Deset godina je prošlo od tragične smrti Hrvoja Ćustića

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 29.03.18. | 19:40

Deset godina od tragedije na Stanovima.

Na današnji dan prije deset godina, Hrvatsku je potresla nesreća mladog nogometaša Zadra Hrvoja Ćustića (24), koji je na Stanovima na utakmici Zadra i Cibalije udario glavom u betonski zid kraj terena i preminuo u bolnici nakon pet dana.

Igrali su Zadar i Cibalia, kada je nakon dvoboja s Tomislavom Jurićem mladi zadarski nogometaš pao i potiljkom udario u betonski zid do samog terena.

Prvi puta sam tada zaigrao za Cibaliju. To se dogodilo u četvrtoj minuti nakonjednog duela, nije bilo namjere, ni prekršaj nije suđen. Kad god Cibalia gostuje u Zadru, dođem Hrvoju na grob i zapalim mu svijeću i položim cvijeće,“ rekao je Jurić prije šest godina.

Nesretni Ćustić prevezen je u bolnicu bez svijesti.

Zadobio je teške ozljede glave te je iste večeri operiran. Prve prognoze poslije operacije predviđale su da će se oporaviti, no stanje se naglo pogoršalo i on je preminuo 3. travnja. To je najveća tragedija u povijesti HNL-a.

U njegovu čast otkrivena je spomen ploča s natpisom: 'Zauvik pamtit će ti ime', a jedan od onih koji njegovo ime iz utakmice u utakmicu nosi svjetskim nogometnim travnjacima jest Danijel Subašić.

Golman Monaca i hrvatske reprezentacije na svakoj utakmici ispod dresa ima majicu s likom pokojnog Hrvoja i natpisom 'zauvijek'.

Općinski sud u Zadru prije dvije godine donio je presudu da Hrvatski nogometni savez, na čijem čelu je danas Davor Šuker, snosi odgovornost za smrt Hrvoja Ćustića. Šukerov nogometni savez, nakon pet godina suđenja, uložio je žalbu na presudu.

Htjeli smo samo da ta agonija završi i da sve to ostavimo sa strane. Nisam htio na sud, htio sam se nagoditi, da s Hrvojem nastavimo živjeti u miru. Iz HNS-a nam nisu odgovorili. Pisao sam Šukeru i izvršnom odboru ali odgovor nikad nisam dobio. Kad sam vidio da su uložili žalbu na presudu, to me slomilo. Krivi su jer nisu pazili za sigurnost stadiona. Nije stvar u novcu, možda za njih je, puno im je 960.000 kuna,“ rekao je Svetko Ćustić, otac pokojnog Hrvoja.

Nakon te tragedije HNS je promijenio propise, pa sada zidovi koji i danas okružuju neke terene moraoju biti obloženi stručnjačama ili spužvama, a povećana je i minimalna udaljenost od aut-crte.

Hrvoje Ćustić u Zadru je dobio ulicu koja nosi njegovo ime, no inicijative da se i Hrvatski nogometni kup nazove po njemu nisu naišle na plodno tlo.

FOTO: Pixsell

 


Tagovi

Hrvoje Ćustić

Ostale Vijesti