REUTERS/Nacho Doce
REUTERS/Nacho Doce

Fati bi na ljeto mogao zatražiti transfer, ali ljudi iz kluba imaju milijardu razloga za miran san

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 27.10.22. | 15:30

Je li zaista moguće da će ga kultni agent pokušati odvesti u pretposljednju momčad Premier lige!?

Prije 10, čak i koju godinu manje, na glasine o ovakvom transferu ne bismo ni trepnuli, ali budući da se u nogometu danas više ništa ne može decidirano odbaciti i da su transferi od 100 i više milijuna eura postali 'normalna stvar', malo je stvari ostalo koje nas mogu začuditi. Doduše, ono što javlja španjolski Sport zaista zvuči nevjerojatno, ali mi ipak nismo toliko hrabri da ćemo reći unaprijed – to se neće dogoditi.

Barcelona je pod vodstvom Xavija krenula u fazu 'rebuildinga', ali u istoj dosta minornu ulogu ima Ansu Fati. Iznenađujuće, jer nova Barcelonina desetka je u svojim počecima bila fenomenalna, ali problem je nastao kad je u studenom 2020. godine ozlijedio meniskus zbog čega je bio 'out' gotovo godinu dana. Oporavak je bio dugotrajan, ali nakon njega su krenuli i drugi problemi pa je tako samo u 2022. godini kombinirano bio van pogona pet mjeseci. On je, kažu liječnici, posljednjih pet mjeseci na 100 posto, ali dojam je da je on daleko od toga, jer Fati prije ozljede i poslije naprosto nisu dva ista igrača.

On je svojom ulogom u momčadi nezadovoljan. To ne čudi, jer ima 19 godina, trebao bi biti zajedno s Pedrijem i Gavijem biti predvodnik nove Barcelone, ali ove je sezone započeo svega tri utakmice. Njegov učinak je trenutno sljedeći – 16 nastupa, tri pogotka i jednako toliko asistencija, dok mu je tržišna vrijednost pala s 80 na 60 milijuna funti.

Budući da je još uvijek tinejdžer i da najbolje od njega tek dolazi, u Barceloni oko svega ne rade preveliku famu, ali ne može se reći i za talentiranog ofenzivca koji želi biti dio udarnih 11 u svakoj utakmici i kojem nije u interesu sjediti na klupi.

Jorge Mendes navodno je upozorio čelnike Barcelone da se ne iznenade ako blago nezadovoljstvo 19-godišnjaka koji porijeklo vuče iz Gvineje Bisau preraste u veliku želju da napusti klub.

Ali, u Barceloni na te riječi ponajvećeg agenta svih vremena nitko nije ni trepnuo. Zašto? Tri su razloga: Prvo i najosnovnije, oni u Fatija vjeruju. Nadalje, mlada nada je ugovorno vezana za klub do 2027. godine, s tim da kasnije Barcelona može aktivirati klauzulu iz ugovora da se isti po unaprijed dogovorenim uvjetima nastavi od 2029. godine. Treća stavka zašto nitko ne brine je otkupna klauzula. Ako netko baš tako žarko želi Fatija bez da prije toga želi pregovarati s Barcelonom oko odštete, za mladog Španjolca morat će izdvojiti – milijardu eura. A iako je Fati fenomenalan igrač, duboko smo uvjereni da nikome u klubu ne bi bio problem kad bi ostali bez njega za taj iznos.

Jasno, ako bi Fati htio otići, on bi htio karijeru nastaviti u nekom od najvećih svjetskih klubova. Mendes ga sigurno može odvesti u Wolverhampton, trenutno pretposljednji klub Premier lige koji samo formalno nije u njegovom vlasništvu. Ali, ni to nije sigurno, jer Vukovi sigurno nemaju novac za aktivirati otkupnu klauzulu, dok je najveća odšteta koju su ikada platili bila za Matheusa Nunesa koji ih je koštao 45 milijuna eura. Fati bi, ne sumnjamo, koštao barem kao tri Nunesa

Dakle, Wolvesi su opcija samo na papiru, s tim da ne treba zanemariti mogućnost da bi se, u slučaju da Fati zaista postane jako nezadovoljan, oko njega mogli krenuti raspitivati ponajveći klubovi svijeta. Već se u stranim medijima provlačila teza kako je Fati idealan igrač za Guardiolu, dok su drugi pak uvjereni da bi se jednako kvalitetno uklopio u Kloppov 'heavy-metal' nogomet. Zaključak je zapravo takav da se igrač takvih kvaliteta može uklopiti u svaku momčad na svijetu, stoga interesa ne bi nedostajalo.

Bilo kako bilo, Fatijev odlazak zasad nije priča, ali bi mogao postati. Gdje i za koje novce, rano je nagađati, ali u Barceloni će i dalje razmišljati isto – ili milijarda eura ili ostanak.



Tagovi

Ansu FatiAnsu FatiBarcelonaXavi Hernandez

Ostale Vijesti