Goran Kovačić/PIXSELL
Goran Kovačić/PIXSELL

Hajduk brani vrh na Rujevici, Žaper bi mogao napokon biti starter, a u fokusu je Livaja (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 07.10.23. | 08:00

Splitski sastav ima priliku pobjeći pratnji

Puno, čak i previše pisalo se o svemu što se sprema Marku Livaji koji nije omiljen u Rijeci, možda zato što je svoj, možda što im je dao šest golova u malo više od dvije sezone, no neodgovorni pojedinci dobili su višak prostora.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Marko Livaja se vraća na Rujevicu prvi put nakon incidenta na treningu reprezentacije kada je imao blisku susret s publikom koja ga je provocirala, pa je splitski as odlučio napustiti okupljanje nacionalne vrste i vratio se tek sada za nove akcije kad se ne igra na riječkom stadionu.

Antagonizam dijela Riječana prema Livaji traje i dalje, o tome je u najavi susreta govorio trener Hajduka Ivan Leko, a na na pitanje je li razgovarao sa svojim najboljim igračem.

„Pričamo svaki dan, sve razumije, ima nogometnu i socijalnu inteligenciju. Spreman je na sve“, rekao je Leko.

Nije dobro 'legla' ni izjava trenera Rijeke Željka Sopića koji je poručio da navijači na račun kupljene ulaznice mogu vikati što god žele. Rekosmo, puno se govorilo o svemu osim o nogometu, a ova utakmica to zaslužuje, pogotovo jer obje momčadi imaju potentnih igrača.

Livaja je će dodatno biti motiviran što pet utakmica nije postigao pogodak u prvenstvu, htjet će gol i pobjedu po svaku cijenu kako bi Hajduk bio koračić bliže krajnjem cilju kluba, a to je titula prvaka.

Leko bi trebao od početka u igru ubaciti Mihaela Žapera, donedavnog kapetana Osijeka, a kako pokušaj s Vadisom Odjidjom-Ofoeom od prve minute protiv Dinama nije uspio, za očekivati je da će Filip Krovinović biti nešto bliže vratima Rijeke. U dobroj je formi, trebao bi češće koristiti udarac.

I statistika je na strani Hajduka, dobio je pet od šest posljednjih utakmica na Rujevici, ali onu u travnju, kada je bio bez Livaje, nije. Ali zato jest prvi ovosezonski Jadranski derbi i to nakon što je dobio Derbi s Dinamom. Oba je riješio Rokas Pukštas koji je izvan kadra dulje vrijeme zbog ozljede, no zato je u golgeterskoj formi u posljednja dva susreta Emir Sahiti kojega je Leko, dok nije bio u formi, čekao i – dočekao.

Što se defenzive tiče, Hajduk je momčad s najmanje primljenih golova, a cilj će biti zaustaviti prije svega ekstraklasnog Marka Pjacu, kao Marca Pašalića, Niku Jankovića...

Leko je proučio Rijeku, pun je riječi hvale za Sopićevu momčad…

„Dobri su potentni, mladi, momčad koja je nezgodna doma. Ali nismo ni mi za baciti. Želimo biti pravi, odgovoriti na sve zahtjeve i izazove. Dobri su, dolaze s puno igrača. Puno šutiraju, najviše zabijaju. Respekt njima, ali mi smo dobri“, dodao je Leko.

Tri derbija dobio je Leko ove sezone s Hajdukom, dva protiv Dinama, jedan s Rijekom i to ga čini ponosnim, ali ga je frustriralo što je izgubio iznenađujuće od Istre i Gorice. Ali gleda pozitivno na to, da nije bilo tih poraza, možda ne bi bilo mobilizacije i trijumfa nad Lokomotivom i Dinamom

„To znači da si dobar i stabilan. Ali ima prostora za napredak, ali majka svega je rezultat. Na srednjem razdoblju trebaš biti dobar. Ne treba gledati tablicu sada, nego tamo oko 25. svibnja.“

Dobije li Hajduk još jedan derbi u nizu, bit će to definitivna potvrda da je zreo za najviša dostignuća. Što se sastava tiče, spomenuo je dvije-tri dvojbe, a još ranije govorio je do je zadovoljan što ima 16-17 momaka koji su otprilike podjednaki i koji svi žele igrati. Nakon što je propustio derbi zbog lakše ozljede zadnje lože u kadar se ponovno vraća Leon Dajaku.

Glavni sudac utakmice je Patrik Kolarić (Čakovec), pomoćni suci su Bojan Zobenica (Velika Gorica) i Goran Pataki (Đakovo), dok je četvrti sudac Ante Čulina (Zagreb). VAR sudac je Ante Čuljak (Zagreb), a AVAR Kruno Šarić (Županja). Delegat utakmice je Darko Kolesarić (Osijek), kontrolor suđenja Bruno Marić (Daruvar), a časnik za sigurnost Marko Svilić. Utakmica se igra u 18.30 sati uz izravan prijenos na Max Sportu, a tekstualni prijenos moći ćete pratiti na Germanijaku.

OČEKIVANI SASTAV:

Hajduk (4-2-3-1)


 


Tagovi

HajdukRijekaJadranski derbiMarko LivajaIvan LekoMihael ŽaperHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti