Dani na Otoku sa Žutim: Pušio je i na poluvremenu, ali nije mu se moglo zamjeriti

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 26.03.17. | 15:39

Robert Prosinečki danas ima najteži ispit u trenerskoj karijeri.

Proslavljeni bivši hrvatski reprezentativac, legendarni as, nekadašnji pomoćnik u hrvatskoj reprezentaciji, bivši trener Crvene zvezde i Kayserispora, kao izbornik predvodi Azerbajdžan u kvalifikacijskoj utakmici protiv svjetskog prvaka Njemačke. Dovoljan je to bio povod da se i u Engleskoj podsjete na 'nogometnog Paganinija', koji je za samo jednu godinu igranja u Portsmouthu opčinio suigrače, navijače i javnost.

Uspomena sa Prosinečkim na Otoku prisjetio se njegov tadašnji suigrač Linvoy Primus, koji je za Sky Sports opisivao kakav je majstor bio hrvatski as. Portsmouth tada nije bio veliki klub i bila je senzacija što je kao drugoligaš doveo nekadašnjeg igrača Crvene zvezde, Real Madrida i Barcelone.

Bilo je nevjerojatno da se netko njegovog ranga pojavi kod nas. Znate, nismo bili baš najatraktivnije mjesto za zvučna imena. Pogotovo ako vidite gdje je sve Prosinečki igrao prije Portsmoutha. A onda je na treningu pokazao kako i dalje ima nevjerojatni dar. Nije imao brzinu kao ranije, ali je definitivno i dalje imao umijeće i kontrolu lopte kao prije“, otkrio je Primus.

Prosinečki je odmah potvrdio da je posebna klasa za suigrače koje je zatekao.

Sve je postalo jasno na prvom treningu. Radili smo na čuvanju lopte. Napravio se krug u kojem bi bila dvojica igrača koji su pokušavali oduzeti loptu ostalima koji su se dodavali. On im je za kratko vrijeme nekoliko puta prebacio kroz noge. U redu je da to jednom napraviš, ali on je to lagano napravio nekoliko puta. Svi su mu počeli pljeskati“.

No 'Žuti' nije izvodio trikove samo na treninzima. Odigrao je 33 utakmice te sezone, upisao devet golova i još brojne asistencije kojima je ostavio momčad u ligi i spasio ih ispadanja. Nekada se činilo nemoguće oduzeti mu loptu. Sezonu je završio u momčadi godine u ligi, a kasnije ga je i Portsmouth izabrao u svojih idealnih 11 svih vremena.

Naravno, postoje igrači koji blistaju na treninzima, ali kada dođe utakmica, budu potpuno drugačiji. Ali Prosinečki je iste stvari s treninga radio i na utakmicama. Sjećam se detalja prije početka utakmice sa Nottingham Forestom kada mu je Marlon Harewood rekao: Čovječe ti si apsolutni genij'. To je bilo prije susreta na kojem je Prosinečki imao svoj mali show i odlučio pobjednika“, kaže Primus.

Legendarne su priče o Prosinečkom i njegovom poroku s cigaretama. Pričalo se da je u Portsmouthu pušio 40 cigareta dnevno, ali to mu nije smetalo da blista na terenu.

Glasine su istinite. Imao je cigaretu u ustima čim bi ušli u svlačionicu na poluvremenu. Iz kupaonice je sukljao dim od cigarete i svi smo znali da je on unutra. Takvo ponašanje nije bilo dio britanske kulture, ali s obzirom na to kako je igrao i šta je radio na terenu, niste mu mogli ništa zamjeriti“.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/uODzQxiJaLY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Od takvog čovjeka se nije očekivalo da jednog dana postane trener neke reprezentacije, ali...

Robert je bio timski igrač, ali se nije bojao podići glas i reći svoje mišljenje. I što god bi rekao, mi smo to poštovali jer je on dugo godina igrao na najvišem nivou i prošao je mnogo toga“, istaknuo je Primus. 

 (Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Robert Prosinečkiazerbajdžanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti