Marko Prpić/PIXSELL
Marko Prpić/PIXSELL

Dinamov uragan pomeo Astanu za miran uzvrat u Kazahstanu

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 25.07.23. | 21:52

Dinamo se s lakoćom obračunao s Astanom u 2. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka te rasterećen putuje na uzvrat u Kazahstan

Dinamo je već u prvoj utakmici s Astanom otklonio upitnike oko prolaska u sljedeću rundu kvalifikacija za najelitnije nogometno natjecanje na svijetu. U Maksimiru je bio bolji od Astane 4-0 uz hat-trick Luke Ivanušeca te pogodak Brune Petkovića.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

15-ak minuta ozbiljnog nogometa bilo je dovoljno da Dinamo izvadi turističku vizu za Kazahstan gdje bi trebao rutinski odraditi posao u uzvratu s Astanom i otići na noge grčkom prvaku AEK-u. Dva puta Ivanušec te Petković skinuli su kamen sa srca Bišćanu koji sada u miru može pripremati uzvrat pa sljedeću rundu kvalifikacija za Ligu prvaka. Bio je to “blitz krieg”. Do 25. minute Dinamo je lagano kuhao protivnika, a onda ubacio u brzinu više i prilike su krenule. Dovoljno da se na odmor ode s 3-0.

Na Astanu je Igor Bišćan poslao identičan sastav s kojim je istrčao u derbiju s Hajdukom što i ne treba čuditi s obzirom na to da je trener Dinama emitirao veliko zadovoljstvo načinom na koji su “modri” igrali u petak, ne i rezultatom.

Uvodne minute ponudile su nogometnu uspavanku u kojoj je Dinamo sukladno očekivanjima uzeo posjed pod svoju kontrolu, ali zgusnuti defenzivni blok Astane bilo je teško za probiti. S druge strane, gosti bezopasni u ofenzivi. Doduše, nekoliko puta je Tomasov probio desnu stranu, ali bilo je to bez ikakvog konkretnog učinka.


Prvom udarcu u okvir vrata svjedočili smo u 20. minuti kada je iz daljine probao Stefan Ristovski, ali njegov udarac nije bio problem za Josipa Čondrića. Dlanove maksimirskih navijača zagrijao je tandem Ivanušec - Petković koji su izveli minijaturu pred kaznenom prostorom Astane. Petković je uputio udarac, gađao je desni kut ali Čondrić je pročitao njegove namjere i izbio loptu u udarac iz kuta.

Dinamo je najbliži vodstvu bio u 25. minuti kada je Bulat izveo udarac iz kuta a najviši u skoku našao se Ristovski čijem se pokušaju ispriječila greda. U nastavku je u šansi bio Špikić, ali nije se najbolje snašao, odnosno obrana Astane otklonila je opasnost. Probao je i Ivanušec iz daljine, pa ponovno Ristovski odnosno Ljubičić. No, bivši vratar Zagreba, Rudeša i Istre dobro je reagirao.

No, onda je krenuo "modri" uragan. Bulat je izveo indirekt, lopta je stigla do modre devetke koji uz pomoć Špikića šalje Dinamo korak bliže AEK-u! Nakon gola, Maksimir je posjetila i kiša, navijači su krenuli prema izlazima ali taman da vide sjajan pogodak Luke Ivanušeca s kojim je otišao na 2-0, da bi isti igrač praktički završio posao u 43. minuti kada je iskoristio ubačaj Moharramija i glavom svladao Čondrića. I to je praktički bilo to! Kiša je pojačala ritam, ali Dinamo je odradio posao već u prvih 45. minuta.

Desetak minuta nastavka Astana se držala, ali nisu ništa mogli večeras protiv Luke Ivanušeca. Što god je reprezentativac Hrvatske puknuo - ušlo je u gol. I poslao jasnu poruku Feyenoordu da zanemare zmiju u džepovima! Novi pogodak stigao je u 54. minuti. A maksimirskim tribinama predstavilo se novo pojačanje. Mihajličenko je dobio dvadesetak minuta ušavši u igru umjesto Bulata. Zauzeo je poziciju na lijevom beku, dok je Ljubičić otišao u sredinu činiti tandem s Mišićem. Sjajnu loptu poslao je Ivanušec za Baturinu, ali “desetka” je gađala bliži kut i promašila za nekoliko centimetara! Odlično je probao iz daljine i Ljubičić. Priliku su dobili Menalo, Marin i Emreli koji je ušao umjesto Petkovića. No rezultat se nije mijenjao. Uzvrat u Kazahstanu je sljedeće srijede, u 16 sati po hrvatskom vremenu.

Dinamo - Astana 4-0

Stadion Maksimir. Gledatelja: 7123.

Sudac: Guillermo Cuadra (Španjolska). Pomoćnici: Ivan Masso Granado, Alejandro Estevez Iglesias (Španjolska). Četvrti sudac: Miguel Angel Otrtiz Arias (Španjolska). VAR: Ceser Soto Grado (Španjolska), Santiago Jaime Latre (Španjolska).

Strijelci: 1-0 Petković (36., as. Bulat), 2-0 Ivanušec (41., as. Mišić), 3-0 Ivanušec (43. as. Moharrami), 4-0 Ivanušec (54.)

Žuti kartoni: Vorogovskiy (Astana)

Dinamo (4-2-3-1): Livaković - Moharrami, Ristovski, Šutalo, Ljubičić - Bulat (od 70. Mihajličenko), Mišić - Špikić (od 70. Menalo), Baturina (od 80. Marin), Ivanušec (od 90. Sučić) - Petković (od 80. Emreli).

Astana (3-4-3): Čondrić - Marochkin, Tomašević, Amanović - Hovhannisyan, Ebong, Beysebekov (od 60. Jovančić), Vorogovskiy (od 80. Dosmagambetov) - Tomasov, Darboe (od 88. Aimbetov), Ourega (od 68. Astanov).



Tagovi

GNK DinamoAstanaLiga prvaka

Ostale Vijesti