REUTERS/Benoit Tessier
REUTERS/Benoit Tessier

Englezi su im oduvijek najbolji kupci, uz pomoć Saudijaca pogotovo, Duje ostao, a Marin postao ‘Francuz’

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 01.02.22. | 14:46

Francuske nogometne akademije odgajaju najviše igrača za Lige petice, pa ne iznenađuje da je Ligue 1 ponajveći dobitnik siječanjskog prijelaznog razdoblja, sa zaradom od 30,23 milijuna eura.

Prodali su za 99,15 milijuna, a kupili za 68,92. Francuski klubovi uvijek imaju finu robu, poglavito za one engleske, bez obzira u čijem vlasništvu fornalno bili. Vina, parfemi, sirevi, torbice i nogometaši, sve prvoklasna roba. Ne iznenađuje ni što je najviše zaradio Lyon, iako, imao je i najboljeg kupca, ‘saudijski’ Nouveau riche, Newcastle.

Lyon, Lille i Brest (nekadašnji klub Drage Vabeca) u najvećem su plusu. Lyon je za defenzivnog veznog Brunu Guimaraesa od Newcastlea dobio 42,2 milijuna eura, a kupljen Romain Faivre (Brest) za 15 milijuna te posuđen Tanguy Ndombele (Tottenham) za 1,42 milijuna eura. Aktualni prvak Lille, čija vrata brani naš Ivo Grbić, prodao je Jonathana Ikonea Fiorentini za 14 milijuna, Thiaga Maiau Flamengu za 4 milijuna i Reinilda Mandavu Atletico Madridu za 3 milijuna eura, a doveden je krilni reprezentativac Kosova Edon Zhegrova iz Basela za 7 milijuna.

Najbogatiji Paris Saint-Germain i nešto manje bogati, ali u francuskom vlasništvu, Rennes, nisu trgovali ove zime, dok Olympique Marseille nije uspio prodati Duju Ćaleta-Cara West Ham Unitedu, pregovaralo se o odšteti od 22 milijuna eura. Deset je klubova Le Championnata u crvenom, većina sitno, a najviše Reims (10 milijuna) i Monaco (7,5 milijuna eura). Bivši klub Nike Kovača (i njegova brata Roberta također) doveo je Brazilca Vandersona iz Gremija za 11 milijuna eura, a prodao Wilsona Isidora moskovskom Lokomotivu za 3,5 milijuna. Remis je, pak, kupio danskog stražnjeg veznog Jensa Cajustea od Midtjyillanda za 10 milijuna eura, a nikog prodao.

Sedam klubova je samo kupovalo, ali posljednjeplasirani Saint-Etienne najmanje, samo za 300.000 eura. Osim Reimsa, po jednog igrača doveli su Lens (Patrick Berg, 4,5 milijuna eura), davljenici Lorient (Ibrahima Kone, 4 milijuna), Troyes (Abdu Conte, 2,7 milijuna) i Metz (Fali Cande, 2,5 milijuna) te borac za Ligu prvaka Strasbourg (Ismael Doukoure, 1,5 milijun eura). Bordeaux je korak ispred zone ispadanja, doveo je na posudbu za milijun eura Anela Ahmedhodžića (Malmo), a prodao Samuela Kalua Watfordu za 3 milijuna eura…

Dvanaestoplasirani Angers je, pak, u plusu 6,5 milijuna eura, jer je prodao Billala Brahimija Nicei za 7 milijuna, a kao zamjenu doveo iz Hajduka (najesen u Šibenik posuđenog) Marina Jakoliša za 500.000 eura.



Tagovi

FrancuskaLigue 1Germanijak transferinogometni transferitransfertransferiDuje Ćaleta-CarMarin Jakoliš

Ostale Vijesti