Action Images / Paul Harding Livepic
Action Images / Paul Harding Livepic

Finalissimu Italije i Argentine zasjenjuje ‘finalissima’ Georgija Chiellinija (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 01.06.22. | 09:08

Danas se na kultnom Wembleyju, s početkom u 20.45, igra Finalissima, treće izdanje ‘reprezentativnog superkupa’, odnosno utakmica između prvaka Europe i Južne Amerike. No, Finalissimu Italije i Argentine, zasjenit će ‘finalissima’ Giorgija Chiellinija koji se nakon 18 godina oprašta od reprezentativnog dresa, a možda i nogometa...

Piše: Niko Rukavina

Samo je u nogometu moguće da jedna reprezentacija dominantno osvoji naslov prvaka Europe, cijele kvalifikacije za veliko natjecanje odradi bez poraza i onda se ne kvalificira na to veliko natjecanje. Iako je Italija u dodatnim kvalifikacijama za Katar 2022. protiv Sjeverne Makedonije imala 32 udaraca na suparnički gol, Makedonci su, iz svojeg tek četvrtog udarca, u 94. minuti utakmice došli do pobjede.

Gol bivšeg napadača zaprešićkog Intera Aleksandra Trajkovskog krajem ožujka za Italiju nije značio samo neplasman Azzurra na svoje drugo uzastopno Svjetsko prvenstvo, nego i oproštaj kapetana Giorgija Chiellinija od nacionalnog dresa.

Posljednji Chiellinijev ples u plavom dresu trebao je biti u Kataru, međutim, stigao je nekoliko mjeseci ranije. Utakmica protiv Sjeverne Makedonije nije mogla, niti smjela biti posljednja Chiellinijeva utakmica u dresu Italije. Takva veličina zaslužuje dostojniji oproštaj od 'svetog' dresa od razočaranja na utakmici protiv Sjeverne Makedonije.

Njegova 'finalissima' odigrat će se večeras, na Finalissimi između Italije i Argentine i to na Wembleyju, na mjestu njegove najveće (ne samo reprezentativne) sreće. Na mjestu na kojem je ovaj 37-godišnji veteran prije nešto manje od godinu dana podignuo naslov prvaka Europe.

"Oprostit ću se od reprezentacije na Wembleyu, mjestu gdje sam iskusio vrhunac karijere osvajanjem Eura. Želio bih se od 'Azzurra' oprostiti s lijepom uspomenom", kazao je Chiellini.

(2.90) Italija (3.00) Argentina (2.65)

Chielliniju će utakmica protiv Argentine biti 117. u talijanskom dresu te će svoju reprezentativnu karijeru završiti na petom mjestu vječne ljestvice igrača s najviše nastupa za Italiju. Na prvom mjestu je njegov bivši reprezentativni i klupski suigrač Gianluigi Buffon.

Nakon što je prošao sve mlađe talijanske kategorije, s kojima je osvojio i U19 Euro, Chiellini je za A reprezentaciju debitirao 17. studenog 2004. u 1:0 pobjedi protiv Finske s navršenih 20 godina. Prvi od osam golova zabio je tri godine kasnije u 3:1 pobjedi nad Farskim Otocima.

Prije zlata na Euru 2020., najveći uspjeh s Italijom ostvario je devet godina ranije, kada je stigao do finala Europskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj. Chiellini je unatoč ozljedi u polufinalu protiv Njemačke (2:1), zaigrao u finalu protiv Italije (0:4), ali je već u 21. minuti morao zbog bolova napustiti igru.

Chiellini se već jednom oprostio od reprezentacije, nakon neuspješne kampanje za Rusiju 2018. Međutim, tada je klupu Azzurra preuzeo aktualni izbornik Roberto Mancini koji ga je nagovorio na ostanak. I pogodio. Chiellini je, uz Gianluigia Donnarummu i Jorginha, bio ključni igrač Italije na putu do trećeg europskog zlata.

Deset dana prije opraštanja od Italije Chiellini se oprostio i od dresa Juventusa u kojem je proveo čak 17 godina. Rodom iz Pise, započeo je profesionalnu nogometnu karijeru u Livornu. Krenuo je kao veznjak, igrao je i na poziciji krila, ali se na kraju pronašao na mjestu lijevog beka. Još kao tinejdžera pola njegovog ugovora kupila je Roma za tri milijuna eura, ali ga je odmah poslala na posudbu u Livorno koji ga je dvije godine kasnije ponovno otkupio za tri milijuna eura kako bi ga odmah prodao Juventusu za tada visokih 6.5 milijuna, koji je, pak, pola njegovog ugovora prodao Fiorentini za 3.5 milijuna eura (vjerujemo da zvuči zbunjujuće, ali tada je u Italiji postojalo ‘suvlasništvo’ dva kluba nad igračima koje je naknadno zbog raznih malverzacija ukinuto).

Ta sezona 2004./05. u dresu Fiorentine bila mu je prva u Serie A. Odmah je oduševio i nagnao vlasnike Juventusa da već na ljeto isplate Fiorentini drugu polovicu njegovog ugovora za 4.6 milijuna eura. S Juventusom je potom osvojio naslov, ali je zbog afere Calciopolli Stara Dama ispala u Serie B. Tada nitko nije očekivao da će taj polivalentni klinac zadržati u klubu 17 godina, osvojiti sa Starom Damom devet naslova prvaka, pet Coppi i pet Suppercoppi te, dakako, Seriu B. No, krunu svoje karijere ipak je ostvario s reprezentacijom Italije.

Od koje će se danas oprostiti. Na kultnom Wembleyju protiv reprezentacije koju, pak, predvodi možda i najveći nogometaš svih vremena.

“Prekrasno je oprostiti se u utakmici protiv takve reprezentacije. Leo Messi je nogometna ikona. Bit će mi užitak odigrati posljednju utakmicu protiv takvog igrača, ali i reprezentacije koja je osvojila naslov prvaka Južne Amerike. Moja reprezentativna karijera bila je puno bolja od svega što sam očekivao. Sama pomisao da sam tu 18 godina i da sam odigrao više od 100 utakmica za reprezentaciju, bio njen kapetan, je nevjerojatna. Nadam se da će me navijači zapamtiti, ne samo kao igrača, nego i kao osobu koja je zastupala određene vrijednosti. Falit će mi svlačionica, mladi igrači koji mi daju energiju”, rekao je Chiellini u razgovoru za UEFA-u, a onda i poručio što bi rekao svojem ‘mlađem sebi’:

“Da sve radim sa strašću. Da dam sve od sebe i da se zabavljam. Nogomet je posao, ali istovremeno najbolji hobi i zabava o kojoj klinci mogu maštati. Uvijek mora biti balansa, kako u životu tako i u nogometu”.

Treće izdanje ‘Finalissime’, dvoboj između Italije i Argentine na jednom od najpoznatijih stadiona svijeta bit će i svojevrsni ‘reprezentativni superkup’. Prvak Europe protiv prvaka Južne Amerike. Na europskom tlu.

Argentinci se pripremaju za Katar 2022., možda i posljednji Messijev reprezentativni ples, a Italija za početak trećeg izdanja Lige nacija u kojoj igraju protiv Njemačke, Mađarske i Engleske. Bez, Giorgia Chiellinija, dakako. 

Roberto Mancini je za ovih pet utakmica (Finalissima i četiri utakmice Lige nacija) pozvao više od 40 igrača među kojima njih 12 nema niti jedan nastup u talijanskom dresu, a njih još 11 manje od 10 nastupa. Talijanski strateg kreće u stvaranje momčadi koja će 2024. u Njemačkoj pokušati obraniti europski naslov, a onda i osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo 2026.

No, kako je Finalissima nastavak legendarnog Artemio Franchi Cupa u kojem su se 1985. susreli prvak Europe i Južne Amerike (Francuska je svladala Urugvaj), a onda su osam godina kasnije drugu utakmicu odigrali Argentina i Danska (prvak Južne Amerike slavio je nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca), ovo je utakmica za službeni trofej te se očekuje da će obje momčadi Wembleyju istrčati s najjačim raspoloživim sastavima.

Mancini ne može računati na Ciru Immobilea, Federica Chiesu, Domenica Berardia i Stefana Sensija dok Lionel Scalonio na raspolaganju ima sve najbolje igrače.

Germania blagu prednost daje Argentini (2.65), dok se tečaj na pobjedu prvaka Europe vrednuje 2.90.

(2.90) Italija (3.00) Argentina (2.65)

A što se tiče Giorgia Chiellinija, još nije poznato gdje će završiti karijeru. Najčešće se spominje MLS, no tko, zna, možda nakon večerašnje utakmice završi karijeru. Jer, teško nam ga je zamisliti u nekom dresu izuzev onog Juventusa i talijanske reprezentacije...

MOGUĆE POSTAVE

Italija

Argentina


Finalissima, 20.45 (Wembley)

Italija - Argentina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+.

 


Tagovi

Talijanska nogometna reprezentacijaArgentinska nogometna reprezentacijaGiorgio ChielliniFinalissima

Ostale Vijesti