Gračan: Podigli smo letvicu i nema natrag, toga su igrači svjesni

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 05.09.19. | 13:22

Prijateljskom utakmicom protiv UAE-a u četvrtak (Velika Gorica, 20 sati) i prvom kvalifikacijskom protiv Škotske u utorak (Šibenik, 20 sati) počinje novi ciklus hrvatske U-21 reprezentacije. Majer, Moro, Ivanušec, Sosa, Kulenović, Bradarić, Šemper i društvo pokušat će izboriti Euro u susjedstvu, u Sloveniji i Mađarskoj.

>>> NOGOMETNI TIP: Slovačka - Hrvatska

Kad u četvrtak u 20 sati Hrvatska U-21 istrči na teren i sudac označi početak prijateljske utakmice s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i službeno će početi novi ciklus. Na scenu stupa jedna nova generacija, iako je tu puno poznatih imena, već viđenih u dresu ove reprezentacije.

"Baš zato je teško ovdje govoriti o novoj generaciji. Istina je da ima tu puno novih igrača, koji se tek trebaju ukomponirati u sve ono što tražimo. Naime, s obzirom na posljednje rezultate koje smo imali, podigli smo ljestvicu prilično visoko, jer u posljednja tri ciklusa dvaput smo bili prvi u kvalifikacijskoj skupini. Uostalom, nakon 15 godina smo otišli i na Europsko prvenstvo. Sigurno su toga svi igrači svjesni, kao što je sigurno i da im je svima to dodatni motiv na svakoj utakmici, ali i na svakom treningu", govori Gračan iščekujući početak novog ciklusa.

Na treningu sve to skupa izgleda jako lijepo, vidi se iz aviona da na raspolaganju ima gomilu talenta, da je ovdje riječ o igračima koji drukčije udaraju loptu, koji imaju zanimljiva rješenja, čak i u običnoj igri na dva gola, na skraćenom terenu, bude poteza za zapljeskati... Dobra je ovo momčad, to se već sad može ustvrditi, ali naravno da u ovakvim pričama rezultat samo važan, ne i najvažniji.

"Bitno nam je da sve ove igrače, bez obzira na njihovu dobu, lagano uvodimo u proces, pogotovo u slučaju kad osjetimo da je riječ o igračima koji sutra mogu zaigrati za A reprezentaciju. Evo, i na Euru je bilo deset mlađih, igrača koji su i dalje ovdje, s nama. Svi osim Brekala, koji je već otišao u A reprezentaciju", kazao je Gračan i dodao:

"Od svih njih, koji su tu već neko vrijeme, očekujem da budu i vodilja novim igračima, budući da već znaju način rada, a naravno da se od njih očekuje i da na terenu budu nositelji igre. Prije svega tu mislim na Moru, Sosu, Majera, Ivanušeca, Kulenovića, Šempera, Bradarića... Ne želim nekoga zaboraviti, ali svakako su to sve vrlo talentirani igrači pred kojima su lijepe karijere."

Reprezentacija je u svemu tome samo nadogradnja, uvijek i svugdje je ključno ono što se s tim igračima događa u klubovima, u svakodnevnom radu.

"Još ćemo neke igrače priključiti, isprobati ih, a za sve njih je u prvom redu važno da imaju kontinuitet u svojim klubovima", ističe logično Gračan.

>>> NOGOMETNI TIP: ODIGRAJ AZERBAJDŽAN - HRVATSKA

Koliko ova momčad doista ima potencijala vidjet će se već u četvrtak navečer na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici. Protivnik je nogometno egzotična reprezentacija, ali i momčad koja ima jednu prednost u odnosu na naše klince.

"Momčad UAE-a je prilična nepoznanica za sve nas, ali znamo da se radi o olimpijskoj reprezentaciji, o igračima koji su stariji od naših i po dvije godine. Međutim, nama je najvažnije da u ovakvim utakmicama isprobamo sve igrače, da vidimo u kakvom su stanju i kako će se prilagođavati našim zahtjevima", kaže izbornik.

Pet dana nakon UAE-a ciklus kreće i za pravo. S prvom službenom utakmicom, u kojoj će protivnik na šibenskom Šubićevcu biti Škotska.

"O škotskom stilu nogometa znamo sve, oni su uvijek vrlo agresivni i vrlo kvalitetni, a takva će sigurno biti i ova njihova momčad. Nama je najvažnije ići utakmicu po utakmicu, a naravno da je početak uvijek najteži, jer tek treba uklopiti nove igrače, ukomponirati igru tako da budemo jednako dobri kao u prethodnim ciklusima. U Šibeniku nas sigurno čeka teška utakmica, ali ja očekujem pobjedu, što bi nam bilo iznimno važno na početku jedne nove priče", poželio je Gračan.

Uz Hrvatsku i Škotsku, u skupini su još i Grčka, Češka, Litva i San Marino, koji je već stigao uvjerljivo izgubiti dvije utakmice, od Grka i Litavaca. Hrvatska i Škotska, kao i Češka, tek kreću.

"Skupina je teška, ali tu ni nema laganih protivnika. Opet su tu Češka i Grčka, momčadi su to koje će nas sigurno pokušati iznenaditi, budući da smo mi njih pobjeđivali u prošlom ciklusu, ali mi smo spremni na sve što nas čeka", zaključio je izbornik.

Priče i pričice, afere i aferice, ostale su iza Nenada Gračana. Pred njim je novi posao, novi ciljevi i nove želje. Sljedeći Euro igrat će se 2021. u Sloveniji i Mađarskoj, u našem susjedstvu, i bilo bi posebno lijepo da i Hrvatska pronađe svoje mjesto među elitom. Pa pokuša napraviti i taj iskorak, izboriti i svjetsku smotru... S igračima koje Gračan ima na raspolaganju, to bi moralo biti moguće.

(foto:Pixsell)

 


Tagovi

Nenad GračanHrvatska nogometna reprezentacijaLovro MajerBorna SosaLuka IvanušecAdrian ŠemperDomagoj BradarićSandro Kulenović

Ostale Vijesti