Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Dinamo gađao vratnice i gredu, vodio 2:0, briljirao 60 minuta, a onda s igračem manje strepio za pobjedu!

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 28.01.23. | 19:05

Dinamo pobijedio Lokomotivu 2:1 u još jednoj dramatičnoj utakmica, koja se takvom nije činila nakon sat vremena, jer Modri su odigrali ponajboljih 60 minuta ove sezone u HNL-u. Ali, svejedno su morali spašavati pobjedu

U 60. minuti sve se činilo riješenim. Dinamo je imao 2:0, dominirao je od prve minute, pogodio tri vratnice i gredu, odigrao sjajnih sat vremena, kao rijetko kad ove sezone. Lokomotiva se tek na trenutke budila iz sna, no ništa nije ukazivalo da bismo u Maksimiru opet mogli gledati neizvjesnu završnicu. Ali, gledali smo je! Pivarić je smanjio, Cipetić promašio veliku priliku, a Josip Mišić zaradio drugi žuti karton i u zadnjih 10-ak minuta 'lokosi' su imali igrača više. I do samog kraja Modri su strepili za pobjedu, ipak, uspjeli su je zadržati i osvojiti važna tri boda (2:1).

Kako je sve ono što se zadnjih tjedan dana u Maksimiru i oko njega, počevši remijem protiv Gorice, djelovalo na Dinamovu momčad, saznali smo vrlo brzo. Dinamo je, naime, odigrao ponajbolje poluvrijeme čitave ove sezone u HNL-u, a općenito se teško sjetiti utakmice u kojoj su Modri u 45 minuta pogodili čak tri vratnice i jednu gredu! Na odmoru su imali prednost 1:0, bio je to rezultat kojim su, prema viđenome na terenu, zadovoljniji bili 'lokosi'. Ante Čačić napravio je jednu promjenu u odnosu na početni sastav protiv Gorice, na klupi je završio Bočkaj, na lijevom krilu zaigrat će Ivanušec, na desnom Špikić, a u prvih 11 vratio se nakon ozljede Martin Baturina. S druge strane Silvijo Čabraja izveo je dosta ofenzivan sastav, tako je Josip Pivarić na lijevom boku, dok je iza špice, Sandra Kulenovića, trojac Goričan-Tuci-Stojković. Tri je utakmice odigrao Dinamo protiv Lokomotive pod trenerskom palicom Ante Čačića, jednom remizirao (1:1), dvaput minimalno pobijedio (3:2, 1:0), Lokomotiva je, pak, došla na noge lideru HNL-a nakon sedam službenih natjecateljskih utakmica bez poraza.

Lokomotiva je prva zaprijetila u petoj minuti. Bila je to kontra, lopta je s desne strane došla u šesnaesterac, ali Stojković je nije dobro primirio, Perić je izbacio u aut. I, nakon toga gledali smo utakmicu na jedan gol, onaj Čavlinin. Odmah se Dinamo probudio i krenuo po pobjedu, svjestan da pravo na kiks nema i da bi svako čekanje moglo biti pogubno, jer, Lokomotiva zna 'ubosti', sjećamo se prvog kola i onih 0:2 u Maksimiru nakon 20-ak minuta. Zabio je Martin Baturina, ali već kod primanja lopte bio je u 'debelom' zaleđu, odmah je bilo jasno da od tog pogotka neće biti ništa. No, pokazala je ta akcija da Lokomotiva obrana ne stoji najbolji, često su igrači s Kajzerice bili u raskoraku, puno toga prolazilo je iza leđa Čabrajinih stopera. A onda je krenulo...

U 12. minuti prva velika prilika za Dinamo. Mišić je odlično proigrao Špikića, obrana zaspala, Čavlina je loše procijenio loptu i slabo istrčao. Špikić ga je prešao i iskosa gađao praznu mrežu, pogodio je vratnicu! Na odbijancu je bio Baturina, ali pucao mlako, na mjestu je bio Pivarić i spasio vrata. Desetak minuta trajalo je zatišje u Maksimiru, a onda opet - Dinamo. Robert Ljubičić s 20-ak metara pogodio je gredu! Dinamo je već time napravio više nego u svih 90+ minuta s Goricom, bilo je očito da je to neki drugačiji Dinamo nego prije tjedan dana. Došla je nova prilika, nova vratnica! Nakon kornera Dinama, u gužvi u šesnaestercu, Marić je pogodio De Haasa, od njega se lopta odbila u vratnicu, zamalo autogol. Samo čudom na semaforu je još uvijek bilo 0:0, ali ne zadugo. U 35. minuti ubacio je Ivanušec, Ristovski pucao glavom, pogodio je - vratnicu! Treća vratnica, uz jednu gredu, doista rijetko viđeno u samo 35 minuta. No, ovaj put lopta se ponovno odbila Ristovskom i glavom je zatresao mrežu! To je njegov drugi pogodak za Modre, prvi je zabio Istri u Puli. Mogao je do odmora zabiti i Špikić, odlično ga je proigrao Drmić, ali pucao je točno u Čavlinu, koji je odbio loptu.

Ali, da utakmica nije riješena i da Lokomotiva nije 'mrtva' saznali smo odmah na početku drugog dijela. Čabraja je napravio tri zamjene, jedan od trojice novih, Aliyu, prošao je po desnoj strani, odigrao povratnu loptu, Stojković je s 10-ak metara snažno pucao, ali Livaković je u reprezentativnoj formi. Sjajna obrana, kojom je Dinamu zadržao vodstvo. I budnost! Ristovski je bio vrlo raspoložen, ukupno je najbolji Dinamov čovjek u prve dvije utakmice proljeća. Proigrao je na desnoj strani Špikića, on vidio Baturinu u kaznenom prostoru, Baturina je bio hladan egzekutor. Dinamo je u 58. minuti imao 2:0, uz već opjevanu dominaciju, činilo se da je taj gol prelomio utakmicu. No, daleko od toga. Sedam minuta kasnije Pivarić je pogodio iz voleja nakon krasnog ubačaja Stojkovića. Lopta je prošla kroz mrežu, sudac Čuljak u prvi tren je mislio da je Pivarić promašio, no, sve je bilo čisto, sjajan gol bivšeg reprezentativca! A samo koju minutu kasnije Cipetić je imao u rukama izjednačenje, mogao je uvesti utakmicu u pravu dramu. Gađao je s 10-ak metara suprotan kut, lopta je 'liznula, vratnicu, promašio je za nekoliko centimetara.

Lokomotiva je krenula po drugi pogodak, nije Dinamo ipak mogao bez drame ni u ovoj utakmici. Josip Mišić zaradio je u 83. minuti drugi žuti karton, isključen je, Modri su u završnici imali igrača manje. No, gosti ipak nisu uspjeli stići do velikog preokreta, Dinamo je zadržao predsnost i ta tri boda, koja su mu bila melem na rane.

DINAMO - LOKOMOTIVA 2:1

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 3107. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb). Pomoćnici: Marjan Tomas (Vladislavci) i Kruno Šarić (Županja). VAR: Dario Bel (Osijek). AVAR: Kristijan Novosel (Gat).

Dinamo (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, Perić, Šutalo, Ljubičić - Mišić, Ademi - Špikić (od 81. Moharrami), Baturina (od 70. Bulat), Ivanušec - Drmić (od 70. Emreli). Trener: Ante Čačić.

Lokomotiva (4-2-3-1): Čavlina - Cipetić, Salihu (od 46. Matić), De Haas, Pivarić (od 86. Šotiček) - Marić, Smakaj (od 72. Krivak) - Goričan (od 46. Milićević), Tuci (od 46. Aliyu), Stojković - Kulenović. Trener: Silvijo Čabraja.

Strijelci: 1:0 - Ristovski (35.), 2:0 - Baturina (58., Špikić), 2:1 - Pivarić (65., Stojković)

Žuti kartoni: Mišić; Stojković

Crveni kartoni: Mišić (83., drugi žuti)



Tagovi

GNK DinamoNK LokomotivaHrvatska nogometna ligaHNLStefan RistovskiAnte ČačićJosip PivarićMartin Baturina

Ostale Vijesti