REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica

Dominik zaslužio spomenik! Livaković odveo Hrvatsku u četvrtfinale Svjetskog prvenstva! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 05.12.22. | 18:33

Hrvatska reprezentacija igrat će četvrtfinale Svjetskog prvenstva 2022! Nakon jako teške utakmice i 1:1 u 90 minuta, pa onda i bez golova u produžecima, Hrvatska je na krilima sjajnog Dominika Livakovića izborila četvrtfinale nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca. Hrvatska jedinica skinula je tri udarca Japancima te će Vatreni treći put u povijesti igrati četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Protiv Brazila ili Južne Koreje, vidjet ćemo do kraja dana...

Dominik Livaković s tri obranjena jedanaesterca odveo je Hrvatsku u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u kojem ćemo igrati protiv boljega iz dvoboja Brazil - Južna Koreja (20.00). Japan je na odmor otišao s minimalnom prednosti, Ivan Perišić anulirao je prednost Azijata u 55. minuti, a do kraja prvog dijela utakmice, kao ni nakon produžetaka nije bilo pogodaka. A tada se, kod raspucavanja jedanaesteraca, ukazao Dominik koji je zaslužio spomenik. Postao je prvi vratar u povijesti Svjetskih prvenstava koji je obranio tri od četiri udarca s bijele točke i odveo Hrvatsku u četvrtfinale!

Kao što je bilo najavljeno, Zlatko Dalić za današnji je dvoboj napravio dvije izmjene u sastavu. Umjesto Marka Livaje od prve minute krenuo je Bruno Petković, a umjesto umornog Borne Sose, njegov imenjak Barišić. Japanski izbornik Hajime Moriyasu odlučio se na formaciju 3-4-3 s kojom je svladao Španjolsku i izborio osminu finala turnira.

Japanci su utakmicu otvorili visokim pritiskom, a prvi je zaprijetio Shogo Taniguchi glavom nakon ubačaja, lopta je prošla kraj stative Livakovićevog gola. Uslijedila je pogreška Japanaca, Ivan Perišić sjurio se po lijevoj strani, pucao je iz dosta teške pozicije, no Shuichi Gonda bio je siguran. Pokušao je iz odbijanca i Bruno Petković, ali su Japanci otklonili opasnost.

Nakon jedne poluprilike na obje strane, utakmica je utonula u šahovski borbu na sredini terena. Vidjelo se da su Vatreni tehnički kvalitetniji, ali su Dalićevi izabranici prema naprijed bili izrazito jalovi. Previše se griješilo, a kao da nije bilo dovoljno hrabrosti da se odlučnije krene prema naprijed. Japanci su se, pak, orijentirali na svoju standardnu taktiku visokog presinga i kontranapade.

Najbolja prilika za Hrvatsku u prvom dijelu stvorila se nakon greške japanske obrane. Petković je krenuo sam na Gondu nakon fenomenalnog dodavanja Joška Gvardiola preko cijelog terena, no Dinamov napadač previše je oklijevao, niti je pucao, niti dodao, te je lopta otišla u nepovrat.

Što se poluvrijeme približavalo kraju to su Japanci postajali hrabriji i odvažniji. Sve su se više približavali hrvatskom kaznenom prostoru, posebno opasan bio je Daichi Kamada, da ni u 43. Samurai stigli do prednosti. Nakon jednog ubačaja, lopta je stigla do Daizena Maede koji iz blizine zakucava loptu iza leđa nemoćnog Dominika Livakovića.

U prvom poluvremenu odigrala se vrlo slaba i izjednačena utakmica bez pretjerano šansi, a Japan je na odmor otišao s minimalnom prednosti.

Japan je prvi zaprijetio i u nastavku, nakon pogreške hrvatske obrane pucao je Kamada s distance, ali je pucao kraj gola. Tražili su Vatreni kazneni udarac nakon duela Petkovića u šesnaestercu Japanaca, ali je Amerikanac ostao nijem. I onda smo stigli do izjednačenja! Dejan Lovren primio je loptu na 30-ak metara od Japanskog gola, ubacio u kazneni prostor i pogodio Ivana Perišića koji sjajnim trzajem glave neobranjivo matira Gondu. Hrvatski krilni napadač je time postao najbolji strijelac Hrvatske na velikim natjecanjima.

Nastavak utakmice bio je puno dinamičniji od prvog dijela, odmah nakon izjednačenja zaprijetio je Wataru Enda, ali je Livaković vršcima prstima skinuo loptu koja je išla pod gredu. Odmah na suprotnoj strani prijeti Perišić, no, ovaj put je napravio dribling previše.

Prvu izmjenu Zlatko Dalić napravio je u 62. minuti, umjesto Petkovića u igru je ušao Ante Budimir. U tim trenucima Vatreni su bili ti koji su dominirali. Fenomenalno je opalio Luka Modrić s 25 metara, ali je Gonda bio siguran. Pokušao je potom i Kramarić, a lopta se nakon bloka Japanaca odbila do Budimira koji je pucao glavom, ali kraj gola. To je bila posljednja Kramarićeva akcija budući da je umjesto njega u igru ušao Mario Pašalić.

Iako je prvih 20-ak minuta djelovalo obećavajuće, do kraja redovnog dijela nismo vidjeli praktički ništa. Igralo se pretežito na sredini terena, a djelovalo je kao da obje momčadi čekaju produžetke. Tako je na kraju i bilo. Hrvatska je osmi put u posljednjih devet utakmica nokaut faze velikih natjecanja odigrala neriješeno u prvih 90 minuta. Ako ništa drugo, barem smo u nastavku odigrali bolje nego u jalovom prvom dijelu...


Prvi produžeci pružili su istu sliku. Igru bez imalo rizika na obje strane. Ulog je bio jednostavno preveliki. Zlatko Dalić u 99. je odlučio dodatno osvježiti vezni red te je Modrića i Kovačića zamijenio Lovrom Majerom i Nikolom Vlašićem. U posljednjoj minuti prvog produžetka vidjeli smo jedinu šansu u istome, sijevnula je opasna kontra Japanaca, Mitoma je pucao, ali Livaković je bio siguran.

Prije početka drugog produžetka Dalić je napravio još dvije izmjene. Umjesto Ante Budimira, koji je u igru ušao u 62., ušao je Marko Livaja, a strijelca Perišića zamijenio je Mislav Oršić. Hrvatske rezerve unijele su živost u redove Vatrenih, druge produžetke odigrali smo bolje od prvih, Vatreni su pokušavali brojnim centaršutima, a u 120. minuti pokušaj je imao Lovro Majer. Pucao je slabijom nogom. Kraj gola. Utakmica je otišla u raspucavanje jedanaesteraca.

Prvi su jedanaesterac izveli su Japanci, Minamino je pucao, Dominik Livaković je skinuo. Vlašić je bio siguran. Hrvatska je povela. Mitoma puca, Livaković opet brani! Brozović? Mirno po sredini. Asano je prvi Japanac koji je pogodio gol. Livaja je prvi Hrvat koji je promašio udarac. Pogodio je stativu. No, nema straha jer je na golu Livaković.

Golove s utakmice možete pogledati OVDJE.

Japan - Hrvatska 1:3 11m (1:1, 1:1)

Strijelci: 1:0 Maeda (43.), 1:1 Perišić (55.)

Jedanaesterci: 0:0 Minamino - Livaković obranio, 0:1 Vlašić, 0:1 Mitoma - Livaković obranio, 0:2 Brozović, 1:2 Asano, 1:2 Livaja - pogodio vratnicu, 1:2 Yoshida - Livaković obranio, 1:3 Pašalić

Stadion: Al Janoub (Al Wakrah)

Glavni sudac: Ismail Elfath, pomoćnici: Corey Parker, Kyle Atkins (svi SAD), četvrti sudac: Mustapha Ghorbal (Alžir)

Žuti kartoni: Kovačić 90., Barišić 116. (Hrvatska)

Crveni kartoni:

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić - Modrić (od 99. Majer), Brozović, Kovačić (od. 99 Vlašić) – Kramarić (od 68. Pašalić), Petković (od 62. Budimir, od. 106. Livaja), Perišić (od 106. Oršić))

Japan (3-4-3): Gonda - Tomiyasu, Yoshida, Taniguchi - Ito, Morita, Endo, Nagatomo (od 64. Mitoma) – Kamada (od 75. Sakai), Maeda (od 64. Asano), Doan (od 87. Minamino)


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.japanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti