REUTERS/Mohamed Azakir
REUTERS/Mohamed Azakir

Dobili smo i 15. sudionika Svjetskog prvenstva u Kataru, Moharrami pocrvenio, Ivanković zaustavio Australiju

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 01.02.22. | 20:15

Popunjeno je gotovo 50 posto mjesta.

Nakon što je prije četiri dana Iran, kojeg vodi hrvatski strateg Dragan Skočić, postao prva azijska reprezentacija koja je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, i 14. ukupno, danas je svoje mjesto u Kataru osigurala i Južna Koreja koja je u Azijskim kvalifikacijama svladala Siriju s 2:0 (Jin Su 53', Chang-Hoon 71').

Južna Koreja je tako pobjegla trećeplasiranim Ujedinjenim Arapskim Emiratima na nedostižnih 11 bodova prednosti, dva kola prije kraja. UAE su i prije ovog kola imale tek teoretske šanse za plasmanom u Katar, osim što su u Teheranu morali svladati vodeći Iran, trebali su se nadati pobjedi najslabije reprezentacije grupe Sirije protiv Južne Koreje. UAE su na kraju izgubili od Irana 0:1 pogotkom napadača Porta Taremija u 44., a od 49. minute Iranci su igrali bez isključenog igrača Dinama Sadegha Moharramija koji je u 38. i 49. minuti dobio žute kartone. UAE sada mora protiv Iraka i Južne Koreje u posljednja dva kola zadržati treće mjesto kako bi preko dodatnih kvalifikacija izborila svoje drugo Svjetsko prvenstvo, prvo nakon Italije 1990.

Azijske kvalifikacije za SP - Skupina A

Sirija - Južna Koreja 0:2

Iran - Ujedinjeni Arapski Emirati 1:0

Libanon - Irak 1:1

U skupini B situacija je dosta kompliciranija. Saudijska Arabija imala je prvu meč loptu za plasman u Katar, no Japan je pogocima Minamina u 32. i Dinamu poznatog igrača Genka Ita u 50. stigao do 2:0 pobjede i došao na bod zaostatka za Saudijcima.

Svoju poziciju zakomplicirala je Australija koja je kod Omana Branka Ivankovića odigrala 2:2. Australci su dva puta vodili, pogocima Maclarena u 15. i Mooyja u 79., no Abdullah Fawaz je golovima u 54. i u 89. iz kaznenog udarca Omanu donio remi. S tim bodom Oman je ispao iz utrke za Svjetsko prvenstvo, ali je prilično zagorčao život Australcima koji u posljednja dva kola dočekuju Japan i gostuju kod Saudijske Arabije. Ako ne pobijede rivale i prestignu ih na kvalifikacijskoj ljestvici, morat će dodatne azijske kvalifikacije protiv trećeplasirane momčadi iz druge grupe, a onda, ako prođu i u pakao interkontinentalnih kvalifikacija protiv predstavnika Južne Amerike, Sjeverne Amerike i domicilnog saveza, Oceanije.

Posljednja dva kola azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igraju se krajem ožujka.

Azijske kvalifikacije za SP - Skupina B

Japan - Saudijska Arabija 2:0

Oman - Australija 2:2

Vijetnam - Kina 3:1



Tagovi

Južna KorejaIranDragan SkočićSadegh MoharramiBranko IvankovićAustralijaJapanjapanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti