Hajduk Split
Hajduk Split

Hajduk slavio i u drugoj prijateljskoj, Lekine ideje vide se sve jasnije

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 11.01.23. | 16:24

Dva gola Livaje i jedan Sahitija bili su dovoljni za pobjedu protiv Mađara

Hajduk je i u drugom pripremnom ogledu slavio, danas protiv mađarske momčadi MOL Fehervar s 3:2. Današnji ogled s MOL Fehervarom odigrao se u atipičnom vremenskom formatu od dva puta po 60 minuta. Prvi dio Ivan Leko je iskoristio za uigravanje prvotimaca kad su i postignuti svi golovi na susretu, a u zapisniku nije bilo Davida Čoline koji je pred transferom u bundesligaša Augsburg.

Leko je od početka priprema postavio temelj za novi sustav u kojem će Hajduk igrati u nastavku sezone, a danas su se vidjele konture ideje i filozofije koju će prakticirati. Kao i protiv Radomlja, započeli su u formaciji 3-5-2 u kojoj su posljednju liniju činili Chidozie Awaziem, Toni Borevković i Dario Melnjak, na bokovima su bili desno Dino Mikanović i Emir Sahiti lijevo. U sredini su dvije 'osmice' Filip Krovinović i Anthony Kalik, a leđa im je čuvao Lukas Grgić dok su u napadu započeli Marko Livaja i Jan Mlakar. To je i trenutno nominalno prvi sastav koji Leko uigrava za početak sezone, a ono što su pokazali u posljednje dvije pripremne utakmice zaslužuje pozitivnu dobru ocjenu za kratko vrijeme koliko se uigrava.

'Presing, presing, presing, ...' čulo se najčešće s klupe Hajduka, a to je i Lekin temelj za ono kako želi da njegova momčad igra pod njegovom trenerskom palicom. Iako je intenzitet razumljivo opadao kako je utakmica odmicala, Kalikov izlazak u presing, vraćanje posjeda, brzina tranzicije, automatizmi prema zadnjoj trećini, oslobađanje protivničkog presinga u izgradnji napada su samo neke od stvari koje su se pozitivno istaknule tijekom današnjeg pripremnog ogleda s MOL Fehervarom. Leko je momčad poveo na prvi trening prije nešto manje od tjedan dana, a u kratko vrijeme podigao je neke segmente igre. Ako se nastavi u tom tempu ovakva nadogradnja igre i razvoja njegovih ideja, trener će svakako potvrditi titulu najvećeg pojačanja ovog prijelaznog roka.

Jedan od većih dobitnika dolaska Leke i ovih priprema je svakako trenutno Borevković. Stoper na posudbi iz portugalske Vitorije Guimaraes započeo je dobro sezonu, a onda je nestao iz prvog sastava. Činilo se da upitna njegova sudbina na Poljudu, ali kako pripreme odmiču njegov status prvotimca je izgledniji. Važnu ulogu u ovom sustavu imat će i Kalik koji je i prije pokazivao dobar tajming u izlaženju na presing, a u novim ulogama dobro su se snašli Melnjak i Sahiti. Melnjak je još i kod Valdasa Dambrauskasa u nekim formacijama znao igrati kao lijevi stoper u formaciji s trojicom iza, a Sahiti je sad zauzeo poziciju na lijevom boku.

Krenuli su od početka pritiskati Bijeli, a već u sedmoj minuti dolaze do vodstva. Livaja je bio precizan s bijele točke, a samo tri minute kasnije Mađari izjednačuju. Sin BiH legende Mehe, Kenan Kodro zabio je također s bijele točke za 1:1.

No to nije pokolebalo Bijele jer su nastavili u istom ritmu. Igrala se 13. minuta, a Livaja je pokazao dio svoje genijalnosti i ljevicom zabio golčinu u suprotne rašlje za 2:1. Slagao je Hajduk još nekoliko dobrih prilika, a u 25. minuti dolaze do novog gola. Livaja je izdržao duel i sjajno uposlio Mlakar u prostor, a on na drugoj strani poslao loptu za Sahitija koji lagano zabija za 3:1.

U drugih 30 minuta koje su igrali prvotimci napadački intenzitet je malo pao, a iskoristili su to Mađari u 57. minuti kad je Kodro zabio svoj drugi gol i smanjio na 3:2. Istekom 60 minuta obje momčadi su mijenjale svih 11 igrača koji su započeli.

Hajduk je tako u drugom dijelu krenuo s Ivanom Lučićem na golu, u obrani su bili Luka Vušković, Stefan Simić i Dominik Prpić. Na desnoj strani je bio Gergõ Lovrencsics, a na lijevoj Roko Brajković. Sredinu su zauzeli Rokas Pukštas, Marco Fossati i Marko Capan, dok su u napadu bili Nikola Kalinić koji se vraća u ritam nakon ozljede i Mate Antunović. Na drugoj strani su bila i dva poznata imena koji su u dijelu svoje karijere igrali u HNL-u, Marcel Heister i Lirim Kastrati.

U trećoj četvrtini ovog susreta najviše se istaknula prilika Pukštasa u 71. minuti. Sjajno se oslobodio čuvara i desne strane ušao u sredinu, šutirao je s ruba kaznenog prostora, ali lopta je odsjela na vratnici. Na početku posljednje četvrtine Leko je napravio jednu izmjenu kad je na lijevu stranu poslao Šimuna Hrgovića, a na klupi je ostao Antunović dok je njegovo mjesto u napadu zauzeo Brajković. Pokazali su mladići u nekoliko navrata da će se na njih u nekom dijelu nastavka sezone moći računati u određenoj minutaži. Kako je vrijeme odmicalo pada je i tempo igre, a Mađari su do kraja imali nešto više posjed lopte no golova nije bilo.

Sastav Hajduka 3-5-2

Prvih 60 minuta: Sentić – Awaziem, Borevković, Melnjak – Mikanović, Kalik,, Grgić, Krovinović, Sahiti – Livaja, Mlakar

Drugih 60 minuta: Lučić – Vušković, Simić, Prpić – Lovrencsics, Pukštas, Fossati, Capan, Brajković – Antunović(od 90. Hrgović), Kalinić


Tagovi

HajdukIvan LekoMol FehervarPrijateljska utakmicaprijateljske utakmice

Ostale Vijesti