Gradika: Dominik Smolak
Gradika: Dominik Smolak

Cipar - HRVATSKA: Najmlađa obrana u povijesti večeras lovi još jedan rekord (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 08.10.21. | 08:05

Točno 50 minuta treba reprezentaciji Hrvatske da sruši rekord u minutama bez primljenog gola. Niz je bio 575 a postavili su ga Pletikosa i Runje. Livaković i Ivušić skupili su 526 minuta u ovim kvalifikacijama…

Mnogo toga je dobila reprezentacija Hrvatske u rujanskim ogledima. Prije svega optimizam i povratak vjere navijačkog puka, potom stabilnost i samopouzdanje na krilima čega bi Zlatko Dalić trebao odvesti Hrvatsku do cilja; još jednog nastupa na SP-u.

Čitali smo prije nekoliko dana razgovor sa Zvezdanom Terzićem, čovjekom koji vedri i oblači nogometnom u susjednoj Srbiji. Kaže Terzić kako je ljubomoran na Hrvatsku jer "dok oni slave prolazak na SP, mi slavimo finala tog natjecanja”.

(16.00) Cipar (6.00) Hrvatska (1.30)

No, ono što nije rekao jest da se svi skupa lako zasitimo svega. Onog dana kada je rusko srebro proslavljeno stotinama tisuća navijača na hrvatskim trgovima, Zlatko Dalić bio je ponovno na početku. Umoran od tapšanja po ramenima, preiskusan da ne bi znao da se na ovim našim prostorima nikada nije dugo živjelo na starim zaslugama.

Potom je Dalić odveo Hrvatsku na Euro, ali to se ovdje smatra pod normalnim. Potom je ispao u osmini finala od Španjolske nakon produžetaka i to je shvaćeno u stilu: “Nije loše, ali moglo je i bolje”.

Sada je na pragu da odvede Hrvatsku na treće veliko natjecanje u nizu. Zemlja s četiri milijuna stanovnika ponovno suvereno kroči kvalifikacijama i već u ponedjeljak bi mogli vidjeti obrise Arapskog poluotoka.

Kada je Zlatko Dalić prezentirao popis za Cipar i Slovačku, nije bilo previše njurganja. Nije niti bilo potrebe za time jer je u rujnu izbornik poslao jasnu poruku kako je “pun Mirogoj nezamjenjivih”. Samo Luka Modrić može računati da će igrati za reprezentaciju dok sam ne kaže: “Dosta je bilo”.

Svi ostali će biti dio nje dok svojom kvalitetom i ponašanjem to zaslužuju. I takvim stavom je izbornik kreirao popis za ove dvije utakmice. Vratio je Brekala koji je mirno primio činjenicu da ga nije bilo protiv Rusije, Slovačke i Slovenije. Rebić je još uvijek na ledu. Sosu je amnestirao zbog koketiranja sa Švabima. Time je pokazao da nije zlopamtilo a bek Stuttgarta mu je vratio na travnjaku koje je jedino mjerilo svega. I sasvim sigurno kupio svoje mjesto u avionu za Katar, pa čak i poziciju u prvih 11 ako ovako nastavi.

Hrvatska u dobrom ozračju ide po SP. Rujanskih sedam bodova ne smiju se kompromitirati eventualnim kiksom protiv Cipra. A sve osim pobjede Hrvatske večeras bi bio upravo kiks. I povratak loše atmosfere, niza upitnika i opterećenja. To je nešto što Dalić želi izbjeći pod svaku cijenu. Njegov cilj jasan - šest bodova u dvije utakmice pa preko Malte dočekati Rusiju na Poljudu za odlazak na veliko natjecanje kao prvi u skupinu. Zadnji put nam je to uspjelo 2006.

No, mora se prije toga proći kroz minsko polje u Larnaci pa u Gradskom vrtu obračunati se sa Slovačkom. A najteže su utakmice u kojima su tri boda upisana i prije nego se uđe u avion…

(16.00) Cipar (6.00) Hrvatska (1.30)

Hrvatska će večeras protiv Cipra s najmlađom obranom u povijesti. Senatora je sve manje i najstariji u zidu ispred Livakovića bit će Duje Ćaleta-Car. Prije mjesec dana napunio je 25 godina a večeras vodi defenzivu do rekorda. Naime, točno 50 minuta treba reprezentaciji Hrvatske da sruši rekord u minutama bez primljenog gola. Niz je bio 575 a postavili su ga Pletikosa i Runje. Livaković i Ivušić skupili su 526 minuta u ovim kvalifikacijama…

Ako je obrana mlada, ne znači da nije kvalitetna. Sosa, Gvardiol i Stanišić sa spomenutim Ćaletom-Carom mogu na kraj i s puno boljim reprezentacijama od Cipra. A kada im leđa čuva najbolji vratar Europa lige u lanjskom izdanju a ispred njih je trojac Kovačić - Modrić - Brozović onda je jasno da nas tek eventualno opuštanje i stav “lako ćemo” može lišiti bodova na AEK Areni u Larnaci.

Što se protivnika tiče, u lošoj su fazi. Pobjeda nad Slovenijom i remi sa Slovačkom uz jedan zabijeni gol. Zadnjih pet dvoboja - pet poraza. I stav javnosti da u večerašnjoj utakmici Cipar nema što tražiti protiv “jedne od najboljih reprezentacija Europe”.

No, baš protiv takvih stiže prilika za dokazivanje. U utakmicama u kojima se nam što za izgubiti, igrači najčešće daju sve od sebe. Opasan je Sotiriou. Igra za Ludogorec, zabio je osam golova u ovoj sezoni. S 36 godina još uvijek se ne da Fotios Papoulis a koncentracija naše obrane mora biti fokusirana i na Ioannisa Pittasa koji potpisuje autorska prava na taj jedan jedini gol; onaj Sloveniji. I to bi načelno bilo to od Cipra. Ionako je sve u rukama naših vedeta. Ako će biti pravi, pred punim Gradskim vrtom ćemo dočekati Slovačku u ponedjeljak. I spremno zakoračiti ondje gdje nam je i mjesto.

Moguće postave:

Cipar (3-4-3)

Hrvatska (4-3-3)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaCiparSvjetsko prvenstvo u rukometu Katar 2020

Ostale Vijesti