BRAZIL: Brazil je opet najjači i lovi šesti naslov prvaka

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 31.05.18. | 10:29

Na svakoj poziciji Carioce imaju po najmanje dva izvanserijska igrača.

Ususret 21. Svjetskom prvenstvu u nogometu, koje se od 14. lipnja do 15. srpnja igra u Rusiji, predstavljamo sve reprezentacije s predstojećeg natjecanja. Nakon što smo predstavili skupine A, B, C i D, danas krećemo sa skupinom E i najtrofejnijom reprezentacijom svih vremena, Brazilom.

Skupina A

> RUSIJA: Domaćin s ostarjelom reprezentacijom želi proći skupinu SP-a
> SAUDIJSKA ARABIJA: Apsolutni autsajderi love uspjeh iz SAD-a
> EGIPAT: Mohamed Salah i pomoćno osoblje
> URUGVAJ: Posljednja prilika za Suareza i Cavanija

Skupina B

> PORTUGAL: Europski prvaci favoriti su iz sjene
> ŠPANJOLSKA: Nisu više superiorni, ali su i dalje pri samom svjetskom vrhu
> MAROKO: Zanimljiva reprezentacija želi ugroziti Portugal i Španjolsku
> IRANAutsajderi skupine traže prvi prolaz u osminu finala

Skupina C

> FRANCUSKA: Jedan od favorita natjecanja pršti od talenta
> AUSTRALIJA: Četiri Hrvata žele iznenaditi Dansku i Peru
> DANSKA: Eriksen, dobra forma i povoljni raspored garancija su drugog kruga
> PERU: Kao što su i Vatreni saznali, podcijenite ih na vlastitu odgovornost

Skupina D

> HRVATSKA: Generacija jača od Vatrenih 88., ali karakterno slabija
> NIGERIJA: O rezultatu Super Orlova ovisit će otvaranje prvenstva protiv Hrvatske
> ARGENTINA: Messijeva istina – hoće li postati najveći svih vremena?
> ISLAND: Debitanti žele nastaviti pozitivan trend pokrenut na Euru 2016

Put do Rusije

Nakon debakla na domaćem SP-u prije četiri godine, kao i na posljednje dvije Cope Americe (2015. i 2016.), Brazil se vratio na „ispravan put“, odigravši gotovo savršene kvalifikacije u kojima je izgubio tek u prvom kolu na gostovanju kod Čilea. Brazilci su do kraja upisali 12 pobjeda i pet remija (od čega četiri gostujuća) i s deset borova prednosti osvojili grupu. Selecao je nedavno u prijateljskim utakmicama svladao Njemačku (1:0) i Rusiju (3:0).

> Brazil osvaja naslov, tečaj 6,00

Povijest na Svjetskim prvenstvima

Brazil je najuspješnija nogometna nacija svih vremena, jedina s pet naslova prvaka svijeta. Selecao je naslov osvojio 1958. u Švedskoj, 1962. u Čileu, 1970. u Meksiku, 1994. u SAD-u te 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Srebrnu medalju osvojili su 1950. u Brazilu i 1998. u Francuskoj, a treće 1938. u Francuskoj i 1978. u Argentini. Ukupno devet medalja, a još su dva puta igrali polufinale.

> Brazil prolazi skupinu, tečaj 1,03

Postava

Uz Njemačku i Francusku, Brazil „na papiru“ ima najjaču reprezentaciju na turniru. Izbornik Tite na svakoj poziciji raspolaže s najmanje dva vrhunska igrača i bit će mu prilično teško složiti udarnih 11. No, sudeći po dosadašnjim utakmicama Alisson je ispred Edersona, Marcelo ispred Felipe Luisa i Alexa Sandra, standardni stoperi su Thiago Silva i Marquinos ispred Mirande i Davida Luiza, vezu drže Paulinho, Fernardinho i Casemiro, a u napadu će zaigrat Gabriel Jesus ispred Firmina te Coutinho i dakako Neymar ispred Douglasa Coste i Williana. Jedini siguran je Danilo na desnom beku budući da je Dani Alves ozlijeđen i neće nastupiti u Rusiji.

Najveća zvijezda – Neymar

Najskuplji igrač svih vremena u Europu je stigao 2013. iz Santosa. S Barcelonom je u četiri sezone osvojio sve što se osvojiti moglo, no nalazio se u sjeni Lea Messija te je za rekordni iznos, od 222 milijuna eura prošlog ljeta prešao u Paris Saint Germani. U Parizu je igrao odlično, no krajem veljače doživio je napuknuće metatarzalne kosti te će mu nedjeljni dvoboj protiv Hrvatske bio prvi nastup nakon više od tri mjeseca stanke. No za Svjetsko prvenstvo trebao bi biti maksimalno spreman. Neymar je za Brazil u 83 utakmice zabio 53 gola te je četvrti najbolji strijelac svih vremena, iza Pelea (77), Ronalda (62) i Romaria (55).

Izbornik – Tite

Punim imenom Adenor Leonardo Bacchi, prije Brazila vodio je razne klubove, najviše u brazilskoj Seriji A. Najveći uspjeh bilježi s Corinthiansom s kojim je 2012. osvojio Copu Libertadores, ali i Svjetsko klupsko prvenstvo, dok je s Internacionalom četiri godine ranije osvojio Copu Sudamericanu. S Brazilom se dominantno plasirao na aktualno Svjetsko prvenstvo.

Prognoza

Brazil, Njemačka i Francuska najveći su favoriti prvenstva. Carioce naslov čekaju od 2002., a ove godine ponovno imaju najbolju momčad na turniru. Osim toga, Brazil je uvijek Brazil. Ako Neymar, Coutinho i društvo prođu bez ozljeda, Brazil bi mogao do samoga kraja. Stoga, Selecau prognoziramo šesto zlato!

> Kompletnu razradu tečaja za nastup Brazila na Svjetskom prvenstvu pogledajte OVDJE.

Raspored

17.06. Brazil - Švicarska
22.06. Brazil – Kostarika
27.06. Srbija - Brazil

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

NeymarTiteRusija 2018Svjetsko prvenstvo u nogometuBrazilska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti