Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Dinamo traži pobjedu za rođendan kluba i zalet za Poljud (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 26.04.23. | 08:29

Na današnji dan 1911. osnovan je Građanski, a 112 godina kasnije, bez velike pompe i spektakularne fešte, Modri ganjaju tri boda, koja bi ih uoči najvećeg derbija još malo približila naslovu

Upoznat će u srijedu (17:05 sati) Igor Bišćan još jednog suparnika s kojim su njegovi igrači imali dosta problema prije njegova dolaska. Rezultatski, u tri je utakmice Varaždin uspio uzeti tek bod, u onom prvom, još ljetnom srazu u Varaždinu (1:1), dok je u druga dva dvoboja Dinamo bio uvjerljiv, oba puta po 3:1. No, u obje te utakmice momčad Marija Kovačevića pokazala je zube i mogla, uz malo koncentracije i sreće u završnici okrenuti rasplet u svom smjeru. U jesenskom srazu u Maksimiru imali su Varaždinci 0:1 do 70.minute, tek tada su Modri okrenuli utakmicu i to nakon što je ušao s klupe Bruno Petković. Zabio je dva gola i jednom asistirao, bilo je to možda i njegovih najboljih pola sata u ovoj HNL sezoni. Upravo bi Bruno Petković večeras mogao, ili čak trebao, kročiti na teren nakon mjesec i pol dana, najavio je Bišćan da će mu dati određenu minutažu, iako je još daleko od optimalne forme. No, i Petković će kao i čitava momčad protiv Varaždina hvatati zalet za nedjeljni derbi na Poljudu, za utakmicu u kojoj bi Modri mogli konačno i matematički postati prvaci.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Igre i rezultati Varaždina su upozorenje za nas, svaka je utakmica jako bitna, bodovi su nam jako dragocjeni. Varaždin je u stanju biti jako nezgodan, tako se i pripremamo. Živi su, brzi, poletni, ako im dopustiš da se razmašu, mogu napraviti puno problema. Ali, očekujemo nova tri boda,to nam je cilj", rekao je Bišćan, svjestan da bi Varaždinci u ovom trenutku, kad momčad nije u idalnom stanju, što pokazuju i rezultati Modrih. Mršavi remi u Puli opet je uvukao sumnje i otvorio neka pitanja oko forme igrača i sastava, ali Maksimir bi, ipak, trebao biti druga priča. Pa se svi nekako radije sjećaju zadnje utakmice protiv Slavena Belupa (4:0), najbolje partije u ovoj kratkoj Bišćanovoj eri, ali i jedne od najboljih ovog proljeća. Može li Dinamo ponoviti takvo izdanje?

"Pristup i odnos su nešto o čemu se ne bi trebalo previše raspravljati, samo tako možemo podići formu. I na treninzima, ne samo na utakmicama, ali sad smo u fazi kad se ne može previše trenirati. Nije jednostavno izbalansirati ozbiljan rad s kadrom i utakmicama, ali kad se to jednom izbalansira, onda će biti bolje. Stanje u momčadi je dobro, u pozitivnom smo perioda nakon onoga što je bilo prije moga dolaska", najavio je Bišćan.

Svojevrsna priprema za Poljud bit će i balansiranje između žutih kartona, odnosno, kako će Bišćan rasporediti snage onima koji imaju dvije opomene i kojima prijeti pauza baš u derbiju. Baturina, Bočkaj, Mišić, Ljubičić i Perić nalaze se u toj situaciji.

"To je stalno negdje u glavi, moramo živjeti s time, nemamo previše opcija. Razmišljamo o tome, a u kolikoj mjeri će utjecati na izbor igrača, ne mogu reći", zaključio je Dinamov trener.

No, nije ova utakmica Modrima samo priprema za Poljud, već bi pobjeda bila lijepi dar klubu za 112. rođendan. Naime, na današnji je dan, 26.travnja 1911., u Zagrebu osnovan Građanski. Znamo da je Dinamo kroz povijest imao puno tih promjena i turbulencija oko imena i rođendana, ali u konačnici je prihvaćeno i dokazano da je Dinamo nasljednik Građanskog i da je današnji datum klupski rođendan. Naravno, sve te promjene, izmjene i dopune, koje su 'rezale' povijest maksimirskog kluba, ostavile su traga i na emocijama dijela navijača, koji se ipak ne mogu poistovjetiti s Građanskim, zato proslave Dinamovih rođendana i nisu velike i spektakularne, više, onako, 'u krugu obitelji'.

A nedavno je iz tiska (knjižara Dominović) izišla knjiga autora Ivice Šute 'Kibici Purgera', koja je jako dobro prihvaćena u 'dinamovskim' krugovima i koja upravo govori o nogometu u Zagrebu između dva rata, o navijačima Građanskog i njihovim navijačkim običajima, jako zorno prikazujući i svakodenvni život u Zagrebu u to doba. Iz mnogih se detalja u tom sjajnom štivu može zaključiti kako je Građanski apsolutno bio Dinamo prije Dinama te kako su neki navijački rituali ostali živi sve do danas. Ne vjerujemo da će u Maksimiru danas biti velika fešta, ali pobjeda i tri boda bili bi sasvim dovoljan dar na rođendanski dan.

S druge strane, Mariju Kovačeviću već je dosta 'tapšanja po ramenu', imala je njegova momčad odličnih partija protiv Hajduka i Dinama, ali dosad uzela tek taj jedini bod Modrima. Po igri, sigurno su Varaždinci mogli više, a sa željom da više i ostvare stižu danas u Maksimir.

"Čeka nas najteža utakmica, poštovanje i respekt Dinamu do utakmice, ali onda moramo dati maksimum, biti odlučni i hrabri i vjerovati da možemo ostvariti pozitivan rezultat, a to je sve osim poraza“, najavljuje barem bod u Maksimiru Kovačević i 'upozorava' Bišćana da njegova momčad želi odigrati bolju utakmicu od one protiv Hajduka na Poljudu.

"Možemo i moramo biti bolji. Mi smo htjeli i na Poljudu pružiti više, ali Hajduk je bio dobar, dao dva lijepa gola. U prvom poluvremenu smo još nekako i uspijevali parirati, ali drugim golom su prelomili utakmicu i zasluženo su pobijedili. Analizirali smo tu utakmicu i radimo na tome da protiv Dinama budemo bolji“, kaže varaždinski strateg.

Spomenimo da se u momčad nakon bolesti vraća Fran Brodić, bivši Dinamov talent, koji je upravo bio strijelac u jesenskom srazu u Maksimiru te da će u momčadi Marija Kovačevića zaigrati još jedan bivši dinamovac, sad već standardni i pouzdani stoper Luka Jelenić, koji se u zadnje vrijeme opet spominje kao moguća Dinamova ljetna akvizicija, u Maksimiru ga prate i analiziraju, a Bišćan ga je zvao u U21 reprezentaciju, štio znači da ga cijeni. Stoga, bit će sigurno i on večeras u posebnom fokusu.

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-2-3-1)

MOGUĆI SASTAV VARAŽDINA (4-3-3)

Utakmica Dinama i Varaždina počinje u 17:05 sati (MaxSport 1). Glavni sudac bit će debitant, Ante Terzić (Podstrana), pomoćnici su Hrvoje Radić (Split) i Vice Vidović (Solin). VAR sudac je Dario Bel (Osijek), a AVAR Kristijan Novosel (Valpovo).



Tagovi

GNK DinamoNK VaraždinMario KovačevićIgor BišćanHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti