Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Hajduk pokrio tri tražene pozicije, čeka se Kalinić i traži krilni napadač, za Mlakara tražili 4 milijuna

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 01.02.22. | 08:11

Prvi dio prijelaznog roka Splićani su odradili ciljano i prilično dobro

Zadnjeg dana prijelaznog roka u većini europskih liga za hajdukovce je obećana zemlja bio Portugal. Iz Lisabona je u Split doletio Francisco Ferreira Reis, rečeni Ferro, velika nada Benfice od prije nekoliko godina, stoper o kojem su razmišljali Real Madrid, Liverpool, Barcelona. Igrač čija biografija gotovo jamči da je Hajduk doveo veliko pojačanje. U suprotnom smjeru otišao je Ivan Dolček, ne u Benficu ni Lisabon već malo sjevernije u grad Vila Nova de Famalicao iz kojeg dolazi 17. momčad portugalske lige. I Ferro i Dolček su na posudbama do ljeta, obojica s planom i željom da igraju nogomet više i redovitije nego su igrali u prvom dijelu sezone pa i duže od toga. I dok će se Ferro boriti za trofeje, na što je kao igrač Benfice apsolutno navikao, Dolček će se s novim klubom boriti za opstanak.

Ferra ćemo tek vidjeti na djelu, Dolčeka možda više nećemo gledati u dresu Hajduka jer Famalicao ima pravo otkupa ugovora ukoliko mladi Koprivničanin zadovolji tamošnje trenere i navijače. U Hajduku je proveo dvije i pol godine, doveden je iz Slaven Belupa za ozbiljan novac (500 tisuća eura), ali nije na Poljudu pokazao onoliko koliko se očekivalo. Prije svega jer mu na Poljudu nisu definirali točnu poziciju, neki treneri su od njega htjeli napraviti lijevog beka, nekima je igrao na krilnim pozicijama, ali kod niti jednog nije imao kontinuitet igara. Po karakteristikama Dolček je sklon ofenzivnijim pozicijama, u mlađim kategorijama Slaven Belupa igrao je najčešće na desnom krilu odakle je ulazio u sredinu na udarac ili asistenciju jačom mu lijevom nogom. Voli stvarati višak kroz dribling što zna biti riskantno pa treneri čupaju kosu, ali činjenica je da mu je napad jači od obrane. Vidjeli smo to i na netom završenim zimskim pripremama, u dvije je prijateljske utakmice igrao na lijevom krilu i bio raspoložen, rastrčan, brz i opasan za protivnika. U Portugalu će možda imati više prostora za kreativnost i više slobode u igri, nakon stagnacije u Hajduku potrebna mu je minutaža, a za njegov stil igre portugalska liga nije loš odabir. Na Poljudu bi ionako čekao priliku s klupe jer je Stipe Biuk projekt kluba i nesporno veliki talent koji mora igrati.

Osim Ferra i Dolčeka koji su jučer promijenili klubove još neki igrači Hajduka bili su uključeni u nogometne ćakule. Slovenac Jan Mlakar bio je na radaru talijanske Pise, momčadi koja je pri vrhu Serie B i želi ući u viši rang. Otkrilo se da su Talijani poslali ponudu na Poljud, Hajduk se o tome nije oglasio, ali jest igračev zastupnik koji je za Sportklub rekao kako Pisa nije mogla ispuniti zahtjeve splitskog kluba. Po njegovim riječima Hajduk je tražio četiri milijuna eura, Talijani su nudili dva milijuna pa su razgovori brzo okončani. Mlakar nastavlja s Hajdukom, postigao je šest golova te imao tri asistencije u prvom dijelu sezone, a pokazao se kao timski igrač koji može igrati u vrhu napada te na obje krilne pozicije. Nema dvojbe da je potreban Bijelima, naročito jer još nije poznato vraća li se Nikola Kalinić u matični klub. Da je Pisa ponudila četiri milijuna možda bi Slovenac i otišao, ali Hajduk je izvjesio cijenu koja je Talijanima bila previsoka.

Na nogometnom tržištu jučer se kratko razgovaralo i o Davidu Čolini koji je mogao na posudbu u Groningen, ali to nije opcija jer je potreban Bijelima kao alternacija Melnjaku. A valjda više neće morati na desni bok nakon povratka Dina Mikanovića.

Vjerojatno bi Hajduk htio riješiti pitanje još nekih igrača koji malo igraju poput vratara Josipa Posavca ili stopera Kristiana Dimitrova, ali za njih valjda nije postojao značajan interes sa zapada Europe. Naravno, još je tržište otvoreno u nekim državama pa ne treba donositi konačne zaključke. Isto tako, dok traje prijelazni rok u Hrvatskoj otvorene su opcije da Hajduk neće ostati na Lukasu Grgiću, Dinu Mikanoviću i Ferru. Čeka se Nikola Kalinić, a razmatra se dovođenje još jednog krilnog napadača. Tri od četiri pozicije koje je sportski direktor Mindaugas Nikoličius jesenas detektirao kao problematične su pokrivene, čeka se akvizicija u napadačkom dijelu momčadi.


Tagovi

HajdukMindaugas NikoličiusJan MlakarFerroIvan DolčekDino MikanovićLukas Grgić

Ostale Vijesti