Reuters/Paul Childs
Reuters/Paul Childs

City ganja novo ispisivanje povijesti, United ponovno dolazi na Etihad sa strahom u kostima

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 03.03.24. | 08:08

Mančesterski derbi na rasporedu je od 16.30 sati (Arenasport 3)

Zna se tko je posljednjih godina gazda u Manchesteru. Uz pokoju iznimku, grad je obično obojen nebesko plavom bojom, a onaj dio koji podupire United s velikom bojazni pohodi Etihad. Ništa drugačije neće biti ni danas od 16.30 sati...

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Mančesterski derbi oslikava sudar svjetova, u kojemu je jedan došao na vrh tobožnjom kupovinom uspjeha, dok drugi, iako otprilike jednakog bogatstva, gleda u leđa klubu koji mu je sve 'donedavno' bio važan kao i muha na zidu. Kako bi to Sir Alex rekao, „nekada si susjedi znaju biti bučni”.

No buka šampionske pjesme para uši nezadovoljnih navijača Crvenih vragova koji već koncem sezone spuštaju rolete i navlače zastore kako ne bi ni čuli ni vidjeli šampionsku paradu, fanfare, konfete i polijevanje šampanjcem mrskih rivala. A koji, uzgred rečeno, iz sezone u sezonu ruše rekorde Fergijevog Uniteda.

Reuters/Jason CairnduffReuters/Jason Cairnduff

City je na dobrom putu i da ove sezone sruši još jedan rekord – da postane prva momčad u povijesti koja je osvojila četiri uzastopna naslova prvaka.

Drugoplasirani City je bio favorit stručnjaka i kritike tijekom cijele sezone za osvajanje naslova, unatoč snažnim izazivačima, vodećem Liverpoolu i trećeplasiranom Arsenalu.

Narednih mjesec dana će osnažiti ili slomiti Cityjeve snove o ispisivanju povijesti.

Nakon uzvratnog ogleda Lige prvaka protiv Kopenhagena u srijedu, Građani idu na Anfield u nedjelju, a 31. ožujka dočekuju Arsenal na Etihadu. Između te dvije utakmice City će igrati protiv četiri kluba iz gornjeg doma Premiershipa, plus četvrtfinalni ogled FA Cupa protiv Newcastlea.

Budući da su Građani slavili u posljednjih pet od šest mančesterskih derbija, prilično primamljivo bi bilo gledati unaprijed, preko ramena šestoplasiranog Uniteda.

Pep Guardiola, doduše, ne dijeli to mišljenje te inzistira kako je United dobar kao i najbolje premierligaške momčadi u drugom dijelu sezone.

Išli su na gostovanje u Luton i slavili su, pobijedili su i Wolverhampton i Aston Villu. Imaju najveću moguću kvalitetu. U 2024. godini izgubili su tek jednu jedinu utakmicu, konstantnost je tu”, tumači španjolski strateg.

REUTERS/Carl RecineREUTERS/Carl Recine

Guardiola je faktički točan, ali „očni test” je malo drugačiji. United je nemali broj puta glavu spašavao pogotkom u zadnjim trenucima utakmica uslijed relativno blijedih izdanja tijekom 90 minuta. Taj trend je nastavljen i u 1-0 pobjedi protiv Nottingham Foresta kada je Casemiro donio pobjedu u 89. minuti susreta.

O razlikama i igru dva kluba ne treba previše trošiti riječi, jer sasvim je jasno o kakvim se tu razlikama radi u korist Cityja. Dovoljno je zaustaviti se na napadačkoj sekciji, Rasmus Hojlund i Scott McTominay imaju po sedam golova na svom kontu, a prvospomenuti neće biti na raspolaganju Eriku ten Hagu jer je zaradio mišićnu ozljedu. United nema dovoljno vatrene moći da se suprotstavi Građanima koji su očigledno utrčali u sada već tradicionalno briljantnu formu u drugom dijelu sezone i trenutno djeluju nepobjedivo.

Erling Haaland je vodeći strijelac Premier lige sa 17 pogodaka, a prije koji dan je Lutonu uvalio pet komada u 6-2 pobjedi u okviru FA Cupa. Belgijski playmaker Kevin De Bruyne mu je asistirao za četiri pogotka, a povrh toga je imao svoje prste u svim golovima u četiri od posljednjih pet utakmica u kojima je zaigrao.

REUTERS/Carl RecineREUTERS/Carl Recine

Iako mu momčad debelo zaostaje u kvaliteti i uigranosti, Ten Hag vjeruje kako mu je momčad stekla pobjedničke navike i zbog toga ima veće šanse u današnjoj utakmici protiv favoriziranog domaćina.

I mi smo u jako dobrom nizu u posljednje vrijeme. Imamo potrebno zajedništvo i jako dobar plan igre. Već smo ranije igrali dosta dobro protiv Cityja kao i protiv Liverpoola, tako da ćemo biti spremni za ovaj izazov. Znam da su igrači spremni i veselim se ogledu”.



Tagovi

Premier ligaManchester UnitedManchester City

Ostale Vijesti