Havertz sve omogućio: Bayeru stiže kapitalac u napadu te članovi Tricolora i Elfa iz PSG-a

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 13.09.20. | 08:12

Apotekari su krenuli u punu transfer ofenzivu nakon prodaje Kaija Havertza za ukupnih sto milijuna eura, a u planu je šest novih klasnih imena u svlačionici Petera Bosza.

Iako je pandemija koronavirusa pojedinim klubovima „vezala ruke“ po pitanju financija, to se nije dogodilo Chelseaju koji do sada potrošio preko 250 milijuna eura, a definitivno najviše otišlo je na Kaija Havertza.

Najveća nada njemačkog nogometa kupljena je za sveukupno sto milijuna eura, koji je raspodijeljen na 80 milijuna osnovice te dva puta po deset dodatnih milijuna u bonusima, s tim da je prvi paket bonusa relativno lako ostvariv, dok drugi paket ovisi o potencijalnim velikim uspjesima „Bluesa“ u Premiershipu i Ligi prvaka.

Ako tom iznosu pridodamo i prodaju Kevina Vollanda u Monaco za 15 i pol milijuna eura i vrlo moguću prodaju Leona Baileya za kojega je cijena postavljena oko 25 milijuna eura, dobivamo ogroman iznos koji Apotekari planiraju potrošiti na dovođenje šest pojačanja. S novim imenima plan je napasti plasman u Ligu prvaka, a potencijalno – iako iz ove perspektive nategnuto zvuči teza – kroz koju sezonu baciti Bayernu rukavicu u lice i potencijalno izazvati njihovu hegemoniju.

Ali, korak po korak. Prvo trebaju dovesti spomenute igrače, iako su na jako dobrom putu. Naime, nakon što je prošle sezone srušen klupski rekord dovođenjem Kerema Demirbaya za 32 milijuna eura, ovog tjedna dovedeno je drugo najskuplje pojačanje na BayAreni.

U vrh napada doveden je 24-godišnji češki reprezentativac Patrick Schick. Njegov dosadašnji klub Roma inkasirala je 26 i pol milijuna eura, a ići će im i deset posto od iznosa budućeg transfera.

 

 

Što se nasljednika samog Havertza tiče, vrlo vjerojatno je da će novi klupski projekt biti Florian Wirtz, 17-godišnji polivalentni ofenzivac koji može pokriti krilne pozicije i ofenzivnog veznjaka. Upravo prošle sezone Wirtz je skinuo Havertza s trona kao najmlađi debitant Leverkusena, kasnije postavši najmlađi strijelac u Bundesligi zabivši Bayernu (poraz 4:2) i tako skinuvši Nurija Sahina s trona koji je bio 48 dana stariji kada je zabio svoj rekordni gol.

„Ako ostane fit, Flo će u najmanju ruku biti u istoj kategoriji kao Havertz“, rekao je Jörg Jakobs, direktor Kölnove akademije u kojoj je ponikao mladi tinejdžer.

Schick i Wirtz bi tako lako mogli predvoditi centralne linije u napadu Bayera, Čeh kao glavna špica, a Wirtz iza njega, dok su na krilnim pozicijama dva igrača na njihovom radaru, od kojih bi prava transfer bomba bila dovođenje francuskog reprezentativca Floriana Thauvina.

Ugledni France Football piše kako je čelnik uglednog njemačkog kluba, Rudi Völler, krenuo po 27-godišnje desno krilo Marseillea kojega su htjeli dovesti još lani. On ima aktualan ugovor još samo godinu dana na Velodromeu, a ozljeda koja ga je izbacila iz pogona par mjeseci sigurno može utjecati na sniženje cijene. Njegova trenutna vrijednost prema Transfermarktu iznosi 32 milijuna eura i nije nemoguće da crno-crveni klub iz Njemačke ponovno sruši klupski rekord kada je ulazni transfer u pitanju.

Isti izvor piše kako Apotekari gledaju prema jugu Francuske i kada su obrambena rješenja u pitanju te su izrazito zainteresirani za dovođenje Boune Sarra, 28-godišnjeg desnog beka koji im je nasušno potreban. Nijemci su se za tu poziciju raspitivali i kod Arsenala za Bellerina, iako će on prije u PSG ili Barcelonu te za Serge Auriera iz Tottenhama koji je na korak od potpisa za Milan.

Iz tog razloga, Bouna Sarr se čini kao najizglednije rješenje za desni bok, njegov prezimenjak Malang koji je krajem prošlog mjeseca iz Nice stigao u Chelsea lako bi mogao doći na posudbu i pokrpati rupe u obrani.

Malang Sarr se spominjao kao mogući „žeton“ za dolazak Havertza, ali taj posao je razdvojen na dva posebna te i dalje nije sigurno da će stoper doista i doći u Bundesligu. Bayer ga silno želi, pogotovo trener Bosz kojemu treba lijevonogi branič, jer pored jednako mladog, ali odličnog Tapsobe i njemačkog reprezentativca Taha, nema kvalitetno rješenje na stoperskoj poziciji. Bluesi su spremni posuditi ga, pitanje je samo želi li Sarr put Njemačke.

A sada da se vratimo na krilnu poziciju, na suprotnoj strani od one kojom bi ordinirao Thauvin.

Iako se zakotrljala priča da je finalist Lige prvaka iz 2002. godine u pregovorima s Jeffom Reine-Adelaideom iz Lyona, sportski direktor Simon Rolfes je opovrgnuo tu informaciju, ali zato se nešto kuha sa Jeffreyem Bogom iz Sassuola.

Najbolji igrač momčadi Roberta De Zerbija na meti je Rennesa koji igra Ligu prvaka, ali njihova ponuda od 20 milijuna eura (zajedno s bonusima) nije zadovoljila Talijane, što bi klub iz Sjeverne Rajne-Vestfalije mogao iskoristiti. Novca imaju, pitanje je samo žele li toliko novca dati za igrača koji neće biti siguran starter jer je na njegovoj strani i Moussa Diaby koji se odlično uklopio u Boszovu momčad prošle sezone kada je stigao iz Paris Saint-Germaina.

Upravo iz PSG-a moglo bi doći najveće pojačanje za „njemačke farmaceute“ ovog ljeta.

Naime, kako piše francuski Le10Sport, Nijemci su izrazito zainteresirani za dovođenje Juliana Draxlera, ali ovo će im biti najteži posao jer 26-godišnji član Elfa nije još planirao povratak u Bundesligu.

Izjavio je kako se planira boriti za mjesto u sastavu Thomasa Tuchela, ali planovi Parižana su drugačiji. Pošto ga njegov sunarodnjak ne vidi u dugoročnim planovima, a pošto mu je ostala još jedna godina ugovora, žele ga prodati ovog ljeta i zaraditi nešto na njemu.

Stoga, ukoliko ponuda Leverkusena bude zadovoljavajuća kako Francuzima, tako i financijski igraču, a u međuvremenu ne dobije puno bolji iz Premiershipa gdje preferira otići, ne bi bilo čudno da uskoro 27-godišnji veznjak ponovno zaigra u domovini i ponovno pokrene karijeru koja je „zapela“ u gradu svjetla.

Na upit o Draxleru, sportski direktor Rudi Völler nije htio ni opovrgnuti ni potvrditi informaciju.

„Jasno je kako počnu ove priče. Odigrao je dvije reprezentativne utakmice, ima još godinu dana ugovora u Parizu, ne igra onoliko koliko bi želio, a izbornik ga savjetuje da promijeni klub“, rekao je operativac Apotekara koji bi potpisom Draxlera dobili pravog kapitalca u veznom redu s kojim bi se mladi Wirtz odlično nadopunjavao i od kojega bi učio te bi sigurno bili među glavnim kandidatima za ulazak u Ligu prvaka.

Ali, korak po korak – Schick je tu, sada se čeka uprava Leverkusena da riješi ostatak kadrovske križaljke.

(Foto: Marius Becker/DPA/PIXSELL)

 


Tagovi

Kai Havertznogometni transferiBayer LeverkusenBundesligaizdvajamo

Ostale Vijesti