Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Dinamov odgovor Hajduku: Drmić napokon zabio, ali Petković je u velikoj formi, svi golovi imaju njegov potpis

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 06.11.22. | 19:22

Pogodak, asistencija i zasluge za Minin autogol, to je Petkovićev učinak u uvjerljivoj Dinamovoj pobjedi, a u zadnjih je šest ligaških utakmica zabio šest golova. I još jedan Chelseaju

Dinamo je završio 2022. sa samo jednim porazom u Maksimiru, onim od Milana, u 23 utakmice, rijetki su izbjegli poraz, osim Milana uspjelo je to još Salzburgu (1:1), Lokomotivi (0:0), Hajduku u Superkupu (0:0) i Škupiju (2:2). Šibenik je, pak, doživio prvi gostujući poraz ove sezone u HNL-u, mogao je proći i lošije od ovih 3:0. Nije Dinamo dopustio nikakvo iznenađenje, nije se opustio, štoviše, odigrao je jednu od najboljih HNL partija i vratio je prednost pred Hajdukom na plus četiri boda i tek drugi put ove sezoni Modri nisu primili gol.

Dinamo je ozbiljno shvatio Šibenčane i ovu završnicu HNL-a, Hajduk je došao na samo bod zaostatka i nije ostalo mjesta za eksperimente i kiks. Ante Čačić poslao je na teren čak osam igrača, koji su započeli utakmicu na Stamford bridgeu prije četiri dana, s time da je kao rijetko kad, u napadu upario Petkovića i Drmića. Nije Modre, u ovom slučaju Zlatne, zavaralo što, s druge strane, Mario Cvitanović nije imao čak petoricu važnih igrača, nisu Zagrepčani upali u tu zamku.

Da je Dinamo raspoložen, motiviran i gladan, vidjelo se već u prvoj akciji. Petković je dodao Drmiću, a on opalio s više od 25 metara, pogodio je gredu. Bilo je to u 20. sekundi! Po jutru se dan poznao, nastavio je Dinamo pritiskati Šibenčane na njihovoj polovici, stezao obruč. Imao je priliku Ivanušec, pucao je s lijeve strane Rogić obranio. Ipak, uspjeli su gosti 'prodati' kontru, neoprezan je bio Šutalo, Kreković ga je pretrčao po krilu, ušao u šesnaesterac, ali bio je previše blizu go-aut crte da bi iz te pozicije svladao Livakovića. Gađao je prvi kut, Livaković je bio spreman i odbio je loptu. Pokazalo se kasnije, bila je to jedina šibenska prijetnja Dinamu u prvom dijelu. Ubrzo je Dinamo poveo.

Gol je bio neobičan, ali vodstvo zasluženo. Bočkaj je ubacio, Petković pucao glavom, Rogić sjajno obranio. Međutim, lopta se od njega odbila u glavu Mine, od njega u mrežu. Nije sjela ona Drmićeva bomba, ali jest - Mina. I, nije taj gol promijenio odnos snaga, Dinamo je nastavljao napadati, tražio i drugi pogodak. Uvjerljivo je bilo Dinamovo izdanje, nakon četiri utakmice bez pobjede, nije Čačićeva momčad ništa htjela prepustiti slučaju, već je željela što prije 'slomiti' Šibenčane. Odličnu je priliku imao Drmić, pucao je s prve stative, Rogić je opet bio najbolji pojedinac gostiju, spasio mrežu. Ali, nije mogao ništa koju minutu kasnije. Ivanušec je proigrao Petkovića, on za koji centimetar izbjegao zaleđe i odigrao prema drugoj vratnici, tamo je uklizao Drmić i zabio. Napokon! Prvi je to njegov gol u HNL-u nakon drugog kola i susreta u Koprivnici. U međuvremenu je zabio Bodo/Glimtu, zatim u Kupu Borincima, ali bilo je to ipak ispod očekivanja. Vjerojatno i njegovih. Sad je, iz trećeg pokušaja, zatresao mrežu Šibenika, možda sad i za njega stižu bolji golgeterski dani, makar nakon stanke. Petković i on dobro su funkcionirali, njih dvojica su bacili Šibenčane na koljena, Dinamo je bio uvjerljiv.

Nastavilo se i u drugom dijelu. Odmah je priliku imao Špikić, odlično ga je proigrao Ivanušec dubinskom loptom, ali Špikić je loše pucao. Dvaput je priprijetio Mišić, koji je večeras 100. put igrao za Dinamo, jednom iskosa preko gola, drugi put s 20-ak metara, ponovno je Rogić bio na visini zadatka. Da nije njega bilo na vratima, Dinamo bi već odavno vodio više od 2:0. Šibenski prelasci preko centra bili su rijetki, nakon jednog takvog po šesneaestercu je prošetao Niko Rak, lopta je došla do Bernarda Matića, on je slabašno pucao, Livaković je bio koncentriran. Onda opet Dinamo, večeras jako dobri Ivanušec dvama lažnjacima bacio je na tlo Roma, onda gađao suprotan kut, nije pogodio. Ali je zaradio pljesak Maksimira! Drmić - Rogić brani. Odbijanac na 20 metara, Oršić - Rogić opet brani. Jednosmjerna utakmica, Dinamo je u prvih sat i nešto više vremena imao tek jedan prekršaj!

Mogao je, možda, Špeljak poremetiti ravnotežu utakmice i pokvariti Dinamu planove, u dvije minute dvaput je išao sam prema Livakoviću. Prvo mu je Perić presjekao put, udarac je izostao, a onda on sam nije uspio kontrolirati loptu, pobjegla mu je, točno u ruke Livakovića. Dinamo je to. očito, shvatio kao prijetnju, Modri su dodali gas i u vrlo brzo zabili treći pogodak. Oršić je asistirao, Baturina propustio kroz noge, Petković je bio strijelac. Nastavio je Petković svoj sjajan niz. U zadnjih šest HNL utakmica zabio je šest pogodaka, nije tresao mrežu samo Osijeku, zabio je neki dan Chelseaju. Pogodak, asistencija i 'krivica' za autogol Mine, Petković je opet bio prvo Dinamovo ime ove utakmice. Sad je forma već kontinuirana, Petković bi na okupljanje za Katar trebao doći u odličnom stanju.

Šibenik je mogao smanjiti, imao je šansu Niko Rak, ali mogao je i Dinamo zabiti još koji gol. No, kad se sve zbroji, uvjerljiva, dominanta i zaslužena Dinamova pobjeda. Kao odlučan odgovor Hajduku koji puše za vrat. Oni koji su mislili da će nakon europskih avantura Čačićeva momčad biti u raskoraku, ranjiva i nesigurna, prevarili su se, Dinamo je protiv Šibenika izgledao uistinu odlično.

Spomenimo i da u Dinamovom zapisniku nije bilo Kevina Theophilea. On je imao želućanih problema i zato nije bio dostupan za ovaj susret.

Dinamo - Šibenik 3:0

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja:4565.

Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar). Pomoćnici: Jerko Crnčić (Vrbovec) i Željko Bučar (Duga Resa). Četvrti sudac: Ivan Matić (Osijek). VAR: Dario Bel (Osijek). AVAR: Goran Pataki (Đakovo)

Dinamo (4-4-2): Livaković - Moharrami, J.Šutalo, Perić, Bočkaj (od 79. Menalo) - Špikić (od 68. Baturina), Mišić (od 74. Ademi), Ivanušec (od 74. Bulat), Oršić - Petković, Drmić (od 68. Ljubičić). Trener: Ante Čačić.

Šibenik (4-2-3-1): Rogić - Rom, S.Perić, M.Matić, Mina - Mesa (od 70. Skorup), B.Matić (od 70. Marasović) - Špeljak (od 83. Koprivnik), Vidović (od 46. Rak), Arai - Kreković (od 83. Burgui). Trener: Mario Cvitatnović.

Strijelci: 1:0 Mina (10.-ag, Petković), 2:0 Drmić (35., Petković), 3:0 Petković (69., Oršić)

Žuti kartoni: -

Crveni kartoni: -





Tagovi

GNK DinamoNK ŠibenikHNLAnte ČačićMario Cvitanović

Ostale Vijesti