Belinho snimljen u Maksimiru prije dvije godine  Tomo Ničota
Belinho snimljen u Maksimiru prije dvije godine Tomo Ničota

EKSKLUZIVNI VIDEO: Dinamo je doveo talentiranog Brazilca Belinha, na tom su poslu u Maksimiru radili dvije godine!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 05.02.23. | 13:00

Dinamo je dobio sve potrebne papire za potpis 14-godišnjeg Belinha, koji je još prije dvije godine prvi put trenirao s Dinamom i sve oduševio. No, tada ga Modri nisu mogli registrirati, ali su se okolnosti u dvije godine promijenile

Dinamo je doveo Brazilca Belinha, 14-godišnjeg klinca iz Vasca da Game! Radi se o velikom talentu, puno ime mu je Rafael Gomes Cirino, a na Youtube se mogu pronaći snimke dječaka otprije nekoliko godina kad, kao najniži na terenu, nezaustavljivo dribla protvnike, zabija na razne nmačine. Pravi Brazilac, rekli bismo. U Dinamo ga je doveo Andy Bara, čovjek koji je doveo i Danija Olma, kasnije i Tueta Fotsa iz Rome, koji se nije pokazao kao pogodak. No, po onome što u Maksimiru pričaju o Belinhu, on bi trebao biti velika priča.

A kako je Belinho uopće došao u Dinamo? Prema našim saznanjima, a to potvrđuju i eksluzivna fotografija i video Belinha u Dinamovom dresu, on je u Maksimir došao još prije dvije godine. Točnije, snimili smo ga na treningu u travnju 2021. Još je bilo doba korone i strogih mjera, pogotovo u Južnoj Americi, bila su i u Hrvatskoj strogo zabranjena opkupljanja, malotko je uopće promatrao i utakmice, kamo li trening. No, jedan nas je dan nazvao otac jednog od Dinamovih klinaca i otkrio zanimljiv detalj.

"Rekao mi je mali da s njima trenira jedan Brazilac. Nizak je, sitan, ali odličan. Došao je baš iz Brazila, tu mu je i obitelj.", ispričao nam je 'lajavi' roditelj te oktrio nešto što je trebala biti tajna. Jer, Belinho, ili Rafael kako su ga zvali mali suigrači, tada je imao 12 godina i nije bilo nikakve šanse da ostane u Dinamu i potpiše ugovor s maksimirskim klubom. Iako je Andy Bara već tada doveo čitavu njegovu, brojnu obitelj u Zagreb, pravila FIFA-e su stroga, jasna i ne dopuštaju 'trgovinu djecom', ne dopuštaju da klubovi obećavaju brda i doline, čak i ako osiguraju humano preseljenje čitave obitelji, da dovedu maloljetnog igrača. Pogotovo 12-godišnjaka.

"On je došao malo ovdje trenirati, jer je obitelj došla u Europu, ali ne postoji način da ga resgistriramo za Dinamo, FIFA takvo što ne dopušta, pravila su rigorozna. Teško da će ovdje ostati", kazao nam je tada Andy Bara, prije dvije godine, malo i zatečen da je iformacija o dolasku Belinha iz Brazila probila čvrste maksimirske i COVID zidove.

No, bilo je to ulaganje u budućnost, u Maksimiru su znali da će, pojavi li se jednom mogućnost da Belinho potpiše za Dinamo, to i učiniti. I, što se dogodilo? U te dvije godine Belinhu je preminula majka, što je potreslo čitavu obitelj, njego se trag u Maksimiru izgubio, bio je u međuvremenu i u Brazilu i nije se znalo gdje će zaigrati. Međutim, očito ideja o njegovu dolasku u Dinamo nije jenjala, a onda se 'otvorila' mogućnost koju podržava i FIFA. Belinhovu ocu jako se svidjelo u Hrvatskoj to kratko vrijeme koliko je bio ovdje, po povratku u Brazil odlučio je da će se vratiti, pogotovo kad mu je umrla supruga. I kad je čuo da je 'mali' sve oduševio na prvim treninzima u Dinamu. Došao je otac u Hrvatsku, pronašao posao kao građevinac u Novom Vinodolskom, a za njim je došla čitava obitelj. Naravno, bio je tu i Belinho, koji je ubrzo zaigrao za NK Vinodol.

Takav rasplet otvorio je vrata FIFA-inih dozvola i 'čistih papira'. Jer, čelna svjetska nogometna organizacija ne dopušta seljenje obitelji zbog maloljetnih nogometaša, ali dopušta transfere maloljetnika, ako se obitelj preseli zbog posla i egzistencije. Upravo je ovo drugo bio razlog ponovnog dolaska Belinha u Hrvatsku, formalno, samohrani otac je pronašao posao i sad je ovdje već dvije godine, sin je došao za njim i također je već neko vrijeme ovdje, zaigrao je nogomet u lokalnom klubu gdje ga je Dinamo (opet) primijetio. Naravno, teško je vjerovati da je scenarij baš posve slučahan, da Dinamo to nije 'pogurao', ali to više nije bitno, jer, ispunjeni su svi uvjeti i sad ga je Dinamo doveo posve legalno, kao 14-godišnjaka. Poslao je sve papire FIFA -i i dobio dopuštenje za registraciju, nitko nije vidio ništa sporrno. Pa, ako je Dinamo sam tražio model kako da dovede klinca, očito je uspii. Uglavnom, dvije godine nakon što je Belinho, ili Rafael, prvi put odradio nekoliko treninga s Dinamom i bio 'nemoguća misija', u Maksimiru su dobili zeleno svjetlo za registraciju.


Za njega svi imaju samo riječi hvale, kažu da će je igračko čudo od djeteta, da će biti još jedna velika Dinamova priča, već je i odigrao neke pripremne utakmice, a uskoro bi trebao i u službenu, pionirsku konkurenciju. Eduardo da Silva imao je sličan put, doduše, nije to bio put posut ružama, također došao kao mladić, nešto stariji no što je danas Belinho. Sammirova je priča drugačija, on je došao već kao senior. Dani Olmo, pak, došao iz Barcelonine škole i postao jedan od najvećih Dinamovih transfera ikad. Kako će se razvijati Belinho tek treba vidjeti, talent je neupitan, kao što je neupitno da se na Hrvatsku već priviknuo i da mu se ovdje sviđa, da već zna dosta o Dinamu. Da bi mogao biti novi maksimirski dragulj, to nije upitno.



Tagovi

GNK DinamoAndy BaraAnte ČačićVasco de Gam

Ostale Vijesti