Pixsell
Pixsell

Hajdučka fešta na Maksimiru, Pukštas u 93. zabio za pobjedu na otvaranju sezone!

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 21.07.23. | 21:18

Dinamo je imao prednost od 1-0, jednaesterac, a Hajduk je na kraju stigao do velikog trojumfa.

Nogometaši Hajduka svladali su Dinamo u prvoj utakmici 33. izdanja HNL-a na Maksimiru ns 2-1. Dinamo je na odmor otišao s minimalnom prednosti golom Brune Petkovića koji je u nastavku utakmice promašio jedanaesterac kojim je svoju momčad mogao odvesti na prednost od 2-0. I, kako to u nogometu često biva, kada ne zabiješ primiš. Marko Livaja u 74. je izjednačio, a Hajduku je pobjedu duboko u sudačkoj nadoknadio donio Rokas Pukštas.

Ovo je bila prvi poraz Igora Bišćana na klupi Dinama i prva utakmica u kojoj je Dinamo pod njegovim vodstvom ostao bez pobjede u Maksimiru.

Zbog olujnih nevremena koji su posljednjih dana harali Zagrebom i Slavonijom, ali i zbog blizine kolovoza, omiljenog mjeseca za godišnje odmore, na Maksimiru se okupilo 12.428 gledatelja, nešto manje nego prije šest dana u Superkupu. Unatoč tom manjem broju gledatelja, unatoč strahu od novog uragana, štimung je bio na razini dostojnoj derbija, a u dijelovima oba poluvremena zanimljivije je bilo pratiti prepucavanje na tribinama nego događaje na zelenom travnjaku.

Igor Bišćan napravio je jednu promjenu u odnosu na utakmicu Superkupa. Umjesto Dine Perića na stoperskoj poziciji započeo je Stefan Ristovski, a poziciju desnog beka zauzeo je Sadegh Moharrami. Luka Ivanušec je bio u sastavu. Ivan Leko je na drugoj strani prinove i pojačanja ostavio na klupi, a dvoboj je započeo s ‘idealnom postavom’ iz prošle sezone.

Utakmica je započela minutom šutnje za sve žrtve stradale u razornom nevremenu koje je poharalo Zagreb i Slavoniju, al ii zbog smrti Mirka Novosela, jednog od najistaknutijih ličnosti hrvatskog sporta posljednjih pola stoljeća.

Odmah na startu dva uzbuđenja. Marko Livaja grubo je startao na Ristovskog. Pajač je zvijezdu Bijelih samo ‘upozorio’ i poručio mu da mu se takvi starovi više neće tolerirati. Na drugoj strani vidjeli smo lucidnost Brune Petkovića, petom je proigrao Darija Špikića, ali su Bijeli, i danas u zelenim dresovima, otklonili opasnost.

Marko Bulat isprobao je ubrzo udarac s 20-ak metara, no pucao je po sredini. Ivan Lučić je izbio u korner. Hajduk je prvi put zaprijetio u 12. minuti, Jan Mlakar je pucao glavom, no Dominik Livaković je bio priseban.

Nakon jako zanimljivog starta, utakmica se umrtvila, praktički 20 minuta igralo se bez konkretnih prilika, dosta sporim tempom, kao da je riječ o nekakvoj prijateljskoj utakmici. Kod Hajduka pokušao je Yasinne Benrahou, a u izglednoj situaciji na suprotnoj strani našao se Luka Ivanušec, ali mu je završnica bila ispod uobičajene razine.

Zanimljivije od stanja na zelenom terenu u tim je trenucima bilo na tribinama na kojima su se Boysi i Torcida međusobno prepucavali pjesmama, a BBB i serijom transparenata

Od događaja na terenu jedino vrijedno spomena do 35. bila je minijatura Martina Baturine kojom se velemajstorski oslobodio Filipa Krovinovića. I onda je stigla ta već spomenuta 35. minuta. Josip Mišić majstorskom je defenzivnom reakcijom sačuvao loptu proigrao do Špikića koji je osvojio duel s Ferrom, proigrao Petkovića koji postiže svoj prvi gol sezone. Dinamo je zasluženo poveo s 1-0.

Dinamo je do poluvremena mogao udvostručiti svoju prednost, Stefan Ristovski topovski je odapeo s nekakvih 25 metara od gola, Lučić je bio nemoćan, ali srećom po njega i Hajduk, lopta je prohujala kraj desne vratnice južnog gola. 1. kolo HNL.

Plavi su u prvom dijelu imali gotovo 70 posto vremena u svojim nogama, imali su konkretnije prigode od Hajduka i na odmor otišli sa zasluženom prednosti.

Hajduk je u nastavku utakmice češće s loptom ulazio u posljednju trećinu terena, no Dinamo je sigurno čuvao stećenu prednost ne dopuštajući Bijelima da ozbiljno ugroze Livakovićeva vrata. Vidjevši da nešto mora mijenjati, Leko je u 58. minuti napravio tri zamjene. Umjesto Benrahoua, Emira Sahitija i Nike Sigura, u igrui je ubacio tri novopridošla igrača Vadisa Odjidje Ofoija, Ivana Dolčeka i Fahda Moufija.

Dinamo je u 65. minuti mogao doći na korak do pobjede. Moharrami je slomio Mlakara, slovenski reprezentativac ruši iranskog, a Pajač nije dvoumio, momentalno je pokazao na bijelu točku. Loptu je na kreč postavio Petković pokušao je prevariti Lučića no golman Bijelih pročitao je pokušaj Dinamove devetke i relativno lagano ukrotio udarac. Utakmica je i dalje bila otvorena.

Hajdukovi navijači u 70. minuti zaopalili su arsenal baklji, a to kao da je probudilo Hajdukovce koji su u 74. uspjeli stići do poravnanja. Mišić je poslao svijeću pred peterac domaćih, Livaja je osvojio duel s Livakovićem i zabio za poravnanje.

Nakon Hajdukovog gola s pirotehnikom su krenuli i domaći navijači, a to kao da je probudilo - dinamovce. Ljubičić je opasno ubacio, lopta je došla do Špikića koji lijevicom puca kraj gola. Igor Bišćan za prvim zamjenama posegnuo je u 79. minuti kada je uveo Josipa Drmića i Petra Sučića umjesto Petkovića i Bulata.

Hajduk je u 86. minuti imao kolosalnu priliku da doše do pobjede, Dolček je probio desnu stranu ubacio do Odjidjea koji puca pod samu gredu, no Livaković paradom spašava svoja vrata. Hajduk je dobio samo korner.

I, kada se činilo da će dva najveća rivala sezonu otvoriti remijem, dogodio se gol - Hajduka. Dinamovci su zaspali u obrani, a mladi Rokas Pukštas poentira iz blizine za veliko slavlje Bijelih na otvaranju sezone.

1. kolo HNL-a

Dinamo – Hajduk 1:2

Stadion: Maksimir, Zagreb, Gledatelja:

Strijelci: 1-0 Petković (35., Špikić), 1-1 Livaja (74.), 1-2 Pukštas (93.)

Sudac: Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina); pomoćnici: Bojan Zobenica (Velika Gorica), Ivan Mihalj (Velika Gorica); VAR: Marin Vidulin (Kanfanar), Kruno Šarić (Županja)

Žuti kartioni: Mišić (76. Dinamo), Krovinović 38., Šarlija 76., Dolček 77., Ferro 91. (Hajduk)

Dinamo (4-2-3-1): Livaković – Moharrami, Ristovski, J. Šutalo, Ljubičić – Bulat (od 79. Sučić), Mišić – Špikić, Baturina, Ivanušec – Petković (od 79. Drmić)

Hajduk (4-2-3-1): Lučić – Sigur (od 58. Moufi), Šarlija, Ferro, Melnjak – Krovinović, Pukštas – Sahiti (od 58. Dolček), Benrahou (od 58. od Odjidja Ofoe), Mlakar (od 67. Dajaku) – Livaja



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHajdukHrvatska nogometna ligaHNLDerbi

Ostale Vijesti