Čak petorica razigravača-startera u NBA ligi šutiraju tricu ispod 30 posto, Ball najgori

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 30.11.17. | 19:36

Nepoželjno društvo…

Imati kao prvog playmakera igrača koji nije ozbiljna prijetnja s trice napadački je problem sam po sebi, timsku obranu moguće je igrati pliće, a obrambeni igrač koji čuva protivničkog playmakera može mirne duše prolaziti ispod blokova koje na loptu postavljaju visoki igrači, pa ipak ove sezone ček pet NBA momčadi kao startera na jedinici imaju igrače čiji je postotak za tricu manji od 30 posto.

Izbor je odrađen na temelju statistike koju za američki ESPN skuplja Eilas Sports Bureau, a u razmatranje su uzeti igrači koji će, ako zadrže trenutni, ritam do kraja sezone ipak nekako uspjeti ubaciti minimalno 82 trice. Također, u obzir su uzeti samo igrači koji su ove sezone startali u najmanje 20 utakmica – neki od njih su „klasične“ jedinice, dok su neki s obzirom na situaciju u matičnim momčadima veći dio minuta proveli na jedinici, a manji na dvojici.

Šuterski limiti velike nade Lakersa Lonza Balla već su opjevani, a Ball je, prema gore spomenutim kriterijima, i igrač koji se nalazi na dnu ove mini-ljestvice. Naime, Ball je u svojoj rookie sezoni startao u 21 utakmici, a trenutačni postotak šuta za tri poena mu je tek nešto viši od 25 posto (0.257). Ball je do sada uzeo 105 trica i pogodio svega 27. Također, Ball, u granicama ove grupe, na parketu provodi najviše minuta – u prosjeku 33.4 minute – iako je u nekim gustim utakmicama posljednju četvrtinu morao provesti na klupi.

Podjednako katastrofalan kao prijetnja s trice je Jamal Murray, bek Nuggetsa koji igra svoju drugu sezonu u NBA ligi. Postotak mu je gotovo identičan kao i Ballov (0.258). Doduše, Murray je uzeo dvanaest trica manje od Balla (24-93), a u prosjeku igra 26.8 minuta po utakmici.

Trojica preostalih igrača u ovom nepoželjnom društvu su Jrue Holiday iz Pelicansa (21 start, 27%, 26-95, 36.1 minuta po utakmici), Ricky Rubio iz Utah (20 startova, 29%, 25-85, 29 minuta po utakmici) i Dennis Smith Jr. iz Mavericska (20 startova, 29%, 30-101, 28.4 minute po utakmici).

Dok Pelicansi i Nuggetsi imaju dovoljno kvalitete da ovaj nedostatak na različite načine kompenziraju na drugim dijelovima parketa (obje momčadi su trenutno, jedva doduše, iznad 50 posto), Jazz,  a pogotovo Lakersi i Mavericksi, osuđeni su na mučenje u napadu.

(Foto: Action Images) 


Tagovi

Ricky RubioJrue HolidayLonzo Ball

Ostale Vijesti