Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Crncu je Rujevica dnevni boravak, fenomenalna partija Čovića, Jakirović piše prvi poraz na klupi Rijeke

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 25.02.23. | 20:10

Zekićev hat-trick protiv Rijeke ove sezone, nakon Tadića i Cosmija porazio je i Jakirovića!

Nepisano nogometno pravilo 'ne zabiješ – dobiješ' danas su Riječani osjetili na svojoj koži. Jakirovićeva momčad imala je nekoliko izvrsnih prilika, napadali su Farmaceute praktički od prve do posljednje minute, ali put do mreže fenomenalnog Ivana Čovića nisu pronašli. I onda, kad su mnogi mislili da će utakmica završiti bez pogodaka, se u 85. minuti praktički niotkud pojavio Ante Crnac koji je drugi put ove sezone zabio na Rujevici i osigurao Farmaceutima ugodan put u Koprivnicu s Kvarnera. Crnac je zabio za minimalnu pobjedu Slaven Belupa nakon izvrsne asistencije Hoxhe te je na taj način nanio prvi poraz Sergeju Jakiroviću otkako je stigao na klupu Rijeke.

I jednima i drugima je u prvom poluvremenu bilo teško priviknuti se na zahtjevne vremenske uvjete pa je tako ljepota u nogometu izostala. Prvih pola sata prošlo je u blagoj, ali jalovoj dominaciji Rijeke, koja je imala problema sa zadnjim pasom zbog čega nisu uspijevali konkretnije ugroziti gol Farmaceuta.

Prvi put je riječka publika uzdahnula u 13. minuti kad je Frigan pobjegao svojim čuvarima, obrana Slavena ga je srušila s leđa, ali umjesto crvenog kartona i kaznenog udaraca, svirano je zaleđe. Nakon toga slijedi zatišje, a prva prava prilika na utakmici bila je ona Antonija Marina u 31. minuti koji iako je bio tek metar ili dva udaljen od gol linije nije uspio svladati standardno dobrog Čovića.

Gosti su se branili duboko, linije su bile zgusnute, a najofenzivniji igrač u plavom dresu, Arb Manaj, nerijetko je bio na 40-ak metara od svojeg gola. Rijeka nije uspijevala pronaći pukotinu u obrani Farmaceuta, ali su do kraja prvog poluvremena ipak uspjeli postići pogodak. Banda je izveo udarac iz kuta, opasnost je nakratko očišćena, ali je lopta stigla do Galešića koji ju vreća u peterac gdje je zaboravljen Danilo Veiga koji nema težak posao te mirno zabija za vodstvo Rijeke.

Proslavio je Portugalac svoj prvijenac u dresu Rijeke, ali iz VAR sobe stigao je 'hladan tuš' – Veiga je bio u nedozvoljenoj situaciji. Ta situacija iz 44. minute ujedno je bila posljednja vrijedna spomena u prvom poluvremenu te se u konačnici na predah otišlo čistih mreža.

Rijetko se dogodi da bude zanimljivo i za vrijeme poluvremena, ali u 15-ak minuta pauze se na rujevički travnjak spustila gusta magla zbog koje oni koji su uživo pratili utakmicu, a ista stvar vrijedi i za one koji su je gledali putem malih ekrana, nisu mogli apsolutno ništa vidjeti do 60. minute.

Bolje je domaća momčad otvorila drugi dio utakmice, imali su (navodno) i dva dobra pokušaja u prvih 15 minuta, ali više od toga, zbog vremenskih uvjeta koji su vladali, ne možemo konstatirati.

Magla se, na svu sreću, povukla, a to je očito više godilo gostima budući da su u 63. minuti Farmaceuti imali mat situaciju. Perošević je izbio situaciju jedan na jedan s Labrovićem, tukao je silovito, ali ne i precizno pa je tako dotad najbolja prilika Slavena otišla u nepovrat, a Perošević je kao 'nagradu' dobio mogućnost odlaska na ranije tuširanje.

Gosti su mogli do gola i tri minute kasnije kad su kombinirali Crnac i Krstanović, ali napadači Slavena u konačnici nisu primorali Labrovića na intervenciju. U 70. minuti su kombinirali Bijeli, ali je Čović lako ukrotio pokušaj Jankovića koji je tukao po sredini gola s vrha 16-eca.

Sjajno su u 74. minuti kombinirali Liber i Obregon, na kraju je veznjak Rijeke jako dobro tukao, ali je intervencija 'jedinice' Farmaceuta bila fenomenalna koji je refleksnom intervencijom sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Magla se u tim trenucima u potpunosti povukla, a oni koji su gledali samo završnicu utakmice ni po čemu ne bi mogli pretpostaviti da čas ranije igrala 'neviđena utakmica'.

Ivan Čović je u 77. minuti upisao novu fenomenalnu obranu s kojom si je priskrbio epitet igrača utakmice, dok je svega 30-ak sekundi kasnije jako opasno zaprijetio Crnac koji se prošetao kroz obranu Rijeke, ali kad je trebao na kušnju staviti Nediljka Labrovića, uputio je jedan nerezonski udarac zbog kojeg Sinjanin ponovno nije morao intervenirati.

Polako su se i jedni i drugi mirili s remijem, ali drugi put ove sezone je Crnac zavio Riječane u crno! Sjajno je s lijeve strane ubacio Hoxha, Crnac fenomenalno ulazi iz drugog plana, Vukčević spava zimski san, a talentirani napadač sjajno poentira za veliko slavlje Farmaceuta! Doduše, slavlje se odigralo minutu nakon pogotka jer je Crnac nakon što je uputio udarac završio u vratnici te je ostao ležati na travnjaku, ali nakon što mu je pružena liječnička pomoć, ipak je uspio nastaviti utakmicu.

Do kraja utakmice je Rijeka bacila sve karte u napad, ali do pogotka nisu mogli. Božica Fortuna ovog puta nije pomazila Riječane, a Jakirović je – baš u duelu sa svojim nekadašnjim suigračem – doživio i prvi poraz na klupi Rijeke, dok je Zekić upisao ovosezonski hat-trick protiv momčadi s Kvarnera!

Rijeka – Slaven Belupo 0:1

Strijelci: 0:1 Crnac (85., Hoxha)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 3000

Glavni sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina)

Žuti kartoni: Selahi, Liber (Rijeka) Hoxha, Talys, Mudražija (Slaven Belupo)

Crveni kartoni: /

Rijeka (4-2-3-1): Labrović - Veiga, Galešić, Dilaver, Vukčević – Hodža (88. Jurić), Selahi (od 46. Janković) - Ampem, Banda, Marin (67. Liber) – Frigan (67. Obregon)

Slaven Belupo (3-4-3): Čović – Tepšić (82. Bašić), Kocijan, Božić (76. Christopoulos) - Mudražija, Bosec, Jambor (65. Mioč), Talys - Perošević (od 64. Crnac), Manaj (od 64. Krstanović), Hoxha



Tagovi

Zoran ZekićSergej JakirovićHNK RijekaRijekaSlaven Belupo

Ostale Vijesti