Leandro Shara/Privatni album
Leandro Shara/Privatni album

Čileanac u borbi s nogometnim moćnicima: FIFA mu priznala format, UEFA ga prisvojila i nazvala “švicarskim”

Vrijeme Čitanja: 7min | sub. 27.01.24. | 08:15

Leandro Shara je upoznao svijet s modelom natjecanja koji će se koristiti u Uefinim eurokupovima od sljedeće jeseni, neće više biti skupina, a računat će se ljestvica svih 36 sudionika

U pozadini rata za Superligu odnosno reforme europskih nogometnih kupova vodi se bitka za priznanje sustava natjecanja kojeg je Europska udruga nogometnih saveza (UEFA) odlučila uvesti od sljedeće sezone, kad se Liga prvaka te Europska i Konferencijska liga, točnije, njihova prva faza, neće odvijati po skupinama u kojima se igra po dvokružnom sustavu, nego po takozvanom “švicarskom sistemu”, kako ga je nazvala UEFA, a zapravo “čileanskom”, jer ga je dizajnirao stručnjak za formate Leandro Shara, matematičar iz Čilea, koji je surađivao s FIFA-om, CONMEBOL-om i CONCACAF-om te konzultirao sportske mnoge sportske organizacije iz različitih zemalja u proteklih 20 godina te su o njegovu “pot sustavu” pisali najveći svjetski mediji.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Leandra Sharu smo upoznali u Manausu 2014. kad je Brazil kao domaćin zvao novinare iz pojedinih zemalja šest mjeseci prije Svjetskog prvenstva na upoznavanje pojedinih gradova odnosno federalnih jedinica poput Amazonije (Hrvatska je u skupini Mundijala igrala u Manausu s Kamerunom) i odmah smo se oduševili njegovim avangardnim sustavom natjecanja kojeg je tamo predstavio, a predlagao ga je FIFA-i još od 2003., ponukan izjavom tadašnjeg predsjednika Međunarodne udruge nogometnih saveza Seppa Blattera, koji je tijekom televizijskog intervjua izjavio kako “nije moguće dovesti 36 momčadi na Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj”. Kazao je Blatter kako mu “nitko u FIFA-i nije mogao dati rješenje odgovarajućeg formata”, štoviše, “za to su angažirane četiri najveće svjetske konzultantske kuće koje nisu mogle dati rješenje za to”. Na inzistiranje novinara koji je pitao, “kažete mi da nema nikoga na svijetu tko može dati rješenje da bude 36 momčadi na Svjetskom prvenstvu?”, Blatter je odgovorio:

"Ne. Ne. Ne postoji nitko tko nam može dati rješenje; ne postoji neki Einsteinov institut na svijetu koji nam može pomoći."

Tada se Leandro Shara, s kojim smo otad u kontaktu (bio je dvaput i u Zagrebu gdje smo ga spojili s nekoliko dužnosnika raznih sportskih saveza kojima bi odgovaralo koristiti njegov format natjecanja), odlučio upustiti u bitku da svijetu pokaže svoj sustav, bolje reći format natjecanja koji ne bi ovisio o brojci djeljivoj sa četiri, dakle ne bi se stalno tražilo kako do osam za četvrtfinale, ne bi bilo “najboljih drugih” ili “najboljih trećih”, a domislio se i “relativnim bodovima”, koji bi u slučaju istog broja bodova dvaju ili više momčadi nakon prve faze natjecanja odlučivali o plasmanu umjesto gol-razlike, fair-play bodova, raspucavanja s bijele točke ili ždrijeba.

Podsjetimo da se od sljedeće jeseni Uefini eurokupovi neće igrati po skupinama od po četiri kluba dvokružno nego će u Ligi prvaka i Europskoj ligi svatko odigrati osam, a u Konferencijskoj ligi šest utakmica s različitim suparnicima, s pola njih doma, pola u gostima, a na kraju te faze natjecanja radit će se generalni redoslijed, kao primjerice u NBA-ligi, na osnovu kojeg će prva osmorica izravno u osminu finala, a oni od 9. do 24. mjesta razigravati u međukolu. Upravo je to Sharin sustav, kojem je jedna od benefita da je svaka utakmica važna za plasman, a ne da se već nakon četiri kola zna pobjednik skupine, kao što se događalo u dosadašnjem modelu natjecanja po skupinama.

Pisali smo o tome već u hrvatskim medijima, prvi put po povratku iz Brazila 24. veljače 2014., a potom nakon Sharine prezentacije u Bakuu u svibnju iste godine te još nekoliko puta kad je postalo razvidno da bi osim FIFA-i za SP sa 48 momčadi njegov format dobro došao i UEFA-i, kako za Europsko prvenstvo sa 24 reprezentacije, tako i za Ligu prvaka sa 36 klubova, a Shara nam je nedavno poslao i svoj popis susreta sa sportskim dužnosnicima iz raznih zemalja svijeta, koje je upoznao sa svojim rješenjima natjecanja, poglavito onima sa 18, 36 ili 40 sudionika za koje se na prvu misli da “ne postoji model”. Neki jesu, neki nisu prihvatili njegov format natjecanja, ali trenutno nas zanima UEFA, zašto je blago rečeno prisvojila format koji je Shara 2006. zaštitio kao svoje intelektualno vlasništvo, nakon neugodnog iskustva s CONMEBOL-om, a potom ga promovirao kroz tvrtku MatchVision koju je osnovao s partnerima.

Shara se, dakle, u lipnju 2013. tijekom U21 Eura koje se održavalo u Izraelu, u Tel Avivu susreo s tadašnjim direktorom Uefinih natjecanja, a od 2016. glavnim tajnikom Uefe, dobro nam poznatim voditeljem svih ždrjebova Lige prvaka Giorgiom Marchettijem, i predstavio mu svoj format odnosno sustav natjecanja bez skupina i dvokružnog modela te njegove prednosti, a Marchetti mu je tijekom sastanka naznačio da je UEFA već radila s nizozemskom tvrtkom Hypercube (HC) na pitanjima vezanim uz matematičku analizu i natjecateljska rješenja za turnire. Svjedok sastanku bio je poznati engleski novinar Keir Radnedge, kojeg također poznajemo i koji je i sam za engleske medije pisao o inovativnom formatu koji bi riješio mnoge nedostatke sadašnjeg.

Leandro Shara/Privatni albumLeandro Shara/Privatni album

I Hypercube se doista javio Shari početkom 2016. nakon njegova predavanja na Play the Game konferenciji u Danskoj. Kako je konferenciji nazočio veliki broj sportskih autoriteta, tvoraca javnog mnijenja i novinara, od kojih je većina pozitivno govorila o Sharinoj prezentaciji i rješenjima, Pieter Nieuwenhuis (HC) je pristao na sastanak i potpisao ugovor o tajnosti, takozvani ‘non disclosure agreement’ (NDA) s MatchVisionom. Međutim, unatoč drugačijem dogovoru i ugovoru, Hypercube je malo potom ponudio CONCACAF-u Sharina rješenja kao svoja nazivajući ih “švicarskim formatom”, izbjegao plaćanje intelektualnih prava i nastavio kršiti recipročni NDA te nastavio promovirati i prodavati Sharin format raznim sportskim savezima, uključujući UEFA-u, dugogodišnjeg klijenta HC-a.

Danas je to manje bitno, ali jordanski princ Ali bin Al Hussein obećao je Shari 2015. da će - pobijedi li Seppa Blattera na izborima za predsjednika FIFA-e - koristiti njegov sustav, dakako nakon potpisanog ugovora, sve ‘lege artis’.

Princ Ali i Shara 2015. u ManchesteruPrinc Ali i Shara 2015. u Manchesteru

Nakon što je Aleksander Čeferin ujesen 2016. godine postao predsjednikom Uefe naslijedivši Michela Platinija te najavljivao reformu eurokupova, Shara ga je kontaktirao, elektronskom poštom, kao i predstojnika njegova ureda Luku Zajca, a uz našu pomoć javio se i Zvonimiru Bobanu, koji mu nije odgovorio dok je bio savjetnik u Uefi, ali jest i to dvaput dok je bio zamjenik glavnog tajnika FIFA-e, prvo naglasivši da bi “eventualna suradnja s vanjskom tvrtkom bila bi suprotna našim idejama i smjernicama, ali neka ostane u kontaktu za budućnost”, a kasnije “da je FIFA već našla model natjecanja za 48 momčadi na SP-u”. Dakle, nije bio sporan model, nego priznanje da nitko unutar sustava nema rješenje. Iz Čeferinova ureda nikad nisu odgovorili na Sharine mailove.

Međutim, pet godina nakon Bobanova prvog pisma, FIFA je kontaktirala Sharu. Konkretno, javila mu se šefica Fifina odjela za profesionalni nogomet Ornella Desiree Bellia i to zbog savjetodavnog rješenja za kup-natjecanja četiri azijske federacije te je 16. listopada 2023. potpisan ugovor s FIFA-om za konzultantske usluge, u kojem se priznaje Sharino intelektualno vlasništvo na ‘Pots System’ i druge formate, te se posebno se navodi da će se svako korištenje ovih formata od strane FIFA-e ili njenih pridruženih članica izvršiti tek nakon odobrenja od strane MatchVisiona uz dogovorenu naknadu.

FIFA je, dakle, priznala da Sharin format natjecanja nije “švicarski”, dok ga Uefa od jeseni kani koristiti bez autorizacije skrivajući se iza tvrtke Hypercube, no u međuvremenu je, provjerili smo na njenim službenim stranicama, odustala od forsiranja termina “swiss”, primjerice u zadnjem objašnjenju od 25. listopada 2023. Uostalom “švicarski sustav” vrlo je dobro poznat ljubiteljima šaha i naravno da nema veze s “pot sustavom” kojeg je zaštitio Shara, a također ga u malo drugačijem modelu nego za šah koriste mladi koji se bave esportom.

Sharin formate natjecanja koristio se u 10 sportova na četiri kontinenta, a od nogometa je najviše dopro do Kupa Čilea 2011. (36 momčadi), zatim Kupa Perua od 2015. do danas sa 50 momčadi, kvalifikacije za CONCACAF Ligu nacija 2018./19. sa 34 reprezentacije.

Boban se u međuvremenu bio vratio u Uefu iz koje je ovih dana ponovno otišao davši ostavku, a baš nas zanima hoće li pravnici Čeferin i Zajc nastaviti ignorirati Leandra Sharu, u ovom slučaju malog čovjeka iz Čilea u borbi za priznanje svog intelektualnog vlasništva s najvećim (najbogatijim) svjetskim sportskim (nogometnim) savezima. Rado ćemo mu biti svjedoci da je spomenuti sustav promovirao davno prije nego ga se ‘sjetila’ Uefa.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Leandro SharaLiga prvakaEuropska ligaKonferencijska ligaSvjetsko prvenstvo u nogometu 2026UEFAFIFASepp BlatterZvonimir Boban

Ostale Vijesti