Derbiji začelja u europskim ligama: Svaki bod je bitan

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 30.11.18. | 13:02

Predstavljamo derbije iz druge perspektive.

Za razliku od naše uobičajene rubrike u kojima predstavljamo najveće derbije u europskim ligama, danas smo malo promijenili perspektivu i predstavit ćemo vam najveće derbije začelja u sljedećem kolu. U obzir smo uzeli lige petice i HNL s kojim otvaramo ovaj pregled.

Istra 1961 – Inter Zaprešić, 30.11., 16:00

Obje momčadi u prošlom kolu upisale su pobjedu. Istra je pretposljednja s dva boda manje od Intera i pobjedom u ovom dvoboju Diva iz predgrađa može poslati u zonu ispadanja. Istra je neočekivano svladala Goricu u prošlom kolu u gostima, dok je Inter upisao tri boda kod posljednjeg Rudeša. Obje momčadi zabile su 18 pogodaka, Inter je primio tri više (ukupno 33). Inter i Istra ove sezone igrali su već dva puta, oba u Zaprešiću. U prvenstvu je slavila Istra s 2:1, a u kupu Inter s identičnim rezultatom. No, u posljednje dvije utakmice na Drosini prošle sezone Inter je slavio (4:2) i odigrao neriješeno (1:1). Iako je Istra na domaćem terenu favorit, ovdje su moguća sva tri znaka.

Celta Vigo – Huesca, 01.12., 13:00

Celta je 15. s tri boda više od zone ispadanja, a Huesca posljednja sa sedam osvojenih bodova. Celta u ovo kolo ulazi s dva poraza u nizu koja su ih iz gornjeg doma gurnula u donji, a poraz od posljednje momčadi lige dodatno bi produžio krizu družine iz Viga. No Huesca nakon pobjede u debitantskoj utakmici u prvoj ligi protiv Eibara (2:1) ne zna za slast pobjede, kako u prvenstvu tako i u kupu, a to je ukupno 13 utakmica. Tako da Celta, koja je u posljednja tri kola primila osam golova, ima idealnog suparnika za izlazak iz krize.

SPAL – Empoli, 01.12., 15:00

Obje momčadi su iznad zone ispadanja, ali su joj jako blizu. SPAL ima dva, a Empoli bod više od 18. Bologne. No, momčadi se nalaze u dijametralno suprotnim formama. SPAL u posljednja četiri kola ima samo bod, a u spomenutom razdoblju primio je 11 golova. Empoli pak ima dvije pobjede i  s pretposljednjeg mjesta skočio je na 17. Doduše, momčad iz Toskane je obje pobjede ostvarila na domaćem terenu, a u gostima još uvijek nemaju pobjedu.

Stuttgart – Augsburg, 01.12., 15:30

Fenjeraš Stuttgart pobjedom nad 13. Augsburgom može izaći iz zone ispadanja i približiti se sutrašnjem protivniku na dva boda zaostatka. Gosti se nalaze u dosta lošoj formi, u zadnja tri kola imaju bod s time da su dvije utakmice odigrali na domaćem terenu. Stuttgart je pak u pretposljednjem kolu prekinuo seriju od četiri poraza u nizu i svladao je Nurnberg u gostima, ali se u prošlom vratio „starim navikama“ i rutinski izgubio od Bayera u Leverkusenu 0:2. Gol-razlika domaćina u zadnjih šest utakmica je 3:16. Augsburg je pak zabio u 14 od 15 utakmica ove sezone, stoga nam se „oba daju 3+“ čini  dosta logičnom opcijopm.

Crystal Palace – Burnley, 01.12., 16:00

Oba kluba nalaze se iznad zone ispadanja, ali imaju samo bod više od posljednje trojke te su tri boda u ovom dvoboju do velike važnosti za oba kluba. Iako imaju isti broj bodova, Crystal Palace ima bolju gol-razliku (-9 u odnosu na Burnleyjevih -14), no domaćini duže ne znaju za pobjedu. Palace tako nije slavio u osam utakmica u svim natjecanjima, a Burnley u šest. No, u spomenutom periodu gosti su primili čak 16 pogodaka, a domaćini 11, unatoč dvije utakmice više. U prošlom prvenstvu obje su momčadi na domaćem terenu slavile s 1:0, a čvrstu utakmicu i beskompromisnu borbu za bodove očekujemo i u sutrašnjoj utakmici.

Toulouse – Dijon, 02.12., 15:00

Ovaj pregled završavamo s prvenstvom Francuske, 15. Toulouse dočekuje 18. Dijon koji se nalazi u zoni ispadanja, ali ima samo dva boda manje. Domaćini nisu slavili u posljednjih 11 utakmica, u međuvremenu su ostvarili pet remija, a 11 utakmica bez pobjede traje i Dijonova serija u prvenstvu, koji je, doduše, u međuvremenu svladao Nimes u kupu s 3:1. Radi se o dva ponajlošija napada lige, a, zanimljivo, Toulouse na pobjedu u međusobnom dvoboju čeka od 2011. U prošlom prvenstvu Dijon je slavio oba puta, u Toulouseu s 1:0…

(Foto: Reuters)

 


Ostale Vijesti