Reuters
Reuters

Dinamo parirao prvo poluvrijeme, a onda doživio potop (FOTO)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 25.10.22. | 22:53

Nogometaši Dinama odigrali su vrlo dobro prvo poluvrijeme, ali je Milan pred kraj istoga stigao do prednosti. U nastavku je uslijedio potpuni raspad hrvatskog prvaka, Rossoneri su zabili još tri gola, a mogli su i još pokoji.

Očekivanja su bila velika, no Dinamo je na kraju upisao težak i uvjerljiv poraz od prvaka Italije s 0:4. Nakon vrlo dobrog prvog dijela, u kojem je Dinamo parirao Rossonerima, u drugom dijelu došlo je do raspada sistema u plavoj momčadi. Milanezi su do kraja utakmice u potpunosti razbili potonuli Dinamo, a konačni poraz mogao je biti i uvjerljiviji. Ovaj Dinamo, koliko god da je bio dobar, ove sezone ipak nije zaslužio povijesni plasman u drugi krug Lige prvaka.

Šanse za plasman u Europsku ligu još postoje, ali one su samo teoretske. Dinamo mora svladati Chelsea u Londonu i nadati se da će Milan na domaćem terenu nadvisiti Red Bull Salzburg koji je u ranijoj utakmici izgubio od londonskog sastava s 1:2.

Na Maksimiru se danas okupilo 20.572 gledatelja, što je ispunjeni raspoloživi kapacitet stadiona. Prije početka same utakmice Bad Blue Boysi su podignuli veliku koreografiju. Na gornjem transparentu stajalo je "Sjever je usadio jednostavnu ideju koja je promijenila sve" ,a na velikoj šetalici pisalo je "POBJEDA", ispod koje se nalazio veliki transparent BAD BLUE BOYS. Dinamovi navijači od prve su minute navijali izvanserijski i potpunosti nadglasali također brojne navijače Milana koji su na južnoj tribini Maksimira izvjesili transparent Curva Sud, ime svoje južne tribine San Sira, a tribinu su dodatno ukrasili brojnim zastavama i transparentima. Ako je rezultat na terenu bio 0:4, na tribinama je, možemo reći, završilo barem 2:0.

U početnim sastavima nije bilo iznenađenja. Ante Čačić odlučio se za Ligu prvaka prokušanu 3-5-2 formaciju, a jedina dvojba bila je mjesto druge ‘osmice’. Luka Ivanušec dobio je prednost pred mlađim Martinom Baturinom. U sastavu Milana također nije bilo iznenađenja, Stefano Pioli ‘zakrpao’ je obranu s Pierreom Kaluluom na poziciji desnog beka, a na mjesto desnog stopera postavio je Mattea Gabiju.

Milan je pokušao iznenaditi Dinamo velikim presingom i pritiskom na otvaranju utakmice, a u tom pritisku istaknuo se Dino Perić koji je blokirao udarac Simona Kjaera. Dinamu je trebalo nekakvih 15-ak minuta da dođe dio zraka. Kada su Modri otklonili početni pritisak Rossonera Plavi su krenuli u napad.

Dinamo je u tim trenucima bio u naletu, prvo je Gabbia skinuo loptu praktički s crte nakon pokušaja Sadegha Moharramija, a onda su pokušali Luka Ivanušec i Stefan Ristovski, ali su njihovi udarci završili u bloku gostujuće momčadi

Prvo poluvrijeme bilo je vrlo dinamično, puno se trčalo, pokušavalo probiti suparničke obrane, no najveću priliku do Milanovog pogotka vidjeli smo kada je Olivier Giroud pucao glavom, a Dominik Livaković lijepom reakcijom sačuvao svoju mrežu.

A onda je stigla ta kobna 39. minuta. Sandro Tonali izveo je slobodni udarac s 30-ak metara iskosa, branič Gabbia provukao se kraj Arijana Ademija i Josipa Šutala i glavom zabio za minimalno vodstvo Milana s kojim se otišlo na odmor.

Kada se sagleda statistika, al ii uzme u obzir ukupni dojam, možemo reći da je Milan za samo malu nijansu bio bolji u prvom dijelu. Upravo za taj jedan pogodak.

No, nastavak je ponudio, nažalost, dosta drukčiju sliku. Iako je Dinamo drugo poluvrijeme otvorio motivirano, Milan je bio taj koji je bio puno konkretniji. Posebno u početnim minutama. Prvo je Charles De Ketelaere krenuo u prodor, ali je Dino Perić sjajnom reakcijom otklonio opasnost. No, u 49. na semaforu je zasjalo 0:2. Rafale Lealo krenuo je u prodor kaon a novoj FIFA-i 23, pretrčao je Ristovskog, Josip Šutalo je pao, a mladi Portugalac je izašao oči u oči s Livakovićem. Šanse hrvatske jedinice bile su minimalne te je Milan stigao do vrlo sigurne prednosti.

Nakon primljenog gola Ante Čačić napravio je tri izmjene. Ušli su Josip Drmić, Dario Špikić i Martin Baturina, a izašli Burno Petković, Sadegh Moharrami i Arijan Ademi. I, praktički u prvoj akciji s novim igračima na terenu, Milan je dobio kazneni udarac. Robert Ljubičić u kaznenom prostoru srušio je Sandra Tonalija, zaradio žuti karton, a Milan jedanaesterac kojeg je beskompromisno izveo Olivier Giroud. Milan je stigao do prednosti od 3:0.

Tu nije bio kraj Dinamovih muka. Deset minuta kasnije Milan je u potpunosti potopio Dinamove nade za pozitivnim rezultatom na današnjoj utakmici. Leao je prošao kraj danas, treba napisati, neprepoznatljivog Šutala, ubacio, a tamo se našao drugi tragičar utakmice Ljubičić i skrenuo loptu u vlastitu mrežu.

Do kraj autakmice Milan je mogao slaviti još i uvjerljivije. Livaković je bravuroznim reakcijama skinuo zicere Giroudu i Radeu Kruniću kojem je i poništen pogodak zbog zaleđa. Priliku je imao i Ante Rebić, izbio je sam iskosa na Livakovića, ali je pucao kraj gola. Dinamo na kraju može biti zadovoljan sa 'samo' 0:4.

Dinamo se sada okreće derbiju u Gradskom vrtu, a onda će pokušati u Londonu ostvariti čudo i pobjedom izboriti treće mjesto koje vodi u nokaut fazu Europske lige. Milanu je u posljednjem kolu dovoljan i bod protiv RB Salzburga na domaćem terenu, no prije toga čeka ih gostovanje u prvenstvu kod Torina.

Dinamo – Milan 0:4

Stadion: Maksimir, Zagreb

Gledatelja: 20.572

Strijelci: 0:1 Gabbia (39., Tonali), 0:2 Leao (49), 0:3 Giroud (58.-11m, Tonali), 0:4 Ljubičić-ag (69., Leao)

Sudac: Szymon Marciniak (Poljska), pomoćnici: Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (Polsjka); četvrti sudac: Tomasz Musial (Poljska)

VAR: Tomasz Kwiatkowski, AVAR: Bartosz Frankowski (Poljska)

Žuti kartoni: Ademi 43., Ljubičić 58. (Dinamo)

Crveni kartoni: -

Dinamo (3-5-2): Livaković – Ristovski (od 57. Špikić), J. Šutalo, Perić – Moharrami, Ivanušec, Mišić (od 75. Bulat), Ademi (od 57. Baturina), Ljubičić – Petković (od 57. Drmić), Oršić (od 75. Bočkaj)

Milan (4-2-3-1): Tatarusanu – Kalulu, Gabbia, Kjaer, T. Hernandez (od 70. Ballo) – Tonali, Bennacer (od 70. Pobega) – Rebić, De Ketelaere (od 52. Krunić), Leao (od 70. Messias) - Giroud (od 81. Origi)

Liga prvaka, 5. kolo

Utorak, 25. listopada

Skupina E

RB Salzburg – Chelsea 1:2

Dinamo – Milan 0:4


 


Tagovi

MilanDinamo ZagrebLiga prvaka

Ostale Vijesti