Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Gol koji je usmjerio karijeru: "Znam svaki detalj te akcije, ona oslikava moj karakter"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 01.08.22. | 08:02

Ante Čačić nam je, u maniri radijskog reportera, prepričao akciju kojom je Dinamo došao do čuvenog pobjedničkog gola u osmoj minuti sudačke nadoknade protiv Ludogoreca prije 10 godina. Jedan od aktera danas igra futsal, jedan igra u Vodicama

Ante Čačić protiv Ludogoreca, u utorak treći put. Iz prve dvije, vezane utakmice, aktualni je Dinamov trener izišao kao pobjednik, ne treba na to niti previše podsjećati, pamtimo tih 3:2 u Maksimiru, gol Domagoja Vide za prolaz u 98. minuti. No, bilo je gusto već i u prvoj utakmici u Razgradu. Ludogorec je dominirao, vodio (samo) 1:0, Čačić je u 89. minuti povukao ključni potez. Uveo Antu Rukavinu, koji je prvo spasio svoja vrata na gol-crti, a onda zabio za remi 1:1 u sudačkoj nadoknadi. Zabio je Rukavina dva gola i u Zagrebu, bio je tako glavno Dinamovo oružje na putu prema velikom preokretu.

No, ipak je taj uzvrat u Maksimiru utakmica o kojoj se priča već 10 godina, mnogo toga, vjerojatno, u hrvatskom nogometu ne bi bilo isto da je Dinamo ispao u drugom pretkolu od Bugara, a sigurno ne bi ista bila karijera Ante Čačića. Ostao bi obilježen kao potpisnik najvećeg Dinamova neuspjeha u modernoj eri, bez obzira što je Ludogorec bio mnogo kvalitetniji no što je sugerirao tadašnji koeficijent, koji je i omogućio da u ždrijebu dopadne Dinamo. Priznao je i Ante Čačić dok smo kratko pričali nakon utakmice protiv Istre 1961, da nijedan gol nije toliko utjecao na njegovu karijeru kao taj Vidin u 98. minuti.

"To je na neki nači gol koji mi je usmjerio karijeru", kazao nam je Čačić, kojega smo odlučili malo testirati. Pitali smo ga, naime, može li ovako s nogu i 10 godina kasnije opisati tu akciju. Bez problema nam je, poput radijskog reportera u prijenosu uživo, 'izbiflao' čitavu akciju.

"Sve je počeo Ivan Peko. Uveo sam ga koju minutu prije, svi su se čudili zašto on, a ja sam znao što hoću. Ušao je u šesnastrerac, prošao igrača, koji je uspio izbaciti loptu u korner. Peko me poslušao, napravio je sve kako sam mu rekao, imali smo korner. Alispahić ga je izveo, lopta je došla na drugu stranu do Badelja. On ju je dodao Sammiru tamo na 20-ak metara od gola. A ovaj vratio na stranu Alispahiću. On je namjestio s desne na lijevu nogu, centaršut, Vida - gol!", opisao je u jednom dahu Čačić tu legendarnu akciju.

A onda je objasnio i 'širu sliku' svega toga.

"Vidite, ta akcija zapravo oslikava moj karakter, tu moju mirnoću i staloženost. Dakle, Badelj nije panično vraćao loptu pred gol, nego je mirno dodao Sammiru. Nije niti on odmah pucao ili gurao u peterac, nego je vidio slobodnog Alispahića. A on se uspio i namjestiti na pravu nogu. Iako su bili zadnji trenuci utakmice, nitko nije paničario, nerezonski nabijao, već su odigrali napad na najbolji način i zabili gol.", kaže Čačić.

Snimku tog gola dugo nije pogledao, zadnji put, otkriva, koristio ju je u obrazovne svrhe.

"Ma, mislim da sam je zadnji put pogledao u Egiptu, upravo zato da pokažem Egipćanima što znači strpljenje i mirnoća u nogometu. Oni su svi bili nabrijani, onako sve na brzinu pa sam im snimkom tog gola protiv Ludogoreca želio ukazati da je puno bolje biti miran i koncentriran, čak i u tim završnim trenucima, kad se čini da više nema vremena", priča Dinamov trener.

Naravno, uza sve to trebalo je imati i nešto sreće, jer, što da je sudac, vidjevši da se Dinamu ne žuri, sudio kraj prije tog zadnjeg Alispahićevog centaršuta? Tko zna što bi bilo, ali nije sudio, Dinamo je zabio. Zanimljiv je podatak, koji je svojedobno i publicirao Dinamov kroničar i povjesničar Miroslav Tomašević, da je u tih sedam i nešto minuta nadoknade do Vidina gola, lopta izvan igre bila čak tri minute i 33 sekunde. Ludogorecovi igrači su se valjali po terenu, 'krali' vrijeme, na kraju im se to i osvetilo.

A kad već pričamo o junacima te zadnje Dinamove akcije, spomenimo da je začetnik, Ivan Peko, danas igrač futsala u MNK Hercegovina, Mehmed Alispahić je u Vodicama, Badelj je član Genoe, Sammir bez kluba, Domagoj Vida je baš potpisao za atenski AEK. Svakome na svoj način ta akcija i ta utakmica obilježile su karijeru, ali Anti Čačiću posebno.

Sažetak uzvratne utakmice protiv Ludogoreca iz 2012. pogledajte ispod:



Tagovi

GNK DinamoAnte ČačićLiga prvakaLudogorec

Ostale Vijesti