Epski sukob nogometnih filozofija u Monacu

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 03.05.17. | 10:21

Vatreni napad s jedne i betonska obrana s druge strane.

Teško se ne složiti s tvrdnjom kako Monaco ove sezone igra najljepši i napadački najbolji nogomet u Europi, u domaćem ih prvenstvu još samo pet golova dijeli od magične brojke 100. Svoju napadačku kvalitetu prezentirali su i u nokaut fazi Lige prvaka. Prvo su iznenađujuće izbacili Manchester City zabivši im šest golova u dvije utakmice, a onda su to isto ponovili i protiv Dortmunda koji obrambeno nije imao snage zaustaviti Mbappea i silne napade ekipe iz Kneževine.

Da postoji nogometni Oscar ove godine trebao bi ga osvojiti Leonardo Jardim jer način na koji vodi i postavlja igru Monaca oduševljava. Spoj su mladosti i iskustva, a to najbolje dočarava napadački dvojac, 18-godišnji Kylian Mbappe i 31-godišnji Radamel Falcao koji se sjajno nadopunjuju. Momčad Leonarda Jardima ove sezone još nije naletjela na obranu koju ne bi mogla probiti, no pred njima je najteži ispit sezone, betonska obrana Juventusa predvođena legendarnim Buffonom.

˝Juventus ima pobjednički kulturu. Jako su dobro organizirani u oba smjera igre, u napadu im treba tek nekoliko prilika da bi zabili, precizni su u kažnjavaju greške. Teško se braniti protiv njih. Mislim da možemo zabiti na njihovom stadionu, pa zabili smo tri kod Citya, tri kod Dortmunda…Ipak, ti su klubovi više okrenuti na ofenzivu nego obranu pa ćemo morati puno više pažnje posvetiti tranziciji˝ - izjavio je strateg Monaca u najavi ovog susreta.

Baš kao i današnji domaćin, Juve gazi prema naslovu u domaćem prvenstvu iako su za vikend kiksali kod Atalante. Bila su to prva dva prosuta boda u Serie A nakon gotovo dva puna mjeseca, a to nam može govoriti kako su glavama već u ovom izuzetno važnom dvoboju. Nastupali su sa prvim sastavom, vodili sve do 89. minute, no Atalanta je tada zabila i uzela bod za kojim Juve vjerojatno neće previše žaliti.

Iako im je start u sezonu bio lošiji nego prošlih godina brzo su stigli na visoku razinu i više nisu spuštali nogu s gasa. Devet bodova prednosti trebalo bi im biti dovoljno za domaći naslov, a u Ligi prvaka imali su ogroman test u četvrtfinalu, veliku Barcu. Messi, Suarez, Neymar….nisu uspjeli zabiti Buffonu u 180 minuta pa se s pravom pitamo može li se Monaco čemu nadati. Poučeni iskustvom možemo pretpostaviti kako će trener Stare dame Massimilano Allegri, na gostujućem terenu zaigrati uz malo zatvoreniji pristup, Juventus neće srljati, a opće je poznata stvar kako mogu bolje od bilo koga u modernom nogometu odigrati na rezultat(nulu).

˝Nadam se da ćemo postati prva momčad koja je slavila nad Monacom na njihovom stadionu ove sezone. Igraju jako direktno i bit će drukčije nego naš susret prije dvije godine. Tada su bili puno jači u obrambenom dijelu igre, sada je obrnuto. Zabijaju jako puno golova, također dobri su u završnicama utakmica pa nam treba vrhunska izvedba u dva smjera˝ - zaključio je trener Juventusa.

Ovo je dvoboj dviju nogometnih filozofija i pristupa igri. Ipak, za Monaco je ovo najveći test sezone. Igrali su do sada u nokaut fazi s ekipama koje vole nešto otvoreniji nogomet, no Juventus bi im mogao sputati manevarski prostor i onemogućiti tranziciju što bi moglo biti ključno. Također, iskustvo je na strani Talijana koji u svojim redovima imaju niz prekaljenih igrača koji sigurno neće podcijeniti Monaco. Domaći će tražiti brza kretanja i dodavanja unutar protivničke polovice, dok je za Juve krucijalno dobro se postaviti u oba smjera.

Za ekipu iz Kneževine upitan je jako važan veznjak Bakayoko koji je slomio nos, no najvjerojatnije će stisnuti zube i zaigrati s maskom na licu jer ipak se radi o izuzetno važnoj utakmici. S druge strane Khedira u ovom susretu mora odraditi kartone pa će njegovo mjesto u početnom sastavu popuniti Claudio Marchisio koji ove sezone nije u prvom planu, no posjeduje veliko iskustvo. Obje momčadi trebali bi istrčati u poznatim formacijama, Monaco 4-4-2, Juventus 4-2-3-1. U prvim postavama bit će i dvojica Hrvata, Subašić će braniti vrata ekipe iz Kneževine, dok će Mandžukić startati na svojem novom mjestu, lijevom krilu.

Monaco: Subašić - Mendy, Jemerson, Glik, Toure - Silva, Fabinho, Bakayoko, Lemar - Mbappe, Falcao

Juventus: Buffon - Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro - Pjanić, Marchisio - Cuardado, Dybala, Mandžukić - Higuain

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

Mario MandžukićRadamel FalcaoKylian MbappéGonzalo Higuain

Ostale Vijesti