Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

"Čačić's time": Dinamo golovima u 100. i 101. minuti stigao do prve pobjede nad Hajdukom u sezoni (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 21.05.22. | 21:00

Dinamo je svladao Hajduk u posljednjoj utakmici sezone s 3:1. Tri od četiri gola pala su u sudačkoj nadoknadi koja je produžena čak 13 minuta...

Piše: Niko Rukavina

Poznato je da je vrijeme od 85. minute utakmica Manchester Uniteda u 90-tima i prvom desetljeću 2000. bilo poznato kao 'Fergie's time'. Alex Ferguson, jedan od najvećih trenera svih vremena, tada se u slučaju negativnog rezultata po svoju momčad dignuo s klupe i počeo kucati po svojem satu. Igrači Manchester Uniteda znali su da je to vrijeme kada zabijaju gol i dolaze do pobjede, a igrači suparničke momčadi znali su da je to vrijeme kada United zabija i dolazi do pobjede. Tako je, u brojnim slučajevima, i bilo.

E, pa, vrijeme od 98. minute utakmice možemo prozvati "Čačić's time". Tako je bilo 2011. protiv Ludogoreca, tako je bilo danas protiv Hajduka. Ako Čačićev Dinamo izdrži do 98. minute, Dinamo zabija i stiže od pobjede.

U posljednjoj utakmici sezone Dinamo je svladao Hajduk u utakmici koja je produžena čak 113 minuta! Nakon prvih 45 minuta bez pretjeranih prigoda i golova, u nastavku smo gledali pravi šou. Bruno Petković doveo je Dinamo u vodstvo. U 68. je Marko Livaja, koji je krenuo s klupe za pričuve, zabio nakon igranja rukom te mu je gol poništen. Dok se pregledavao VAR, Bad Blue Boysi napravili su pravi pirotehnički šou i zapalili svoj transparent. Zbog svega je utakmica produžena čak 10 minuta. U 94. Marko Livaja je zabio za 1:1, činilo se da će momčadi podijeliti bodove i da Dinamo u jednoj sezoni neće pobijediti Hajduk. No, onda je stigao "Čačić's time". Mislav Oršić u 100. minuti zabio je za 2:1, a minutu kasnije Martin Baturina i za konačnih 3:1.

Pregledavao se i kod tog gola VAR, ali je na kraju mladi sudac Patrik Kolarić priznao gol i dosudio kraj prilično sadržajne i uzbudljive utakmice.

Utakmica je odigrana u lijepom dekoru Maksimirskih tribina, ali bez prisustva Hajdukove navijačke skupine. Na utakmici je izbrojano 18.353 gledatelja. Da je Hajdukova navijačka skupina ušla na stadion, brojka bi prešla 20 tisuća. Torcidi, naime, redarska i policijska služba nije dozvolila unošenje transparenata na tribinu, te su Hajdukovi navijači odlučili bojkotirati utakmicu. S druge strane, Bad Blue Boysi su s prigodnom koreografijom pozdravili prvo generaciju 1982., a onda i sadašnje Dinamove prvotimce koji su prošli vikend osvojili 33. naslov prvaka države.

Ante Čačić nije iznenadio sa sastavom, na teren je poslao najjaču raspoloživu postavu u koju se vratio Josip Mišić. S druge strane, Valdas Dambrauskas iznenadio je s ostavljanjem prvog topnika lige Marka Livaje na klupi.

Hajduk je u utakmicu krenuo kao ispaljen s katapulta, Bijeli su igrali s visokim presingom i u početnih 10 minuta stisnuli su, treba reći, prilično nervozni Dinamo. U tom periodu Hajduk je najviše prijetio preko lijeve strane, Sadegh Moharrami i desni stoper Josip Šutalo imali su dosta problema sa Stipe Biukom i Darijom Melnjakom, no udarac mladog ofenzivca otišao je preko Livakovićevog gola, a ubačaj Melnjaka otklonila je Dinamova obrana.

Ipak, nakon početnog pritiska Hajduka, Dinamo se uspio konsolidirati i preuzeti kontrolu nad igrom. Nakon dalekometnog pokušaja Josipa Mišića, u 13. minuti vidjeli smo i najbolju priliku u prvih 45 minuta utakmice. Plavi su dobro kombinirali po desnoj strani, Sadegh Moharrami je ubacio, Bruni Petkoviću je lopta lijepo sjela na volej, ali je pucao malo iznad gola.

Uslijedio je period igre u kojem nismo vidjeli previše prilika. Doduše, tempo je bio visok, a igralo se po dosta skliskom terenu s kojim su posebno problema imali igrači Dinama. Bijeli su i dalje prijetili preko bokova, ali do kraja prvog dijela nisu uspjeli ugroziti Livakovićeva vrata.

Što je poluvrijeme više odmicalo kraju, to su Plavi postali sve opušteniji i konkretniji. Dinamo je dosta držao loptu u svojim nogama, kombinirali su preko Petkovića i Mislava Oršića, ali do poluvremena nismo vidjeli pogotke. Sve u svemu gledali smo poluvrijeme bez velikih prigoda, ali ne možemo reći da se igralo 'ništa - ništa'.

Hajduk je i drugo poluvrijeme otvorio s visokim presingom kojeg je Dinamo stigao neutralizirati brže nego u prvom dijelu. Luka Ivanušec u svojem klasičnom stilu krenuo je okomito na Hajdukov gol, opalio s 20-ak metara i pogodio desnu stativu Livakovićevog gola. Lopta se odbila do Moharramija, koji ubacuje na peterac, a tamo se našao Bruno Petković koji s lijevom nogom zabija prvi gol Hajduku u aktualnoj sezoni. Dinamo vodi 1:0.

Hajduk je ubrzo mogao ugroziti Dinamo iz kontranapada, ali Marin Ljubičić je oklijevao, umjesto udarca s 10 metara iskosa, odlučio se na dodavanje, a Dinamova obrana uspjela je otkloniti opasnost. Dambrauskas je do 67. minute napravio četiri zamjene, ušli su Livaja, Grgić, Simić i Čolina, a izašli Sahiti, Vuković, Ferro i Melnjak.

U 68. minuti Livaja je zabio nakon ubačaja iz kuta, no oglasio se VAR, ispostavilo se da je prvi topnik lige igrao rukom te je gol poništen. U tom periodu Bad Blue Boysi napravili su veliku bakljadu i zapalili svoj transparent, napravili požar zbog kojeg su morali intervenirati vatrogasci i tako dodatno produžili utakmicu.

Cijela situacija izbacila je momčadi iz takta. Igralo se dugo bez prilika, a prvu smo vidjeli tek u 89., kada je Biuk ponovno napravio nered u Dinamovoj obrani, dodao do Mlakara koji puca kraj gola. Slovenski napadač imao je još jednu šansu minutu kasnije, Čolina je pobjegao Moharramiju ubacio za Mlakara, no napadač Bijeli ponovno nije precizan.

Utakmica je produžena 10 minuta, Hajduk je u finišu dvoboja sve karte bacio u napad, a to im se isplatilo u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Krovinović je sjajnom loptom prebacio cijelu Dinamovu obranu, Marko Livaja našao se sam kao 'duh' pred Livakovićem i zabio za 1:1.

Nakon gola kiša je pojačala, Hajduk je više želio zabiti drugi pogodak, međutim, do pobjede je stigao Dinamo. Nakon greške Hajdukove obrane, lopta je u 100. minuti stigla do Martina Baturine koji je uposlio Mislava Oršića, a najbolji strijelac Plavih iz blizine pogađa za 2:1. Minutu kasnije Martin Baturina je i sam zabio za konačnih 3:1. Pregledavao se VAR, ali gol je, pokazalo se, bio regularan. Utakmica je završila u 113. minuti...

Nakon utakmice uslijedila je zajednička proslava Dinamovih igrača sa svojim navijačima povodom osvajanja 23. naslova prvaka Hrvatske i 33. ukupno.

Dinamo se sada okreće zasluženom godišnjem odmoru, a pred Hajdukom je njegovo 'finale' sezone, finale Kupa protiv Rijeke koje se igra u četvrtak 26. svibnja na Poljudu.

Tekstualni tijek derbija pogledajte OVDJE.

Dinamo - Hajduk 3:1 (Petković 53', Oršić 90+10', Baturina 90+11/ Livaja 90+4')

Stadion: Maksimir

Gledatelja: 18.353

Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec)

VAR: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)

Dinamo: Livaković - Moharrami, Šutalo, Lauristen, Bočkaj - Ivanušec (od 92. Baturina), Mišić, Ademi (od 84. Gojak) - Špikić (od 71. Menalo), Petković, Oršić

Hajduk: L. Kalinić - Mikanović, Ferro (od 67. Simić), Elez, Melnjak (od 67. Čolina) - Fossati, Vuković (od 61. Grgić) - Sahiti (od 61. Livaja), Krovinović, Biuk - Ljubičić (od 84. Mlakar)

1.HNL, 36. kolo

Petak, 20. svibnja

Istra 1961 - Slaven Belupo 3:1

Lokomotiva - Šibenik 2:1

Subota, 21. svibnja

Rijeka - Hrvatski dragovoljac 1:0

Gorica - Osijek, 1:1

Dinamo - Hajduk 3:1

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost, igraj odgovorno! 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHajdukPrva HNL

Ostale Vijesti