Dirljiva priča engleske zvijezde u usponu: S 13 godina ga je majka dala udomiteljima (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 11.01.16. | 15:09

Dele Alli još nema niti 20 godina, a već je prava zvijezda u Engleskoj. U svojoj debitantskoj sezoni u Premiershipu je pokazao koliko vrijedi, a malo je poznata činjenica da je sa 13 godina ovaj sadašnji veznjak Tottenhama poslan udomiteljskoj obitelji.

Razlog? Majka se godinama borila s alkoholizmom i prijetilo joj je oduzimanje djece, a i u strahu od mogućeg upadanja u loše društvo, Denise Alli je prije šest godina odlučila Delea dati udomiteljima.

I danas mislim da je to bila dobra odluka“, kazala je Allijeva majka u razgovoru za 'The Sun', pojašnjavajući kako se s obzirom na karijeru njezinog sina koja je u strelovitom usponu, to pokazalo teškim ali ipak ispravnim potezom.

Jednostavno sam ga morala pustiti kako bi mu osigurala bolju budućnost. Što se emotivne strane tiče, srce mi se paralo, ali to sam morala učiniti. Imala sam ozbiljne probleme s alkoholom kao posljedicu nesretnog djetinjstva. A i sva djeca u njegovoj dobi su ovdje gdje smo živjeli dane provodila na ulicama. Pušili su i pljačkali, a neki su čak završili i u zatvoru. I Dele je bio pred izazovom, morao je promijeniti školu i bojala sam se da će krenuti u lošem smjeru“.

Zbog toga ga je odlučila maknuti od svega. Poslala ga je imućnoj obitelji Hickford, čiji je sin Harry igrao s Deleom u MK Donsu i koji su mu postali udomitelji. Doduše nikad službeno, ali su mu pružili dom i osigurali bijeg od ulice.

Znala sam da je to jedini način da ispuni svoj san o tome da postane profesionalni nogometaš“.

A ne samo da je postao profesionalac, nego je sve impresionirao svojim nevjerojatnim iskorakom u karijeri. Još prošle sezone je punog imena Bamidele Jermaine Alli nastupao u redovima tadašnjeg trećeligaša MK Donsa, koji se u prošlom zimskom roku uspješno othrvao interesu Bayerna, Liverpoola, Manchester Uniteda i ostalih velikana te svog dragulja prodao Tottenhamu za manje od sedam milijuna eura. 'Spursi' su ga do kraja sezone ostavili na posudbi u Donsu, a onda je Dele ispunio san.

Svakom je san igrati u Premier ligi“, kazao je jednom prilikom dok je još tresao mreže za MK Dons.

A prilika mu se ukazala ove sezone. S oprezom ga se i bez unaprijed zacrtanih očekivanja priključilo novoj momčadi. Kada je počeo trenirati sa 'Spursima' bilo je malo onih koji su očekivali da će se uspjeti izboriti za mjesto u prvoj momčadi, a ubrzo je sve iznenadio.

Skrenuo je pažnju na sebe u okršaju protiv Real Madrida u prijateljskoj utakmici u Münchenu kada je prodao 'tunel' našem Luki Modriću.

Potom je priliku za debi dobio na Old Traffordu početkom kolovoza protiv Manchester Uniteda. Bila je to s njegove strane repriza susreta iz Liga kupa sezonu ranije kada je njegov tadašnji klub MK Dons s 4:0 iznenadio 'Crvene vragove', ali sa svojim novim klubom nije uspio zabilježiti isti ishod. Tottenham je izgubio s 1:0, a Alli je u igru ušao u 77. minuti i u sudačkoj nadoknadi zaradio žuti karton.

U svom idućem nastupu nakon dva tjedna, u dvoboju protiv Leicestera je na teren ušao u 65. minuti, a u 81. se uspio prometnuti u junaka 'Spursa', zabivši premijerni pogodak za vodstvo Tottenhama 1:0. Iako sreća gostiju na King Power stadionu nije dugo trajala s obzirom da je Mahrez samo minuti kasnije izjednačio, postalo je jasno da bi Alli mogao postati lijepa priča ove sezone i nadolazeća zvijezda u Engleskoj.

Redali su se nastupi, do sada ih je zabilježio već 18 u Premiershipu, od čega je ovaj talentirani i svestrani veznjak u 15 utakmica dobio povjerenje Mauricija Pochettina od prve minute, a višestruko se treneru zahvalio na tome. Uz pogodak 'Lisicama', Dele je još četiri puta ove sezone tresao protivničke mreže u engleskom prvenstvu - Aston Villi, West Bromwich Albionu, Southamptonu i nedavno Evertonu.

A baš je posljednji pogodak u 1:1 remiju kod Evertona bio impresivan. Prvo je maestralno prsima primio loptu, a potom u padu iz blizine zatresao mrežu. Njegov trener Pochettino je tada rekao kako se kod njega osjeća fantastična zrelost. A tek mu je 19 godina...

Izborio se Dele Alli za standardno mjesto u Tottenhamu, udvostručena su mu primanja na oko 27.000 eura tjedno, a i to bi moglo biti udvostručeno uskoro kako bi ga se što dulje pokušalo zadržati na White Hart Laneu.

Osim što se odlično snašao u Premiershipu i postao prava senzacija ove sezone, sjajne igre odvele su ga i do engleske A reprezentacije. Dobio je poziv izbornika Roya Hodgsona i opravdao da ga na najbolji mogući način. U studenom je postigao spektakularni pogodak Francuzima u prijateljskom susretu na Wembleyu i opravdao ulogu zvijezde otočkog nogometa u usponu.

Još nije sigurno hoće li ga Hodgson povesti na ovogodišnje Euro u Francusku, predviđa se takav scenarij jer se radi o igraču koji je impresionirao brzinom i trkom u oba smjera, kao i ponašanjem na i izvan terena, no jedno je sigurno, ako nastavi sa igrama kao i do sada, očekuje ga svjetla budućnost, kako u engleskoj reprezentaciji, tako i klupskom nogometu.

Vjeruje se da će Tottenham uskoro na svojoj zvijezdi 'iz treće lige' unosno zaraditi jer ovaj talentirani 19-godišnjak tek kreće svojim putevima slave...

A put mu je mogao biti bitno drugačiji da se njegova majka nije odlučila na tada jedini izlaz.

„Nije mi bilo lako odreći se sina, ali to se pokazalo kao spasonosno rješenje za njega. Zahvalna sam na tome kako su se stvari preokrenule“.

Kada je zabio Francuskoj, bila je presretna.

Sam je uspio u tome. Jako sam sretna i ponosna na sve što je ostvario“.

Dele je u MK Dons stigao s 11 godina, prije toga je igrao za lokalnu momčad City Colts. Malo je poznato i da je pokazao obećavajući talent u ragbiju, no ipak se odlučio za nogomet. Otac mu je Nigerijac, za kojeg je njegova majka tek kratko bila udana, a s kojim je Dele kao petogodišnjak živio samo šest mjeseci, nakon čega se vratio u Englesku.

U međuvremenu je rodila još jednog sina Lewisa, a iz prijašnjih veza ima i dvije kćeri - 23-godišnju Becky i 26-godišnju Barbaru.

Bilo nam je teško, vrlo teško jer sam bila samohrani roditelj. Dele i ja smo uvijek bili bliski dok je bio mlađi. Uvijek bi mi govorio da ga poljubim. Obožavao je nogomet i udarao je loptu posvuda kad god bih mogao. Vidjela sam da ima talent i vodila sam ga u park koliko sam mogla. Od malenih nogu je želio biti nogometaš i imao je san zaigrati za Barcelonu“.

Taj san mu se još nije ispunio, ali tko zna što budućnost nosi, zasad je na dobrom putu, pa neka tako i ostane!

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

TottenhamDele AlliMK Dons

Ostale Vijesti