REUTERS/ Antonio Bronic
REUTERS/ Antonio Bronic

Herojska Hrvatska ide u Katar, hvala Fedore Kudrashyovu!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 14.11.21. | 17:00

Fantastičnu utakmicu u teškim uvjetima odigrala je reprezentacija Hrvatske

(Sve o utakmici Hrvatska - Rusija pronađite OVDJE).

Hrvatska ide u Katar, na Poljudu je pala Rusija u užasnoj teškoj utakmici koja je odlučena u samoj završnici. Gol za pobjedu od 1:0 postigao je Rus Fedor Kudrashyov u 81. minuti, poslao je loptu u vlastitu mrežu i donio pravdu jer je Hrvatska bila apsolutno bolja momčad. I zasluženo ide na Svjetsko prvenstvo.

Zlatko Dalić je u posljednjih 90 minuta borbe za plasman u Katar na travnjak poslao 11 ratnika, iskusni Dejan Lovren vratio se u obranu umjesto Ćalete-Cara, a Nikola Vlašić dobio je prednost ispred Lovre Majera. Nije naodmet i činjenica da Lovren i Vlašić odlično poznaju Ruse, prvi je kapetan Zenita, a drugi je nekoliko sezona odlično igrao u redovima CSKA iz Moskve.

Jasno da su loši uvjeti za igru išli u prilog gostima koji nisu morali juriti po pobjedu, ali Hrvatska nije marila za kišu. Krenuli su naši odmah prema vratima Rusije, prvi udarac uputio je Perišić iskosa s lijeve strane u šestoj minuti, lako je to obranio Safonov.

Odlična je bila akcija naših u devetoj minuti, Pašalić je prebacio loptu na desno za Juranovića koji je dobro ubacio za nečuvanog Kramarića. Udarac glavom s desetak metara išao je točno u naručje ruskog vratara. Očekivano, naša je selekcija odmah izašla u visoki pritisak, nije dopuštala gostima da iznose loptu. Jednaku taktiku postavio je i Valerij Karpin, kad god bi lopta bila kod našeg vratara Grbića Rusi su izlazili u pritisak, zadnju liniju postavljali su na središte igrališta.

Trebalo je strpljenja i puno koncentracije, to smo znali i prije utakmice, a loši uvjeti za igru samo su multiplicirali taj plan. Držala se Hrvatska toga, lopta je dobro kružila oko ruske obrane pa je nova opasnost po goste stigla u 24. minuti. Nakon ubačaja Juranovića, ruski vratar odbio je loptu do Brozovića koji se 20 metara lijevom nogom šalje loptu vrlo blizu desnih rašlji. Minutu kasnije opet Juranović ubacuje, Perišić stiže iz drugog plana, ali udarac glavom odlazi preko grede.

Trajao je pritisak Hrvatske, u 27. minuti Modrić iz kornera brzo pronalazi Brozovića koji sada gađa desnom nogom, Safonov odličnom obranom odbija loptu koja je išla prema samom kutu.

Potom u 32. Modrić na isti način odigrava za Juranovića koji je možda htio ubaciti, ali je opasno zaprijetio Safonovu koji je opet bio na pravom mjestu.

Dominirala je Hrvatska u posjedu lopte, zapravo igrala odlično s obzirom na uvjete, preuzimala rizik i napadala. Rusi su se branili, najviše su posla imali stoperi Diveev i Dzikhiya koji su odbijali brojne ubačaje s bokova. Sve to je rezultiralo nulom na poluvremenu, unatoč potpunoj dominaciji Hrvatska nije našla način da probije obranu gostiju. Rusi u prvih 45 minuta nisu napravili ništa prema naprijed, imali su tek jedan jedini korner u sudačkoj nadoknadi, bezopasan po  Grbića.

Kiša je na poluvremenu još pojačala, ali pojačao je i nalet Hrvatske odmah po izlasku iz svlačionica. U 47. minuti veliku je prigodu propustio Pašalić, nakon ubačaja Juranovića sa samo četiri metra pogodio je točno u Safonova. Bila je to najbolja prigoda u dosadašnjem dijelu susreta. Ostala je Hrvatska odmah u pritisku, lopta je kružila po kaznenom prostoru gostiju, ali nije bilo novog kvalitetnog pokušaja prema vratima. U 52. minuti odlično se po lijevoj strani probio Perišić, namjestio se na udarac kojeg je u posljednji trenutak blokirao Diveev. Uskoro se ruski izbornik Karpin odlučio na trostruku zamjenu, njegova momčad bila je potpuno nemoćna u napadu pa je nešto morao mijenjati. Dalić je također reagirao, Petković je zamijenio Vlašića koji je bio nešto lošiji od ostalih u našoj reprezentaciji.

Vrlo brzo se napadač Dinama našao u dobroj prigodi, u 61. minuti opet Juranović dobro ubacuje, Petković pokušava glavom, ali Safonov i to brani. Igra se stalno pred vratima gostiju, u 62. minuti Petković ostavlja loptu na udarac Brozovića koji s 16 metara ne pogađa unutar okvira.

Pritisak naših je bio neprestan, s puno igrača u završnici i maksimalnim rizikom. Rusi su se stalno branili, a u 71. minuti dočekali su prigodu za kontranapad koji je mogao biti opasan. Ipak, nije to bio veliki problem za našeg vratara Grbića koji je uhvatio loptu koju je iskosa uputio Karavajev.

Četvrt sata prije kraja Dalić je napravio dvostruku zamjenu, Pašalić i Juranović otišli su na klupu, Livaja i Brekalo u igru. I dalje je Hrvatska napadala i konačno je dobila nagradu za sav ogroman trud.

U 81. minuti Vatreni dolaze do prednosti, ubacio je s lijeve strane Sosa, lopta je preletjela nekoliko igrača na prvoj vratnici i pogodila Kudrashyova od kojeg se odbila u mrežu. Bio je pored njega Livaja, ali ruski branič je pogriješio i svladao svog vratara. Veliki trenutak sreće za Hrvatsku, gol kojeg su apsolutno zaslužili jer su potpuno nadigrali Ruse.

Ostalo je do kraja još dosta vremena, Dalić je pojačao obranu Stanišićem koji je ušao umjesto Kramarića. Rusi su pokušali napasti, morali su tražiti izjednačenje pa se trebalo obraniti. Sudac Makkelie pokazao je četiri duge minute nadoknade.



REZULTATI KVALIFIKACIJSKIH UTAKMICA ZA SP U KATARU:

Hrvatska – Rusija 1:0

Malta – Slovačka 0:6

Slovenija – Cipar 2:1

Armenija – Njemačka (18:00)

Lihtenštajn – Rumunjska (18:00)

Sjeverna Makedonija – Island (18:00)

Grčka – Kosovo (20:45)

Luksemburg – Irska (20:45)

Portugal – Srbija (20:45)

Španjolska – Švedska (20:45)


Tagovi

VatreniHrvatskaHNSRusijaHrvatska nogometna reprezentacijaRuska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Svjetsko prvenstvokvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godineSvjetsko prvenstvo u nogometuSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti