Cijela momčad hrvatskih nogometaša ostala bez kluba, među njima sedam bivših Vatrenih

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 09.08.20. | 10:42

Ugledna imena našeg nogometa traže nove poslodavce.

Već smo duboko zagazili u ljeto, ali zbog pandemije koronavirusa nešto smo kasnije krenuli s događanjima u prijelaznom roku. Neki su još koncentrirani na aktualnu sezonu, ponajprije oni koji igraju Ligu prvaka i Europsku ligu, ali većina ostalih klubova već naveliko slaže kadrovskui križaljku za nadolazeću sezonu koja će, kako gdje, početi vrlo brzo.

Mi vam donosimo momčad od 11 hrvatskih igrača koji su trenutno bez angažmana.

DANIJEL SUBAŠIĆ

Nakon dugih osam godina, druge francuske lige pa sve do polufinala Lige prvaka, bivša reprezentativna 'jedinica' od ovog je ljeta slobodna „kao ptica“. Suba se još ne planira oprostiti od aktivnog igranja nogometa, u listopadu puni 36 godina, ali želja za nogometom je jača. Bio je ponuđen engleskom drugoligašu Nottingham Forestu, ali zasad od te priče nema ništa. Također, spominjao se i Al-Nassr prije četiri mjeseca, ali i to je propalo te osvajač svjetskog srebra i dalje čeka novi angažman.

GORAN MILOVIĆ

Nekadašnji kapetan Hajduka ima još štošta za dati na travnjaku. U siječnju je napunio 31 godinu, što za stopera definitivno nije puno, a iako ej daleko od najbolje forme od one 2014. godine kada je cijenjen i do dva i pol milijuna eura, danas je nešto pala cijena. Prema Transfermarktu trenutno vrijedi 650 tisuća eura, a od 1. srpnja je slobodan igrač nakon što je okončan ugovor s belgijskim Oostendeom. Slijedi li povratak u HNL?

MAKS-JURAJ ČELIĆ

Iako mu je trenutna cijena tek sto tisuća eura, i mogli smo pronaći nešto skuplje igrače na ovoj poziciji, mislimo da je Maks-Juraj Čelić vrijedan pažnje i da ga uvrstimo u ovu momčad. Ovu sezonu nastojat će što prije zaboraviti jer je u redovima Gorice odigrao tek osam prvenstvenih utakmica, a posljednju još tamo u studenom – prije korone, prije Nove godine, čini se kao prije stotinu godina... Bilo kako bilo, Čelić je svoj potencijal pokazao pretprošle sezone kada je bio standardni stoper i predvodnik obrane tadašnjeg drugoligaša Varaždina kojega je i uveo u Prv HNL. Trenutno su mu 24 godine i prostora za napredak ima napretek. Naravno, slobodan je igrač i to otprije desetak dana.

JOSIP PIVARIĆ

Donedavni, ali i dalje povremeni reprezentativac Josip Pivarić mudro važe ponude za nastavak karijere. Sa 31 godinom na leđima, ruku na srce, nije u cvijetu mladosti, ali požrtvovnost je uvijek imao, a sada je na to došlo i iskustvo – igranje sa zagrebačkim Dinamom, gol Arsenalu za pobjedu na Maksimiru, Liga prvaka, igranje u inozemstvu za imenjaka iz Kijeva te srebro s Hrvatskom u Rusiji dovoljni su razlozi da možemo slobodno tvrditi kako njemu ponuda ne nedostaje. Slobodan je igrač od početka ovog mjeseca, a prema Transfermarktu vrijedi 1,2 milijuna eura.

DARIO JERTEC

S obzirom da smo po pitanju slobodnih igrača na desnom boku deficitarni trenutno, prekomandirali smo bivšeg igrača Dinama, Hajduka i Rijeke na tu poziciju. Dario Jertec ovog će rujna napuniti 35 godina, zenit karijere davno je iza njega, ali on ne planira odustati od aktivnog igranja. Realno, nema ni zašto, u njemu je dovoljno kvalitete za biti rotacijski kotačić u solidno momčadi Prve HNL u ovim godinama. Može mu manji problem biti što je bez kluba od travnja nakon što je raskinuo suradnju s australskim Western Unitedom. Njegova vrijednost iznosi 300 tisuća eura, ali već neko vrijeme možete ga dobiti bez plaćanja odštete.

FRANE ČIRJAK

Za ovog 25-godišnjeg Zadranina hrvatska javnost nije odavno čula, ako je i uopće. Riječ je o središnjem veznjaku koji je odrastao nogometno u rodnom gradu, da bi se sa 20 godina uputio u švicarski Luzern. Ipak, nakon godinu i pol dana vraća se u Hrvatsku i potpisuje za Zagreb da bi istog ljeta otišao u mostarski Zrinjski. Prve dvije sezone bio je redovan na travnjaku, često i starter, dok mu je ove sezone ipak malo pala minutaža te je skupio sveukupno 700 minuta u Premijer ligi BiH u 16 utakmica. Vrijednost prema Transfermarktu mu iznosi 450 tisuća eura.

KARLO BUTIĆ

Ovaj 22-godišnji krilni napadač dijete je Zadra, ali je već četiri posljednje godine u Italiji. Za 300 tisuća eura prvo ga je kupio Inter, potom godinu kasnije besplatno potpisuje za Torino, da bi onda nanizao posudbe u Ternani, Arezzu i Ceseni. Na koncu mu je ugovor s Torinom istekao i sada je slobodan igrač, a debi u Serie A još uvijek čeka. U dresu Cesene je bio odličan ove sezone – 11 golova i tri asistencije u trećoj ligi.

IVO ILIČEVIĆ

Nismo se nadali da će čak godinu dana ovaj krilni igrač biti bez kluba. Podsjetimo, on je rođen u njemačkom Aschaffenburgu, a nakon mnogih njemačkih klubova prije tri godine je otišao u ruski Anži da bi godinu dana kasnije preselio u Kazahstan. U Kairatu se zadržao dvije godine, da bi u siječnju 2019. prešao u Nuremberg, no svega pola sezone je tamo trajao i od prošlog ljeta traži novi posao. Tko zna, možda će 33-godišnji nogometaš s 9 nastupa i 1 golom za 'Vatrene' po prvi put zaigrati u nekom hrvatskom klubu.

EDUARDO

Brazilski Hrvat ikona je našeg nogometa i reprezentacije, a bez kluba je već godinu i pol nakon što mu je  istekao ugovor s Legijom iz Varšave. Eduardo se još nije odlučio o nastavku karijere, ali sigurno ima klubova koji bi u svojim redovima željeli vidjeti 37-godišnjeg igrača s 62 nastupa i 29 golova za hrvatsku reprezentaciju, čak i unatoč tome što je godinu i pol izvan natjecateljskog nogometa. Nedavno ga je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker ugostio u sjedištu Saveza, te dogovorio da će popularni Dudu na Europskom prvenstvu sljedeće godine biti ambasador HNS-a.

ANTONIO PEROŠEVIĆ

Perošević je 28-godišnjak koji je do prije tri  godine cijelu karijeru proveo u Osijeku. Nakon toga otisnuo se u Puskas Akademiju, koja ga sezonu potom posuđuje Al Ittihadu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tamo nije odigrao nijednu minutu u cijeloj sezoni te je uslijedio povratak u Europu i raskid ugovora s Puskas Akademijom. Nakon toga je odradio sezonu u Ujpestu, zabio samo jedan gol i eto ga ponovno među slobodnim igračima. Spomenimo i da je u siječnju 2017. Perošević upisao i jedina dva nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Bilo je to u eri Ante Čačića, kada su Vatreni išli na kinesku turneju, a momčad su činili igrači iz HNL-a.

MARIO MANDŽUKIĆ

Za kraj smo ostavili pravog majstora. Mandžo svakako najbolje kotira među svim igračima iz ove postave, a novi klub traži nakon što je pola sezone proveo u katarskom Al-Duhailu. Shvatio je brzo kako tamo još uvijek nema što tražiti i da mu je mjesto u europskim klubovima koji se bore za velike stvari. Super Mario je prije odlaska na Bliski istok igrao za Juventus, a sada bi ponovno mogao biti član Serie A budući da je Fiorentina ozbiljno zagrizla za njegove usluge. Određen jezičac na vagi Viola je i njegov bivši suigrač iz Bayerna – Franck Ribery.

(Foto: Action Images)

 


Tagovi

Frane ČirjakKarlo ButićIvo IličevićEduardo da SilvaMario Mandžukićtransferi

Ostale Vijesti