Era nogometne globalizacije: Što je zajedničko finalu njemačkog Kupa i engleskog playoffa za Premiership?

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 30.05.17. | 17:57

Era nogometne globalizacije izbaci zanimljive informacije!

Koliko je nogometna globalizacija uzela maha, pokazuje i primjer koji nam dolazi iz Njemačke.

Naime, informacija govori kako je u finalu njemačkog DFB Kupa, između Eintrachta i Borussije Dortmund od prve minute zaigralo tek pet igrača koji imaju njemačko državljanstvo! Riječ je o redom Marcu Reusu, Matthiasu Ginteru i Marcelu Schmelzeru iz Borussije Dortmund, te Timothyju Chandleru i Bastianu Oczipki iz Eintrachta. Kod dvojca pod palicom Nike Kovača treba spomenuti i to da je Chandler zapravo američki državljanin rođen u Frankfurtu, dok je Oczipka – rođen u Bergisch Gladbachu – istovremeno i poljski državljanin, pošto mu je obitelj s očeve strane u Njemačku stigla iz Šleske.

Ono što je još zanimljivije je usporedba koja govori kako je u finalu playoffa engleskog Championshipa od prve minute krenulo upravo – pet Nijemaca! David Wagner je u Huddersfieldu oformio malu grupu od čak četvorice igrača rođenih u Njemačkoj, koji su bili preduvjet za tzv. „Wagner revoluciju“, a to su: Michael Hefele, Chris Schindler, Chris Lowe (ne onaj iz Pet Shop Boysa) i Elias Kachunga. Dakako, tu se treba naglasiti da je i Kachunga rođen u njemačkom Haanu sin Njemice i oca Kongoanca, za čiju se nacionalnu vrstu opredijelio nakon što je prošao mlade selekcije njemačke reprezentacije. Ni Readingu ne nedostaje njemačkih državljana; Danny Williams, slično kao i Timothy Chandler, rođen je u Njemačkoj, gdje je proveo 15 godina nogometne karijere prije nego je iz Hoffenheima 2013. prešao u Reading.

Tako da smo stigli do činjenice da je u finalu njemačkog nacionalnog Kupa startao jednak broj rođenih Nijemaca kao u playoffu druge engleske lige! Fascinantno…

(Foto: Action Images)


Ostale Vijesti