Sanjin Strukic/Goran Stanzl/PIXSELL/Reuters
Sanjin Strukic/Goran Stanzl/PIXSELL/Reuters

Dinamo u Belgiji: Poraz od St. Gilloisea na putu do finala KVG-a, pa tri pobjede bez primljenog gola

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 28.09.21. | 11:00

Dinamo ide na jedno do svojih najdražih gostovanja.

Dinamo će u četvrtak s početkom u 21 sat gostovati kod Genka, a to će mu ujedno biti peti belgijski klub protiv kojega će se susresti u službenim utakmicama. Protiv Genka je do sada samo jedan hrvatski klub igrao europske dvoboje. U četvrtom pretkolu Europske lige 2016/17, Lokomotiva je na Maksimiru, na krilima Mirka Marića i Ivana Fiolića nadoknadila zaostatak od 0:2 i izvukla neriješeno, da bi u uzvratu Genk slavio i prošao u grupnu fazu natjecanja.

Dinamo je do sada igrao protiv četiri belgijska kluba, tri od hrvatske samostalnosti.

Prvi belgijski klub protiv kojeg je Dinamo igrao je Royal Union St. Gilloise, 'kraljevski' klub ujedno i najtrofejniji belgijski klub prije Prvog svjetskog rata. Dinamo i Union susreli su se 1963. u drugom kolu tadašnjeg Kupa velesajamskih gradova. Dinamo je u prvoj utakmici na Maksimiru slavio 2:1, Union je u Bruxsellesu uzvratio s 1:0, no kako tada nije vrijedilo pravilo gola u gostima, niti su se igrali produžeci, održala se treća utakmica na neutralnom terenu u Linzu.

Dinamo je krenuo katastrofalno, Union je u 15. zabio za vodstvo, a onda je Mirko Braun zabio u vlastitu mrežu 10 minuta kasnije. Da Zdenko Kobešćak nije u 28. smanjio zaostatak Plavih, pitanje je kako bi ta utakmica završila i bi li Dinamo stigao do svojeg prvog finala KVG-a. Kobeščak je u 50. izjednačio, a Dinamu je pobjedu i prolaz u četvrtfinale donio Ilijas Pašić golom u 62. Dinamo je nakon te utakmice svladao Bayern u četvrtfinalu 4:1, onda i Ferencvaroš u polufinalu, a u finalu je upisao dva poraza od Valencije.

KUP VELESAJAMSKIH GRADOVA 1962/63

13. veljače 1963.: Dinamo - Royal Union St. Gilloise 3:2 (Kobešćak 28', 50', Pašić 62'/ Mertens 15', Braun-ag 25')

Stadion: Gugl-Stadion, Linz

Sastav Dinama: Zlatko Škorić - Rudolf Belin, Željko Matuš, Vlatko Marković, Mirko Braun - Željko Perušić, Zdenko Kobešćak, Ilijas Pašić - Dražan Jerković, Zlatko Haraminčić, Ivica Cvitković; Trener: Milan Antolković

Na novi dvoboj protiv belgijskog predstavnika Dinamo je morao čekati samostalnu državu i početak grupne faze Kupa UEFA 2004/05. Na otvaranju belgijski, ili, bolje rečeno, obalobjelokošćanski Beveren. Od 14 igrača koji su nastupili na toj utakmici, u Maksimiru 4. studenog 2004., bila su samo dva Belgijca i čak 12 igrača iz Obale Bjelokosti, među njima i Emmabuel Eboue te Romaric.

Dinamo je te sezone završio u Ligi za ostanak, no u tom dvoboju djelovao je impresivno. Eduardo da Silva, Andre Mijatović i dva puta Dario Zahora zabili su za 4:0 na poluvremenu. Niko Kranjčar zabio je peti, a Edin Mujčin šesti. Jedini pogodak za belgijski sastav zabio je jedan od dva Belgijca, Bjorn Vleminkx. Uslijedio je poraz od Benfice, 'austrijski zločinac' protiv Heerenveena te poraz u zadnjem kolu od Stuttgarta (1:2).

KUP UEFA 2004/05

4. studenog 2004.: Dinamo - Beveren 6:1 (Eduardo 16', Mijatović 21', Zahora 35', 41', Kranjčar 55', Mujčin 87'/ Vleminckx 82')

Stadion: Maksimir, Zagreb

Sastav Dinama: Vladimir Vasilj - Marijan Buljat, Damir Milinović, Andre Mijatović, Danijel Pranjić - Ivan Bošnjak, Dalibor Poldrugač, Jasmin Agić (Edin Mujčin) - Niko Kranjčar - Eduardo da Silva (Zoran Zekić), Dario Zahora (Goran Ljubojević); Trener: Nenad Gračan

Na otvaranju ovaj put Europske lige u sezoni 2009/10, Dinamo je dočekao Anderlencht. Od Plavih se tada puno očekivalo, na Maksimiru je stajala 'nula' sve do 74. minute. Tada se nebo 'otvorilo' Dinamo je pod pravim prolomom oblaka primio dva gola, drugi u 86. nakon što je 16-godišnji Romelu Lukaku pretrčao Dinamovu obranu, 'otresao' Ivicu Vrdoljaka i asistirao Jonathanu Legaru za konačni rezultat.

EUROPSKA LIGA 2009/10

17. rujna 2009.: Dinamo - Anderlecht 0:2 (Bernardez 74, Legear 88')

Stadion: Maksimir, Zagreb

Sastav Dinama: Tomislav Butina - Etto (Ivan Tomečak), Dejan Lovren, Robert Kovač, Leandro Cufre - Ivica Vrdoljak, Milan Badelj - Mario Mandžukić, Sammir (Ilija Sivonjić), Pedro Morales - Dimitrios Papadopoulos (Miroslav Slepička); Trener: Krunoslav Jurčić

Dinamo je potom svladao Temišvar u Rumunjskoj 3:0, dva puta izgubio od Ajaxa i u petom kolu igrala mu je samo pobjeda protiv favoriziranog Anderlehta u Bruxsellesu. U jedno jako zreloj utakmici Dinamo je slavio pogotkom Miroslava Slepičke na sjajni centaršut Ivana Tomečaka.

2. prosinca 2009.: Andelrecht - Dinamo 0:1 (Slepička 57')

Stadion: Constant van den Stock

Sastav Dinama: Tomislav Butina - Etto, Dejan Lovren, Robert Kovač, Luis Ibanez - Ivica Vrdoljak, Milan Badelj - Ivan Tomečak (Mathias Chago), Sammir (Tomislav Barbarić), Mario Mandžukić - Miroslav Slepička (Dimitrios Papadopoulos); Trener: Krunoslav Jurčić

Sanjin Strukic/PIXSELLSanjin Strukic/PIXSELL

Idući Dinamov suparnik bio je Club Brugge u idućoj sezoni Europske lige. To je ona sezona kada je krenuo bojkot Bad Blue Boysa i institucionalizirana borba Dinamovih članova za svoja prava u klubu. Uprava kluba tada je dovela svjetskog trenera Vahida Halihodžića, Antu Rukavinu, Tonela, Fatosa Bequiraja... Epilog? 2:0 pobjeda nad Villarrealom na otvaranju, zatim poraz od PAOK-a i onda četiri boda u dvije utakmice protiv Club Bruggea. Na Maksimiru je završilo 0:0, a Sammir je u 75. propustio realizirati jedanaesterac, a onda je naturalizirani Hrvat odigrao 'simultanku' u Bruggeu te golom i asistencijom Igoru Bišćanu donio vrijednu pobjedu. Dinamo na kraju nije uspio kapitalizirati taj trijumf proljećem budući da je na zaleđenom Maksimiru izgubio od PAOK-a 0:1 u zadnjem kolu.

EUROPSKA LIGA 2010/11

21. studenog 2010: Dinamo - Club Brugge 0:0

Stadion: Maskimir, Zagreb

Sastav Dinama: Ivan Kelava - Šime Vrsaljko, Tonel, Igor Bišćan, Leandro Cufre - Arijan Ademi (Ivan Tomečak), Mathias Chago - Milan Badelj, Sammir, Pedro Morales (Lius Ibanez) - Ante Rukavina (Fatos Bequiraj); Trener: Vahid Halilhodžić

4. studenog 2010: Club Brugge - Dinamo 0:2 (Sammir 55', Bišćan 59')

Stadion: Jan Breydel, Brugge

Sastav Dinama: Ivan Kelava - Šime Vrsaljko (Etto), Tonel, Igor Bišćan, Leandro Cufre - Adrian Calello (Tomislav Barbarić), Mathias Chago - Milan Badelj, Sammir, Lius Ibanez - Fatos Bequiraj (Arijan Ademi); Trener: Vahid Halilhodžić

Zadnji susret Dinama protiv belgijskog predstavnika bio je u sezoni 2018/19, kada je Dinamo, nakon 49 godina čekanja prezimio u Europi. Dinamo je na krilima Nenada Bjelice pobijedio Fenerbahče u prvom kolu s 4:1 i u drugom je išao na noge Anderlechtu. Bjelica je na iznenađenje mnogih u prvih 11 gurnuo Brunu Petkovića koji je tada bio rezerva Mariju Gavranoviću. Petković je odigrao sjajno u ulozi 'mantinele', a golove za Plave zabijali su Izet Hajrović iz penala te Amer Gojak u 68. minuti.

EUROPSKA LIGA 2018/19

4. studenog 2018: Anderlecht - Dinamo 0:2 (Hajrović 19'-11m, Gojak 68')

Stadion: Constant van den Stock, Bruxselles

Sastav Dinama: Dominik Livaković - Petar Stojanović, Kevin Theophile Catherine, Emir Dilaver (Dino Perić), Amir Rrahmani - Arijan Ademi, Amer Gojak - Mislav Oršić (Mario Gavranović), Dani Olmo, Izet Hajrović (Ivan Šunjić) - Bruno Petković; Trener: Nenad Bjelica

ReutersReuters

Uslijedile su dvije pobjede nad Spartakom iz Trnave i ostvarivanje tog desetljetnog sna. Prije posljednjeg kola grupne faze Dinamo je već bio matematički prvi, a 'nulom' na Maksimiru samo je potvrdio prolaz grupe bez poraza.

13. prosinca 2018.: Dinamo - Anderlecht 0:0

Stadion: Maksimir, Zagreb

Sastav Dinama: Dominik Livaković - Petar Stojanović, Kevin Theophile Catherine, Emir Dilaver, Marin Leovac (Amir Rrahmani) - Ivan Šunjić, Amer Gojak - Mislav Oršić (Mario Šitum), Dani Olmo, Izet Hajrović - Mario Gavranović (Bruno Petković); Trener: Nenad Bjelica

UKUPNI OMJER

Dinamo je protiv Belgijskih klubova u Europi odigrao 10 utakmica, ima za sada šest pobjeda, dva remija i dva poraza, ukupna gol-razlika 14:6.

Kada je pak riječ o utakmicama u Belgiji, Dinamo ima omjer od tri pobjede i jednog poraza uz gol-razliku 5:1.

Na Maksimiru je omjer 2-2-1 uz gol-razliku 8:4.

Na neutralnom terenu odigrala se jedna utakmica i Dinamo je slavio 3:2.


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoSt. GilloiseAnderlechtGenkClub Brugge

Ostale Vijesti