BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ BELGA/PIXSELL
BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ BELGA/PIXSELL

Briselski derbi: Union svladao Anderlecht, bajka o naslovu prvaka bi mogla postati publicistika (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 30.01.22. | 15:58

Stadion Joseph Marien će slaviti do dugo u noć, povratnik u prvu ligu ima +12 ispred konkurencije

Pamtit će ovaj derbi Teddy Teuma, kapetan Malte kojeg smo nedavno gledali u reprezentativnom dresu protiv Hrvatske. Union je, na svom stadionu, pred domaćim navijačima, svladao mrskog im gradskog rivala rezultatom 1:0 čime je san o tituli nastavljen. Union nikako da se probudi iz sna koji je krenuo ljetos upravo gostujućom pobjedom protiv Anderlechta. Povratnik u prvu ligu je prvi, i čini se da ih ništa ne može zaustaviti u naumu da učine (gotovo) nemoguće – osvoje naslov odmah iste sezone po povratku u društvo najboljih.

Ono najbitnije se dogodilo u 11. minuti. Union ima uigranu kombinaciju za prekid. Teuma je pronašao Nielsena na rubu šesnaesterca, a on samo poput duga, uz malo sreće, zabija jedini gol na susretu. Uigrane kretnje žutih dresova su prevarile konkurenciju, Nielsen je imao prostora i vremena za pucati kako poželi.

Iako pogled na tablicu i formu govori kako je Union St. Gilloise komotno ispred konkurencije u Belgiji, današnja pobjeda u briselskom derbiju nije riješila pitanje prvaka države. Top senzacija europskog nogometa, maleni Union St. Gilliose koji je tek ljetos ostvario povratak u prvu ligu, možda jest danas pobijedio Anderlecht, no daleko su od konačnog slavlja. Prvenstvo u Belgiji je sve samo ne gotovo.

Naime, devet kola prije kraja. Union je gotovo pa matematički siguran kako će u travnju biti u top 4. Format ove lige nalaže kako će prva četiri tima ući u mini turnir za osvajanje naslova. Prve četiri momčadi će igrati dva puta međusobno u razigravanju i to uz anulirani broj bodova iz regularnog dijela prvenstva (pola osvojenih bodova se briše), što znači da Unionu sva sila bodova zapravo ne znači puno.

Bez obzira na takav, za njih svakako nepovoljan format, u ovim trenucima, ukoliko im se u playoff pridruže Club Brugge, Antwerp i Anderlecht, Union St. Gilliose se ima pravo nadati čudu kakvo nismo vidjeli još tamo od 1997. godine kada je Kaiserslauten pod vodstvom Otta Rehhagela stigla iz druge u prvu ligu, i potom odmah osvojio naslov prvaka države.

Imaju dvije pobjede protiv Anderlechta, poraz i remi sa Club Bruggem i poraz od Antwerpa. Nije idealan omjer, ali pošto je Union dogurao do niza od devet utakmica bez poraza, ne sumnjamo da će u travnju i svibnju playoff biti itekako napet.



Tagovi

Royal Union St. GilloiseAnderlechtJupiler liga

Ostale Vijesti