Hoće li Jelavić biti instant pojačanje za Rijeku ili novi Sammir?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.02.17. | 19:09

Sammir je trebao biti instant pojačanje za Dinamo, ali još nije spreman. U kakvom stanju je Jelavić?

"Nikica Jelavić još nije raščistio sve odnose s Beijingom, njegov dolazak je u jednakoj mjeri blizu koliko je daleko," nedavno je sportski direktor Rijeke Ivan Mance komentirao informaciju kako je bivši napadač hrvatske reprezentacije, Glasgowa, Evertona i West Hama nadomak transferu na Rujevicu.

Matjaž Kek i društvo imaju još tjedan dana, koliko još traje prijelazni rok u HNL-u, kako bi ga nagovorili na prelazak, a njegov bi dolazak bio najveća bomba na hrvatskom transfer tržištu od povratka Sammira u Dinamo sredinom siječnja.

Zvuči sjajno, no hoće li to biti dobar posao za Rijeku? Jelavićev povratak u HNL bit će bez sumnje zvučan potpis, ali koliko će biti isplativ. Keku treba napadač odmah, a Jelavić će se iz Kine vjerojatno vratiti "zapušten", odnosno nespreman isti tren uskočiti u momčad.

Sličan problem ima i Dinamov trener Ivajlo Petev sa Sammirom, Brazilac je doveden kao najveće ovogodišnje pojačanje iz Kine, trebao je biti ogroman poticaj Modrima u borbi za naslov prvaka, no u Hrvatsku se vratio kao s odmora. Nije trenirao tri tjedna uoči dolaska zbog problema oko raskida ugovora, ali lako je moguće kako je pauzirao i duže jer još nije odigrao ni jednu utakmicu na pripremama, pitanje je hoće li ju uopće stići i odigrati. Zasad još trenira po individualnom programu i morat će se strpjeti do svoje prve povratničke utakmice u Dinamovom dresu.
 



Jelavić će u Hrvatsku doći, odluči li se na povratak, ipak u nešto boljem stanju od Sammira jer je odigrao dvostruko više prošle sezone od brazilskog Hrvata. Jela je sakupio 29 nastupa i zabio 15 golova za Beijing Renhe u drugoj ligi, a Sammir je triput zatresao mrežu u 13 utakmica kineske prve lige za Hangzhou Greentown.

Unatoč tome Nikica je svoju posljednju natjecateljsku utakmicu odigrao krajem listopada i već je više tri mjeseca izvan natjecateljskog ritma, teško će odmah uskočiti u prvu momčad i bit će mu potrebno određeno vrijeme za povratak u formu.

Također, mogao bi poremetiti pobjednički ritam koji Kekova momčad ima, Rijeka je do polusezone stvorila prednost od šest bodova u odnosu na Dinamo, a izmjene u ofenzivnom dijelu momčadi često utječu na realizaciju i posljedično na rezultat. Trener Rijeke morat će dati određenu minutažu Jelaviću kako bi ga vratio u formu i dogodi mu li se golgeterska kriza, mogao bi Keka koštati važnih bodova, a nema preveliku zalihu na raspolaganju uoči raspleta Prve HNL.
 



No bez obzira na nedostatke Jelavić je bez sumnje među deset najboljih hrvatskih trenutačno i njegova kvaliteta je neupitna, a Kekove procjene s napadačima dosad su se pokazale jako dobre. Teško da će Jelavić biti dobar kao Andrej Kramarić, ali mogao bi barem doseći Leona Benka, koji je pri kraju karijere napravio sjajan posao dolaskom u Rijeku, a Rijeka sjajan posao s njim.

U svakom slučaju kineski povratnici su veliki rizik jer se o njihovom stanju jako malo zna, informacije s Dalekog istoka dolaze na kapaljku i takvi igrači predstavljaju ogroman rizik, a Kek trenutačno nema razloga za prevelike ekshibicije. Stopersku poziciju ispražnjenu odlaskom Mateja Mitrovića zakrpao je dolaskom Ante Kulušića, postojeća momčad ne ulazi suviše oslabljena u nastavak prvenstva i pokazala je kako je sposobna nositi se sa svima u HNL-u. U siječnju i veljači se ionako pojačavaju klubovi koje gase vatru, a na Rujevici je situacija trenutačno vrlo povoljna.

(Foto: Pixsell)
 

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

izdvajamoJorge SammirNikica Jelavić

Ostale Vijesti