Action Images / Michael Regan
Action Images / Michael Regan

Englezi se prisjetili Villinog promašaja – Boška Balabana: Danas bi taj transfer iznosio 37.66 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 29.03.22. | 15:50

Bole top nije ostavio veliki trag u Birminghamu, ali je zato kasnije u Bruggeu i Dinamu igrao na visokoj razini.

Dok traje reprezentativna stanka, brojni sportski mediji na bilo koji način pokušavaju pronaći neke vijesti vezane uz klupski nogomet. Ovih dana na Otoku se najviše priča o mogućem trajnom potpisu Coutinha za Villu, jer posljednje informacije su takve da je Brazilac spreman odreći se ogromnog novca kako bi ostao u svlačionici u kojoj glavnu riječ ima Steven Gerrard.

Villa je ove sezone na samo četiri igrača potrošila 129.82 milijuna eura što je uvjerljivo rekord kluba. Na ljeto bi mogli nastaviti u istom ritmu, jer Coutinho će ih koštati 40 milijuna eura, dok bi godišnje trebao zarađivati oko 5.2 milijuna eura.

Radi svih tih natpisa o milijunskim ulaznim i izlaznim transferima, engleski novinari prisjetili su se velikih poslova koje je Villa napravila nekad ranije.

Klupska legenda Ian Taylor je 1994. godine doveden za milijun funti, što bi danas bilo oko 20-ak milijuna funti. No, u Villi su ujednačeni – to je bio sjajan posao. Isto tako su zadovoljni s poslom oko Olafa Melberga. Naime, Šveđanina su doveli 2001. iz španjolskog Racinga za pet milijuna eura, dok bi taj posao danas koštao 27.6 milijuna funti.

Kad se uračuna inflacija, najskuplje pojačanje u povijesti kluba je Stan Collymore koji je 1997. došao u Villu iz Liverpoola za 8.87 milijuna funti. Danas bi njegov transfer – vjerovali ili ne – iznosio 78.7 milijuna funti.

Povremeni engleski reprezentativac nije opravdao novac uložen u njega, imao je velikih problema van zelenih travnjaka u to vrijeme, a sve to se odrazilo i na njegove igre u dresu kluba. Iz Ville je otišao nakon tri godine u Leicester kao slobodan igrač…

Naravno, sjetili su se Englezi i Boška Balabana, bivšeg hrvatskog reprezentativca kojeg ne pamet po dobrom na Villa Parku. Bole top stigao je u Aston Villu 2001. godine za 5.8 milijuna funti (6.85 milijuna eura), što bi danas bilo jednako iznosu od 32.1 milijuna funti (37.66 milijuna eura), a onda su ga okarakterizirali samo jednom riječju – flop.

U dresu engleskog kluba Balaban je odigrao 11 utakmica (osam u Premier ligi) te je ostao bez ikakvog konkretnog učinka. U Bruggeu, Dinamu i Rijeci to nije bio slučaj, a ne može se reći ni da je bio loš u Panioniosu za koje je skupio 54 nastupa, 13 pogodaka i 2 asistencije.

Što se tiče 'ove današnje' Ville, oni se nalaze na devetom mjestu Premier lige, a uskoro ih očekuje gostovanje kod Wolvesa koji su jedno mjesto bolje plasirani od njih. Iako, ni da Villa u konačnici slavi, na prvenstvenoj tablici ništa se neće dogoditi, jer razlika između spomenuta dva kluba je velikih 10 bodova.

U momčadi imaju osam igrača koji su 'skuplji' od 30 milijuna eura, s tim da je onaj najbolji, Philippe Coutinho, nakon par sezona van forme pao na 20 milijuna eura.


Tagovi

Boško BalabanAston Villa

Ostale Vijesti