Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Hajduk slavljem na Poljudu učvrstio drugo mjesto ispred Osijeka

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 05.11.22. | 19:36

Derbi je po prvi put sudio strani sudac

Nakon nekoliko utakmica šokantnih završnica Hajdukovi igrači danas su odlučili poštedjeti navijače čupanja živaca. Važna utakmica odigrala se danas na Poljudu za Hajduk i Osijek, a slavili su Splićani s 3:1 u ovom derbiju 16. kola HNL-a. Pobjeda je gostima donosila približavanje na bod od Bijelih i drugog mjesta, a Hajduku bijeg od Osijeka na ljestvici i jedan korak bliže rješavanju statusa trenera Mislava Karoglana koji je još uvijek bez poraza.

Uvjeti za igru nisu bili idealni. Tijekom cijelog dana u Splitu je padala kiša koja je nastavila padati i za vrijeme utakmice, a pratio ju je i vjetar. Iako su se mnogi pitali hoće li teren biti optimalan za igru zbog velike kiše, dobra drenaža je odradila posao i travnjak je bio spreman.

Bilo je zanimljivo danas ispratiti kako će snaći u derbiju ciparski sudac Antoniou Menelaus. Puštao je od početka oštriju igru, a o njegovim kriterijima i odlukama sigurno će više govoriti sudačka komisija i ostali eksperti.

Hajduk je u susret ušao s jasnijom napadačkom idejom od Osijeka. Prvu priliku imali su Bijeli u četvrtoj minuti. Glavna karika bio je tu Krovinović koji je od starta bio najaktivniji s loptom u redovima Hajduka. Primio je jednu loptu na vrhu kaznenog prostora koju je ostavio za Grgića, a on je poslao malo iznad grede.

Opasno je moglo biti i minutu kasnije kad je Krovinović iz slobodnog udarca šutirao s 30 metara, ali loptu je uspio uhvatiti Ivušić. Ipak, u desetoj minuti ni Ivušić nije uspio zaustaviti vodstvo Hajduka. Livaja se othrvao naletu Žapera te odigrao sjajno u prostor za Sahitija koji je matirao Ivušića udarcem s 13 metara za 1:0.

Kako je odmicalo poluvrijeme budio se i Osijek. Prvi udarac uputili su u 19. minuti kad je Mierezov pokušaj u korner odbio Sentić. Mierez je pokušao i u 21. glavom, ali to je završilo pored gola, a opasno je bilo u 25. minuti. Gosti su mogli tad do izjednačenja nakon greške vratara Hajduka. Ubacio je Leovac na pet metara, Sentić promašio loptu, a Mijo Caktaš glavom promašio prazan gol.

Priliku za povećati vodstvo imao je Hajduk u 32. minuti kad je Čolina prošao po desnoj strani i poslao povratnu koja je zakačila Jugovića. Lopta je išta prema golu, a Ivušić je to uspio iščupati da ne uđe u gol. Dobru intervenciju vratara vidjeli smo i na drugoj strani u 45. minuti kad je Caktaš ubacio iz kornera, Jugović je zahvatio loptu glavom, a Sentić spasio s gol linije i izbio u novi korner za Osijek.

Taj korner prethodio je izjednačenju Osijeka. Zaboravili su hajdukovci na vrhu kaznenog prostora na Marina Leovca nakon ubačaja iz kornera. Lopta se odbila do lijevog beka Osijeka, a on je iz prve raspalio i zakucao iza leđa Sentića za 1:1 pred sam kraj prvog poluvremena.

Osijek je susret započeo s trojicom u zadnjoj liniji, a nakon odmora Rene Poms se odlučio gurnuti Žapera u vezni red iz obrane i zaigrati s četvoricom iza. Tempo igre u odnosu na prvo poluvrijeme drastično je pao nakon odmora. Nije tu bilo velikih prilika, ni značajnijih poteza sve do 68. minute. Bila je to odluka ciparskog suca oko koje će se voditi polemike. Na poziv VAR sobe da pogleda duel Livaje i Barišića primijetio je igranje rukom stopera Osijeka i pokazao na bijelu točku.

Izvođenje je standardno preuzeo Marko Livaja koji je bio precizan i panenkom matirao Ivušića za 2:1. Inače ovo je Livaji i prva pobjeda protiv Osijeka u dresu Hajduka. Otkako se vratio u bijeli dres do danas jedino nije slavio protiv 'bijelo-plavih.'

Nije tu Hajduk stao s napadima. Sjajnu šansu imao je Sahiti u 74. minuti kojeg je Krovinović uposlio dodavanjem. Sahiti je lažnjakom izbacio Bralića, a onda izašao sam na Ivušića i pogodio u vratara Osijeka. Samo pet minuta kasnije nije bilo promašaja. Sahiti je ubacio s lijeve strane u kazneni prostor gdje su bili Livaja i Mlakar. Livaja je završio na podu nakon duela s Bralićem, a Mlakar je naletio na loptu i glavom je poslao iza leđa Ivušića za 3:1.

Gosti i ranije nisu imali neku ideju kako ugroziti Sentića, a s dva primljena gola kreativnosti je bilo još manje. Karoglan se utakmicu odlučio završiti s par mlađih igrača pa su po koju minutu dobili Krolo i Pukštas, a Sahiti je kod zamjene doživio ovacije što se najblaže rečeno ne može kazati za bivše hajdukovce Nejašmića i Caktaša kad su izlazili iz igre.

Hajduk je do kraj utakmicu priveo u miru do pobjede, bez dodatnih šokova koje su priređivali navijačima u prijašnjim utakmicama. Ovom pobjedom pobjegli su Osijeku na sedam prednosti i učvrstili drugo mjesto na ljestvici.

Hajduk – Osijek 3:1

Stadion: Poljud, Split. Gledatelja: 8.000

Sudac: Antoniou Menelaus (Cipar) pomoćnici: Tziortzis Omiros, Giorgou Pavlos (oba Cipar), četvrti sudac: Dario Kulušić (Šibenik) VAR: Kostas Rovrrtas (Cipar), AVAR: Georgiou Charalambos (Cipar)

Strijelci: 1:0 Sahiti (10., Livaja), 1:1 Leovac (45.), 2:1 Livaja (69. – 11m) , 3:1 Mlakar (79., Sahiti)

Žuti kartoni: Livaja (Hajduk); Gržan, Bralić (Osijek)

Crveni karton: /

Hajduk (4-2-3-1): Sentić – Mikanović, Awaziem, Simić, Melnjak – Vuković(od 56. Fossati), Grgić(od 88. Pukštas) – Sahiti(od 88. Krolo), Krovinović(od 88. Atanasov), Čolina(od 77. Mlakar) – Livaja

Osijek (3-4-2-1): Ivušić - Bralić, Žaper, Barišić - Gržan, Juogivć, Nejašmić(od 59. Beljo), Leovac – Caktaš(od 82. Bartolec), Kleinheisler - Mierez



Tagovi

HNLNK OsijekHajduk

Ostale Vijesti