Jedvaj, Vlašić, Majer, Bašić @Reuters
Jedvaj, Vlašić, Majer, Bašić @Reuters

Hrvati na mercatu: Što se događalo ovog ljeta, evo i popisa svih koji imaju novog poslodavca

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 01.09.21. | 10:56

Pobjednika svi znamo – Nikola Vlašić. Dobro, isto se može reći i za Juranovića, Brekala, Pongračića… U nastavku teksta donosimo vam sve velike transfere i posudbe hrvatskih nogometaša. Bome, bilo je i više nego zanimljivo…

Kraj priče, posljednji sučev zvižduk. Napokon.

Ne napokon jer nam je drago što je gotovo, već se toliko transfera i posudbi dogodilo da nam ih je teško sve nabrajati. Uostalom, kad u istom prijelaznom roku vidimo da Ronaldo i Messi promijene klubove, dalje je sve nebitno. A opet, ovaj prijelazni rok, i bez transfera Messija i Ronalda, vjerojatno bi konkurirao za najboljeg svih vremena.

Bilo je dosta aktivno i za Hrvate. Što se tiče A reprezentativaca, čak trojica su posljednjeg dana prijelaznog roka promijenila svoje sredine. Prvo je onaj s manje staža, Marin Pongračić, preselio na Westfalen. Borussia Dortmund njegov je novi poslodavac, a dogovorena je jednogodišnja posudba uz mogućnost otkupa.

Ista stvar je dogovorena u prelasku Josipa Brekala iz Wolfsburga u Torino. Krilni napadač karijeru nastavlja kod Ivana Jurića, a hrvatski strateg je sigurno jako zadovoljan što je njegov klub, barem do zime, u svojim redovima uspio zadržati Il Galla Belottija. Pisalo se da će kapetan Torina put Intera, ali u konačnici – ništa. Ako pitate Jurića, bolje da je tako…

Ćaleta Car, kojeg je htjelo 'pola Premier lige' i Barišić, koji je bio prvi pick Josea Mourinha za poziciju lijevog beka, ostali su u svojim klubovima.

U novim klubovima su, puno prije posljednjeg dana prijelaznog roka, završili Lovro Majer i Josip Juranović. Prvi je otišao u Rennes, drugi u Celtic, a posebno nas veseli što ćemo u jednom od najvećih svjetskih derbija – Old Firmu – na svakoj strani gledati po jednog Hrvata.

No, najveći transfer nekog hrvatskog nogometaša zgotovljen je jučer u prijepodnevnim satima. Naravno, riječ je o Nikoli Vlašiću, 'budućem vođi' Vatrenih i nekome s čijim je dovođenjem uprava Čekićara jasno htjela svima pokazati kakve su njihove ambicije za ovu sezonu. Dugo je Vlašić koketirao s Milanom, ali u konačnici se ipak odlučio za London.

West Ham je za njega izdvojio 29 milijuna eura, a nije potrebno isticati da je to najveći transfer nekog Hrvata ovog ljeta.

Ako bismo pričali o 'gubitnicima', njih ima nekoliko. Prvi od svih je Dominik Livaković koji je još jednom ostao 'kratkih ruku'. Prvi vratar Dinama i Vatrenih netko je tko zaslužuje veliki transfer, tko zaslužuje biti dio velikog europskog kluba, tko zaslužuje biti u borbi za odličja i igrati u najboljim natjecanjima. Spominjala se Francuska, Italija, čak i Engleska. I u konačnici – ništa.

Skoro pa se isto može reći i za Mislava Oršića koji ovog ljeta ipak nije uspio naplatiti svoju fenomenalnu formu iz prošle sezone. Srušio je Mislav veliki Tottenham, ali sve to ipak nije bilo dovoljno da bi zaradio unosan transfer. Kojeg je definitivno zaslužio. No, on ne očajava, u Dinamu ima status zvijezde, u reprezentaciju je gotovo pa stalno pozivan, vole ga suigrači i navijači, a vjerujemo da ima i sasvim pristojna primanja za HNL igrača. I malo više od toga.

 Prava je šteta što se u konačnici nije realizirala posudba Domagoja Bradarića iz aktualnog prvaka Francuske u Strasbourg. Očito je negdje 'zapelo' u posljednji trenutak, a problem u cijeloj priči je taj što se očekuje da će Bradarić još manje igrati ove sezone budući da je na njegovu poziciju prije dva dana doveden Gabriel Gudmundsson iz Groningena za šest milijuna eura.

I Šime Vrsaljko na kraju nije morao odjavljivati svoj stan u Madridu. Spominjao se interes nekoliko turskih klubova, ali srebrni Vatreni ipak ostaje na dispoziciji El Cholu Simenoneu. Vjerojatno u ovom trenutku nema status prvotimca, ali ako je ostanak u Atleticu 'gubitak', onda neka Šime bude gubitnik još nekoliko narednih godina…

Što se tiče transfera u nove klubove, listu predvodi Toma Bašić (6.86 milijuna eura, Lazio), a tu su još i Tin Jedvaj (4 milijuna eura, Lok. Moskva), Roko Šimić (4 milijuna eura, Red Bull Salzburg), Filip Krovinović (1.5 milijuna eura, Hajduk), Toni Borevković (1.2 milijuna eura, Vit. Guimaraes), Stanko Jurić (2 milijuna eura, Parma), Jakov Medić (400 tisuća eura, St. Pauli), Marin Šverko (400 tisuća eura, Groningen), Karlo Bartolec (250 tisuća eura, Osijek), Kristijan Kalina (350 tisuća eura, Ludogorets), Leon Kreković (200 tisuća eura, Beerschot), Zoran Arsenić (125 tisuća eura, Rakow) te Toni Datković (120 tisuća eura, Real Salt Lake),

Ako vam se prva lista činila 'nepotpunom' razlog je taj što smo u nju stavili samo igrače koji su transferirani, ne i one koji su sad na posudbi te kasnije mogu biti otkupljeni.

Što se tiče posudbi, situacija je sljedeća: Mario Vušković (1.2 milijuna eura, HSV), Josip Brekalo (1 milijun eura, Torino), Petar Musa (250 tisuća eura, Boavista), Marko Pjaca (Torino), Kristijan Jakić (Eintracht), Marin Pongračić (Borussia Dortmund), Ivo Grbić (Lille), Boško Šutalo (Verona), Mirko Marić (Crotone), Ivan Nevistić (Lokomotiva), Nikola Katić (Hajduk), Marijan Čabraja (Ferencvaroš), Sandro Kulenović (Dinamo), Antonio Marin (Šibenik), Antonio Mance (E. Aue), Ante Ćorić (Zurich), Dominik Kotarski (Gorica), Mario Ćuže (Dnipro -1), Roko Baturina (Lech Poznan) i Marko Divković (Brondby).

No, ni tu nije kraj. Velik je broj igrača koji su kao 'slobodni igrači' pronašli novi angažman ovog ljeta. Točnije, nisu svi kao slobodni igrači otišli iz kluba u klub, ali su zato sa svojim sad već bivšim poslodavcem dogovorili da ih se pusti bez ikakve odštete. Naravno, potiše se sporazumni raskid suradnje, ali to se dogodi tek kad je sve ostalo već dogovoreno i potpisano. Kako vam ne bismo ostali dužni imena tih momka, krećemo redom:

Filip Bradarić (Al-Ahli), Ivan Santini (Al-Feteh), Adrian Šemper (Genoa), Franko Andrijašević (ZJ FC), Mijo Caktaš (Damac), Stipe Perica (M. Tel-Aviv), Mateo Barać (Sochi), Zvonimir Šarlija (PAO), Marko Dabro (Lokomotiva), Slavko Bralić (Osijek), Luka Bogdan (Salernitana), Ljuban Crepulja (FC Rapid), Karlo Lulić (Frosinone), Duje Čop (Dinamo Zagreb), Filip Dangubić (UTA Arad), Josip Vuković (Hajduk), Josip Elez (Hajduk), Anton Maglica (APOEL Nicosia), Dario Čanađija (Sarpsborg), Ivan Fiolić (Osijek), Alen Halilović (Reading), Nediljko Labrović (Rijeka), Josip Knežević (Al Arabi), Hrvoje Miličević (AEK Larnaca), Šime Gržan (Osijek), Špiro Peričić (Sabah), Ante Vukušić (Messina), Fran Brodić (Gorica), Luka Capan (Bursaspor), Antonio Jakoliš (Šibenik), Ivan Paurević (Riga), Ivan Mamut (FCSB), Karlo Bručić (Koper), Ivan Filipović (Paris FC), Nikola Jambor (Moreirense), Dominik Kovačić (FC U Craiova) i Martin Pajić (Pafos).


Tagovi

Germanijak transferinogometni transferitransfertransfer blogtransferitransferi uživoTransfermarktLjetni prijelazni rok

Ostale Vijesti