REUTERS/Isabel Infantes
REUTERS/Isabel Infantes

Guardiola opet strahuje od 'Modrićevog sina' koji je u formi, hoće li Haaland naplatiti izostanak Militaa? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 09.05.23. | 08:01

Prvo poluvrijeme u Madridu ne bi trebalo razočarati.

Iako je drugi polufinalni par također prava nogometna poslastica, nema sumnje da će mnogi na ogled Real Madrida i Manchester Cityja gledati kako svojevrsno finale prije finala. Don Carlo protiv Pepa, Benzema protiv Haalanda i Modrić protiv De Bruynea samo su neki od duela koji će se gledati pod povećalom. Hrvatski mag je protiv Osasune osvojio svoj 23. trofej, ali on tu ne misli stati. Budući da od naslova prvaka u Španjolskoj ove sezone neće biti ništa (Barcelona pet kola prije kraja ima 13 bodova više od Atletica i 14 bodova više od Kraljevskog kluba), Luki bi 24. trofej ujedno bila i šesti naslov Lige prvaka. Prvog je osvojio prije devet godina, bilo je to madridsko finale u Lisabonu koje je bilo zaista nezaboravno. Da se utakmica igra 90 minuta, Atletico bi tada osvojio prvi naslov prvaka, ali u 90+3. je Modrić izveo korner, a Ramos glavom zabio za 1-1 i produžetke. Taj pogodak slomio je igrače Atletica, u produžecima su igrači Kraljevske momčadi zabili još tri pogotka (Bale, Marcelo, Ronaldo) te je to bio svojevrsni početak onoga što je uslijedilo sve do danas.

U devet godina Real Madrid je osvojio pet naslova Lige prvaka, s tim da se brojka pet možda promijeni na šest. Da bi to bio slučaj, prvo u dvomeču moraju svladati City, a potom u finalu i boljeg iz ogleda Milana i Intera. Da će im biti lagano, to je svima jasno da neće, ali da je sve to čemu streme ostvarivo, to itekako stoji.

Gleda li se samo papir, City bi bio u blagoj prednosti. Zašto? Prije svega su to De Bruyne i Haaland. Belgijac je u najzrelijim igračkim godinama, Pep ga je približio suparničkom golu te dosta često ove sezone igra kao druga špica te se sada više ne mora pretjerano trošiti na obrambene zadatke, već sav fokus i energiju usmjeruje ka tome ne bi li poentirao ili pak pakirao za Haalanda, Bernarda, Mahreza, Fodena i Grealisha. Nadalje, norveški stroj za golove je gladan. Gladan golova, dakako. Uostalom, nedavno je postao i igrač s najviše pogodaka u jednoj premijerligaškoj sezoni (35), a tog istog dana i u toj istoj utakmici kad je Norvežanin postao rekorder (3. svibnja, pobjeda protiv West Hama 3-0) City pod vodstvom Guardiole u Premier ligi prebacio brojku od 1000 postignutih pogodaka (u 404 utakmica).

Oglas

KLAĐENJE UŽIVO


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

No, tko je dovoljno hrabar da otpiše Real Madrid? Istina je, sve su stariji i stariji, ali aktualna Zlatna lopta je u njihovim redovima, Toni i Luka se znaju na pogled, Alaba je klasa gdjegod igrao, a Courtois je bez imalo sumnje među pet najboljih vratara svijeta. Povrh svega, tu je Don Carlo, čovjek koji je osvojio sve što je mogao i koji je jedan od rijetkih koji može takvu jednu grupu igrača držati pod kontrolom. Svjetska je zabluda da Ancelotti 'uči' Modrića, Kroosa i Benzemu nogometu. Ti dečki ionako sve znaju što se može znati o nogometu. Ancelotti se, za razliku od svojeg kolege koji mu danas dolazi u goste, prilagodi momčadi te onda u razgovoru s igračima gleda kako izvući najbolje od njih tako da ih stavlja tamo gdje oni mogu dati najviše. Svojevremeno je vodeći Milan najviše prakticirao sustav 4-4-2 s rombom u sredini terena (Inzaghi i Shevchenko u vrhu napada, Kaka polušpica), dok je onda krenuo prakticirati popularno 'božićno drvce' 4-3-2-1 u kojem je također gledao kako najviše iskoristiti vrline svojih najboljih igrača.

U Bayernu je tako najčešće igrao u sustavu 4-2-3-1, u Napoliju je pak prakticirao 'engleskih' 4-4-2, dok posljednjih godina pod njegovim vodstvom Real Madrid najčešće igra u sustavu 4-3-3. Možda je najveća žrtva (ili dobitnik, budući da je postao sjajan na poziciji koju nikada prije nije igrao) tog sustava Federico Valverde kojeg nerijetko koristi na mjestu desnog krila, dok je svakako najviše profitirao Vinicius Jr. te Karim Benzema koji su sada postali glavne okosnice momčadi. Sve se vrti oko njih, sve se podređuje njima. I očito je to ispravno! U svojem drugom mandatu u Kraljevskom klubu osvojio je pet trofeja, a sada želi i šesti. Jer ako dođe šesti, onda će biti prilika za sedmi i osmi. U tom slučaju će sigurno ostati na klupi, dok se sada sve glasnije špekulira da bi mogao napustiti Real Madrid u slučaju da njegova momčad ne osvoji naslov u Lige prvaka…

S druge strane, Pep je ove sezone (opet!) koristio neke nove, dosad neviđene formacije. I vrapci na grani znaju kakav nogomet preferira: tiki-taka uz potpunu kontrolu i onda neočekivani crescendo! Iako je ranije sve podredio sustavu 4-3-3 kojeg i sada najčešće koristi, ove sezone je krenuo eksperimentirati s 3-2-4-1 sustavom u kojem je najčešće na mjestu defenzivnog veznog, zajedno s neprikosnovenim Rodrijem, igrao John Stones. Gündoğan i De Bruyne bili bi u sredini vezne linije, s tim da bi obojica bila puno ofenzivnija te bi nerijetko jedan od njih (češće Belgijac) u fazi pressinga bio u liniji s prvim napadačem Haalandom. Silva je čak znao igrati na bočnoj poziciji, ali kako od jednog plemenitog veznjaka koji se savršeno kreće u međulinijama te je istinski majstor kontrole lopte na malom prostoru uspije dobiti korektnog wing-backa koji ima tendenciju ulaska u sredinu te se na njega gleda kao playmakera s bočne pozicije zna doslovno samo on. I par ljudi oko njega, jasno.

U današnjem ogledu će biti tehničko-taktičkog nadmudrivanja, ali sigurno neće biti 'izmišljanja tople vode'. Neće Pep sada krenuti u nekom dosad neviđenom sustavu, neće Stones zaigrati u veznoj liniji, neće se dogoditi ništa neočekivano. Previše je tu poštovanja prema Real Madridu za pokušati takvo što. Doduše, očekuje se da će City istrčati u sustavu 3-2-4-1, ali tko zna što se mota po glavi katalonskog stratega...

Inače, Guardioli je ovo 10. polufinale u Ligi prvaka, Ancelottiju deveto. Današnja utakmica bit će ujedno i deveta međusobna ova dva trenera. Dosad je Guardiola slavio pet puta, Ancelotti triput, a zanimljivo je kako nijedna utakmica ove dvojice trenera nije završila prijateljskim stiskom ruke i remijem. Dakle, ili – ili, nema ničega između!

Što se tiče igrača koji neće moći nastupiti, važno je naglasiti kako Militaa nema kod Kraljevske momčadi zbog kartona, dok će zbog ozljeda utakmicu propustiti Ceballos (mišić) te F. Mendy (list). Guardiola se ne smije žaliti, on je samo bez Palmera (koji gotovo pa sigurno ne bi svakako nastupio) te je upitan nastup Akea (loža). Svi ostali su spremni te kao zapete puške čekaju današnji ogled.

Jasno, kod igrača Cityja postoji velika gorčina, nisu zaboravili prošlogodišnji poraz u polufinalu i Rodrygova dva pogotka u 90. i 91. minuti s kojima je Real Madrid izborio produžetke u drugoj utakmici. Nakon tog šoka, ishod više nije bio upitan, a Kraljevskoj momčadi je put prema finalu trasirao Karim Benzema koji je potom u petoj minuti produžetka bio siguran s bijele točke. Mnogim igračima Cityja je taj poraz sasvim sigurno jedan od bolnijih u karijeri, žele naplatiti stara dugovanja, ali Rodrygo (ili Modrićev sin, budući da Brazilac sam ističe kako je Luka njegov drugi otac u klubu) je u nevjerojatnoj formi te ako on bude imao svoj dan, neće biti nikakvo iznenađenje da ono što je napravio 4. svibnja 2022. ponovi 9. svibnja 2023. godine.

Za kraj valja naglasiti kako utakmicu sudi Artur Dias iz Portugala, pomoćnici su njegovi sunarodnjaci Paulo Soares i Pedro Ribeiro, dok je četvrti sudac Daniele Orsato (Italija). U VAR sobi će biti Massimiliano Irrati (Italija), a njemu će pomagati Tiago Martins (Portugal).

Očekivani sastavi:

Real Madrid (4-3-3)

 

Manchester City (3-2-4-1)




Tagovi

Real MadridManchester CityLiga prvaka

Ostale Vijesti