Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Dinamo za Rijeku: Ademi se vraća u vezu, a Petković u napad (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 05.04.22. | 08:00

Željko Kopić bi u nedjelju navečer trebao imati na raspolaganju sve svoje glavne reprezentativce osim Luke Ivanušeca, koji se tek počeo oporavljati od operacije trbušnog zida

U Dinamu nisu slavili remi u Gradskom vrtu, izdvajanje samostalno na ljestvici Prve HNL uz utakmicu manje. Svjesni su u Maksimiru jako dobro da najviše o njima samima ovisi hoće li obraniti naslov, odnosno, osvojiti peti uzastopni nakon što im je 2017. dominaciju u domaćim okvirima prekinula Rijeka.

Upravo je Rijeka sljedeći suparnik Modrima, prvi od četiriju derbija za momčad Željka Kopića do kraja prvenstva. Dinamo je teže od očekivanog došao do tri boda protiv Rijekine filjale, Hrvatskog dragovoljca, ali što u nogometu znači “očekivanje”? Taj HD je “svojoj” Rijeci nedavno u Kranjčevićevoj uzeo tri boda, jesenas još dva, Dinamo je protiv budućeg drugoligaša uspio biti stopostotan i bez primljenoga gola.

Doduše, imali su Plavi sreću s rasporedom pa su triput igrali sa “starim” HD-om, a samo u nedjelju s ovim “novim”, na pogon s Rujevice. Rugali su se komentatori Kopiću prošlog prosinca da se “ne igra s pet stopera protiv Dragovoljca”, no rezultat daje za pravo treneru vodeće momčadi prvenstva. Što bi, primjerice, Goran Tomić s ovom pameću dao da je igrao bar s jednim stoperom više protiv borbene sigetske škvadre Dragana Tadića? Uostalom, Plavi su ove sezone, još pod Damirom Krzarom, dake prije Kopićeva preuzimanja klupe (nakon ispadanja u osmini finala Kupa protiv Rijeke u Maksimru), zbog loših reakcija u fazi obrane izgubili devet bodova na domaćem terenu. Pod Kopićem samo u njegovoj prvoj utakmici protiv Hajduka. Dobro, to nikad nije “samo”, ali Bijeli su i s tom pobjedom trenutno na “minus 7” za Plavima…

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (5.50) Osijek (10.00) Hajduk (15.00) Rijeka

Pod Kopićem je Dinamo “kiksao”, ali ne zbog loše defenzivne faze nego zbog nedovoljno dobrog napada; manjka rizika, kreacije, nadahnuća ili svega skupa, svejedno… Jedini “kiks” je 0:0 s Lokomotivom doma, dok 0:0 u derbiju na Poljudu u tom trenutku nije bio loš rezultat, koliko god bio dojam da je Dinamo propustio uzeti sva tri. Treneri vole reći “ne može se igrati na 0:0”, to je posebno volio za svog maksimirskog mandata isticati Vahid Halilhodžić, koji je isto bio “freak” za pobjede bez primljenoga gola: 1:0 i 2:0, prestigao ga je tek Nenad Bjelica, a Željko Kopić će po svemu sudeći zatvoriti taj tercet. Nije Kopić imao ništa ni protiv 0:0 u Gradskom vrtu, ali platila je njegova momčad danak umoru od Seville, a nije se ni on proslavio vođenjem momčadi tog 27. veljače. No, to je sada “voda ispod mosta”

Realnost je da Dinamo u nedjelju dolazi na Rujevicu zadržati najviši položaj na tablici. Nakon poljudskih 0:0 smo analizirali kako Plavi mogu do naslova i sa sva četiri remija u derbijima, to i dalje vrijedi, a tog 10. travnja u 20 sati zatvorit će Rijeka i Dinamo 30. kolo. Dan ranije Hajduk dočekuje Šibenik i vjerojatno će Splićani pobjedom preskočiti Riječane, a u nedjelju popodne (17.00) Osijek gostuje u Koprivnici oslabljen za kartonirane Kristijana Lovrića, Ramona Miereza i Mihaela Žapera. Najbolja vijest za Plave bila bi da u derbiju Osječana na klupi Slaven Belupa i Osijeka profitira treći, onaj na klupi Zagrepčana.

Međutim, rekosmo da se Dinamo bavi sam sobom i svojim problemima. Nema Marka Bulata do kraja sezone, Luke Ivanušeca do daljnjega, a protiv Hrvatskog dragovoljca nije bilo ni Rasmusa Lauritsena, pa su se navijači Plavih “tresli” svaki put kad bi intervenirala njegova zamjena Emir Dilaver. Nije bilo ni Luke Menala, pa je Mislav Oršić morao raditi “prekovremeno”...

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (5.50) Osijek (10.00) Hajduk (15.00) Rijeka

Međutim, vratio se na maksimirski travnjak Arijan Ademi, uveo je Kopić kapetana te reprezentativnog mu suigrača iz Makedonije Stefana Ristovskog pola sata prije kraja. Brunu Petkovića je 20 minuta prije kraja zamijenio Mahir Emreli, koji se oporavio od ozljede, trebala mu je minutaža da se malo razigra, možebitno zabije, no ponovno je, ako i protiv Šibenika, pogodio tek gredu… Spomenuti Ristovski je, pak, ušao na položaj stopera, Franjića je trebalo spasiti žutog kartona. Na koncu nitko od dinamovaca nije dobio treći, a od onih koji imaju dva nisu zaigrali ili bili u konkurenciji Amer Gojak, Danijel Štefulj, Josip Šutalo, Deni Jurić i već spomenuti ozlijeđeni Ivanušec i Menalo. Sačuvali su se još Komnen Andrić (igrao do 56. minute) i najiskusniji, Kevin Theophile-Catherine, jedini od kartoniranih svih 90 minuta.

U ponedjeljak je u Maksimiru za profesionalce iz prve momčadi bio slobodan dan, a ostanu li svi zdravi, nazire se početnih 11 za Rujevicu. Hvala na pitanju, Petković bi se trebao vratiti u napad, jer u vezu će Ademi, pa bi to u formaciji 3-5-2 trebalo biti:

Dakle, povratkom Ademija, samo jedna promjena u odnosu na derbi u Osijeku, kad je na ‘osmici’ startao Marko Tolić. Na bokovima bivši Riječanin Ristovski te Bočkaj, koji je često raspoložen na Rujevici, a još jedan iz šampionske Rijeke Josip Mišić na ‘šestici’. Napadački tandem Petković, Oršić, što voli većina Dinamovih navijača, ali i izbornik Zlatko Dalić, barem što se Petka tiče…

Jedno je sigurno: dvoboj najboljeg napada (58 pogodaka Rijeke) i najbolje obrane (18 primljenih golova Dinama) ne može se pripremati “da ostane 0:0”. Uostalom, prva dva derbija Tomićeve i tada Krzarove momčadi ove sezone završlila su 3:3. Tek u prvom proljetnom, u Maksimiru, netko od suparnikanije zabio, završilo je 2:0. Tada nije bilo Brune Petkovića (ostao na klupi), ali jest Arijana Ademija, koji je propustio derbije u Gradskom vrtu i na Poljudu. Sad će, dakle, Dinamo imati na raspolaganju sve svoje glavne reprezentativce osim Ivanušeca. No, puno će se toga pitati i Rijeku, kojoj će to biti zadnji vlak da ostane u utrci za naslovom, koliko god joj Kup (finale s Hajdukom 26. svibnja u Splitu) bio istinski prioritet.

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

GNK DinamoŽeljko KopićPrva HNLHNLDerbiHNK Rijeka

Ostale Vijesti