Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Dinamo u Italiji: Ristovskog i Ademija još nisu zaboravili, čude se Oršićevom uzletu, a Strinić im poručuje:"Čuvajte se još jednog igrača!"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 14.09.22. | 09:20

"Ako Leao i društvo igraju kako znaju, nemaju premca, oni su s drugog planeta. No, Dinamova je šansa efekt iznenađenja. Oni nemaju što izgubiti i to su dokazali protiv Chelseaja, ali i prije nekoliko godina protiv Atalante. Na papiru se ne čini kao neizvjesna utakmica, ali, nikad ne reci nikad", kazao je bivši reprezentativac u razgovoru za Gazzettu

Milano se u dan utakmice probudio oblačan, s najavom kiše, uz tek poneku zraku Sunca. No, naravno da vremenske prilike neće sputati Dinamove navijače da dođu bodriti Modre, štoviše, vidjeli smo ih po Milanu već u utorak, uglavnom optimistične, s vjerom u još jedan pozitivan rezultat. Inače, u Milanu se priča o Dinamovim navijačima u kontekstu strepnje od mogućih incidenata. Ističu talijanski mediji da se radi o agresivnim ultrasima, podsjećaju na probleme prije tri godine na utakmici s Atalantom, naravno, na onu utakmicu Italije i Hrvatske, na kojoj, doduše, nisu u pitanju bili samo Dinamovi navijači. Pozvali su tako mediji Milanove pristaše da ne provociraju Hrvate, ne bacaju na njih bilokakve predmete da ih ne bi izazvali. No, vjerujemo da ovog puta nećemo gledati scene iz 2000., iz zadnjeg dvoboja Dinama i Milana, kad je Piazza Duomo bila pravo borbeno polje.

No, u prvom je planu ipak nogomet, a Dinamo je pobjedom nad Chelseajem privukao interes nogometnih zaluđenika u Milanu. A ima ih na svakom koraku, svaki razgovor, ako već ne počinje, onda barem završava s nogometom. Tako je i ugledna La Gazzetta dello Sport dobar prostor na dan utakmice posvetila Dinamu, približila Milanovim navijačima momčad koja dolazi s prvog mjesta u skupini Lige prvaka i koja, nakon trijumfa protiv Londončana, nema na San Siru što izgubiti.

"Prva poveznica s Italijom su dva lica koja ćemo dugo pamtiti. Imena Stefana Ristovskog i Arijana Ademija progonit će nas godina. Pomalo su poput kutija punih loših uspomena koje sakriješ u podrum i više ne misliš na to. Mi ćemo, pak, o tome još dugo razmišljati, pogotovo u studenom. Obojica su, prvi u obrani kao kapetan, a drugi u veznom redu, bili na terenu u onoj prokletoj utakmici Italije i Makedonije i izgubili na Barberi u Palermu.", započela je Gazzetta tekst o Dinamu, a onda se posvetila najvećoj opasnosti za Milan. Naravno, nekoliko je rečenica zaslužio i Mislav Oršić.

"Hrvati su u debiju pobijedili Chelsea zahvaljujući uobičajenom Mislavu Oršiću, onom koji je, prije nego što je postao Dinamov 'one man show', pet godina igrao na granici nogometa između Kine i Južne Koreje, nakon nimalo posebne sezone u La Speziji. U sezoni 2015./16. Oršić je upisao 11 prvenstvenih i kup nastupa, a Spezia je završila osma u prvenstvu Serie B.", pišu Talijani o Oršiću, čudeći se, na neki način, njegovom nogometnom uzletu.

"Oršićev put podsjeća na Zahavijev, koji je bio meteor u Palermu, a potom bombarder negdje drugdje. Od 2018. do danas zabio je Oršić 96 golova u 200 utakmica za Dinamo, od čega šest Atalanti i Tottenhamu. Prošlog ljeta igrao je i zabio na Europskom prvenstvu protiv Španjolske. Na pitanje o Speziji i toj dodatnoj godini, odgovorio je da nije bilo pravo vrijeme."

Istaknula je Gazzetta i da su u Italiji, ne odveć uspješno igrali i Bruno Petković i Antonio Marin, te već spomenuti Ristovski, da u Dinamu postoji još jedan Šutalo, ali 'zanimljivo, on i Boško nisu u rodu'. Također, spomenuto je i da je Ante Čačić bio izbornik i da u svom mandatu nije baš previše šmekao Antu Rebića, da je Hrvatska do osmine finala Eura 2016. došla bez pomoći Milanova napadača.

A pronašli su novinari Gazzete u Splitu Ivana Strinića. Bio je igrač Milana, ne odveć dugo, znamo, završio je karijeru zbog ozljeda i problema sa srcem, ali u Milanu ga nisu zaboravili. Pričao je kako je trenirao s Leaom i kako se već tada vidjelo da će biti sjajan igrač, cimer mu je bio kapetan Calabria. Sjetio se Strinić prvo reprezentativne ere pod Čačićem.

"Sigurno je da će detaljno pripremiti utakmicu. Sjećam se beskrajnih videoanaliza protivnika i sati taktičkih treninga u reprezentaciji, ispali smo tada u osmini finala protiv Portugala,", rekao je Strinić i otkrio da još nije odlučio hoće li se baviti nogometom i na koji način, da je trenutno preokupiran poslom s nekretninama. A onda je secirao Dinamo:

"Dinamov je adut efekt iznenađenja. Dinamovi igrači nemaju što izgubiti i to su dokazali pobijedivši Chelseaja, ali i prije nekoliko godina protiv Atalante. Na papiru se čini da se Milan i Dinamo ne mogu uspoređivati, ali nikad ne reci nikad. Oršić? Jako je jak igrač, ali nije jedini. Pazite i na Martina Baturina, broj 10, playmaker. A tu je i, uobičajeno, Bruno Petković. On dobro poznaje Italiju, igrao je tamo i može ostaviti svoj pečat. Dinamo, apsolutno ne treba podcijenti, a među igračima na koje treba obratiti pažnju spomenuo bih i Ademija, kapetana.", upozorio je Strinić Talijane, ali u zaključku ipak kazao:

"Ako Leao i društvo igraju kako znaju, onda nemaju premca, oni su s drugog planeta!"

I nije propustio istaknuti kako on nikad nije izgubio od Dinama, ima tri pobjede i tri remija.

Srijeda, 14. rujna

Skupina E

Milan – Dinamo 18.45

Chelsea – RB Salzburg 21.00


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+





Tagovi

Ivan StrinićGNK DinamoMilanLiga prvakaMislav OršićStefan RistovskiArijan Ademi

Ostale Vijesti