REUTERS/Depo Photos
REUTERS/Depo Photos

Fenerovih sedam: Odbili igrati Superkup, traže strane suce i kažu - borimo se protiv nepravde

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 08.04.24. | 18:41

Drama u Turskoj se nastavlja

Fenerbahçe se povuklo iz finalne utakmice turskog Superkupa protiv Galatasaraya odigranoj jučer. Započeli su utakmicu s U19 momčadi, a potom se povukli nakon prvog gola. Finale će biti registrirano rezultatom 3-0 za Galatasaray, a Fenerbahçeu prijeti i dodatna kazna.

Unatoč svemu, iz Fenera kažu kako su se posljednjih 20 godina borili protiv nepravednog nogometnog sustava u Turskoj. Zbog toga su objavili sedam točaka u kojima su naveli su sve prošli u proteklih 20 godina. Točke prenosimo u cijelosti:

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

- Izgubio prvenstvo 3 puta u 7 sezona u posljednjim utakmicama, posebno utakmicu protiv Denizlispora 2006., gdje je utakmica bila zaustavljena mnogo puta zbog ubacivanja stranih tvari na teren,

- U sezoni 2010.-2011. bili su lažno optuženi za namještanje utakmica od strane terorističke organizacije infiltrirane u državu te su se suočili s pravnim postupkom.

- Od 2011. do 2021. vodili su desetogodišnju pravnu bitku prije nego što su dokazali svoju nevinost.

- Zbog zamke postavljene klubu pretrpjeli su značajne komercijalne gubitke i prepolovljenu vrijednost svoje tvrtke.

- Njima je Turski nogometni savez oduzeo pravo sudjelovanja u Ligi prvaka na dvije sezone ne čekajući sudski rasplet.

- Pokrenuli su novi pravni proces, "Slučaj zavjere Fenerbahçe", protiv ilegalne organizacije koja je smjestila klubu i nastavljaju borbu za pravdu.

- Podnijeli su tužbe za naknadu štete protiv raznih tijela u Turskoj, uključujući Turski nogometni savez, zbog financijske i moralne štete koju su pretrpjeli.

- Dana 4. travnja 2015. pucano je na njihov momčadski autobus u nezapamćenom incidentu u povijesti svjetskog nogometa, a počinitelji su i nakon devet godina ostali nepoznati.

- Zaključno, Fenerbahçeova borba protiv nepravde kulminirala je nedavnim događajima: Tijekom utakmice protiv Trabzonspora 17. ožujka 2024. neadekvatne sigurnosne mjere dovele su do toga da su stotine ljudi upale na teren i pokušale napasti igrače. Unatoč obrambenim akcijama igrača kako bi se zaštitili od organiziranih napadača u Trabzonu, Turski nogometni savez smatra da su njihovi postupci vrijedni kazne. Nakon ovih događaja, Upravni odbor Sportskog kluba Fenerbahçe odlučio se okupiti i konzultirati s članovima kluba 18. ožujka 2024. U skladu s tom odlukom, Fenerbahçe je 2. travnja 2024. održao izvanrednu Opću skupštinu s rekordnim brojem sudionika (preko 23.000 članova) kako bi odredio daljnji smjer. Jedna od odluka donesenih na ovoj izvanrednoj Glavnoj skupštini bila je odgoda finala Superkupa za kasniji termin zbog utakmica četvrtfinala UEFA Lige konferencija te inzistiranje na suđenju stranog suca u nepravednoj nogometnoj klimi, u suprotnom, momčad bi ili poslala U19 momčad ili uopće ne bi sudjelovala. Relevantnu prijavu kluba odbio je i Turski nogometni savez.

Nakon ovih odluka i kao odgovor na konačno odbijanje Turskog nogometnog saveza i sve nepravde s kojima se suočio, Fenerbahçe je došao vrlo blizu pobjede u finalu Superkupa izvođenjem svoje nogometne momčadi do 19 godina. Utakmica je završila povlačenjem naše momčadi s terena. Ističemo da smo na teren izašli ne da pobijedimo nego da obranimo istinu, a na ovaj povijesni dan za turski nogomet želimo istaknuti naš stav:

„Baš kao što smo služili turskom sportu svojom 117-godišnjom poviješću u svakom sportu u kojem se natječemo, s tisućama trofeja koji nose oznake marljivog rada i predanosti u našem muzeju, kao najveći svjetski sportski klub s 30 milijuna navijača koji u sebi osjećaju nacionalne vrijednosti svoje zemlje, kao što smo jučer, danas i sutra stajali uspravno protiv bezakonja i nepravde", stoji u dugoj i oštroj objavi turskog velikana.


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Fenerbahçeturska nogometna ligaDominik Livaković

Ostale Vijesti