De Jong o utjecaju sponzora na njega: Žele da to napravim, ali ja to ne želim

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 07.02.19. | 20:22

Mladi Nizozemac od ljeta će zaigrati u Barceloni.

O utjecaju sponzora u svijetu nogometa bespredmetno je uopće raspravljati. Mnogi basnoslovni ugovori potpisani su između klubova i njihovih sponzora koji nose ime stadiona, a na pamet nam prvenstveno pada Arsenal (Emirates), a tu su i oni koji se posredno financiraju putem tih ugovora poput Manchester Citya (Etihad) i Bayern Munchena (Allianz). Osim toga Liverpool bi uskoro trebao potpisati novi ugovor sa New Balanceom vezano uz sportsku opremu i dresove, koji bi Redsima donio rekordnu zaradu od preko 75 milijuna funti godišnje – cifra koju će do 2024. godine Manchester United dobivati od Adidasa.

Međutim, utjecaj sponzora jak je i na individualnoj razini, a Cristiano Ronaldo jedan je od najvećih 'manekena' za tvrtke, koji na godišnjoj razini sklopi četiri nova sponzorska ugovora, prema informacijama tvrtke za sportski marketing Sportcal. Zarada varira od pola milijuna do 30 milijuna dolara godišnje, a ukupna vrijednost svih sponzorstava je teško utvrdiva.

U tom smjeru mogao bi otići i novi nogometni supertalent. Barcelona je ove zime potpisala ugovor sa Frenkiejem De Jongom, nogometašem Ajaxa koji će se Kataloncima pridružiti u srpnju ove godine po završetku aktualne sezone.

U razgovoru za nizozemski Het Kontakt, 21-godišnji nogometaš je pričao o tome kako je došlo do potpisa za Barcelonu.

„Prvotno je sve išlo preko mog agenta, ali nakon što je to postalo potpuno ozbiljno i ja sam se uključio. PSG je bio dobra opcija, ali Barca je uvijek bila moj san i sretan sam što sam potpisao petogodišnji ugovor. Ukoliko se dokažem, mogao bih imati karijeru poput Messija, da ostanem cijelo vrijeme u Barceloni“, rekao je veznjak 'Kopljanika', potom se osvrnuvši kakav će dres nositi i kako njegov sponzor vrši pritisak na njega: „Igranje s brojem 21 na leđima bi bilo lijepo, to je moj broj. Ipak, još nisam izabrao broj za novu sezonu, tako da ćemo to tek vidjeti. Postoji ideja da mi na leđima piše samo Frenkie, Nike želi tu opciju zbog većeg marketinškog potencijala, ali ja nisam siguran da to želim“.

 

 

(Foto: Reuters)


Tagovi

Frenkie de Jong

Ostale Vijesti