REUTERS/David W Cerny
REUTERS/David W Cerny

Borba za novi izlazak u Europu, ali i prekid suše trofeja koja traje desetljećima (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 07.06.23. | 08:02

Finale se igra u 21 sat u Pragu.

Prije sedam dana podijeljen je prvi od tri trofeja u europskim kupovima. Sevilla je u finalu Europske lige boljim izvođenjem penala pobijedila Romu i osigurala nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone. Danas nas očekuje finale Konferencijske lige između Fiorentine i West Hama, a pobjedničkom sastavu pripast će mjesto u Europskoj ligi sljedeće sezone. Finale, koje će imati i hrvatski štih zbog Josipa Brekala u dresu Talijana, igra se u Pragu na Eden Areni, a početak je zakazan za 21 sat.

Momčadi u ovaj susret ulaze gotovo s jednakim izgledima za osvajanje trofeja, barem ako gledamo tečajeve. Bit će ovo dvoboj ne samo za mjesto u drugom najjačem europskom klupskom natjecanju (i općenito nastup u Europi), već i za prekid suše trofeja u kojoj su zapela oba današnja finalista, no o tome nešto kasnije.

Fiorentina je Serie A završila na 8. mjestu. Po kvaliteti sastava, točno tu bismo ih i svrstali uoči sezone, jer prva sedmorka, objektivno, ima bolji igrački kadar. Osmo mjesto ne donosi im igranje u Europi, no čak i ako izgube večeras, nije sve izgubljeno jer još uvijek čekamo hoće li Juventus biti kažnjen i od strane Uefe. U tom slučaju, njihovo mjesto bi u Konferencijskoj ligi sljedeće sezone preuzele Viole. No, o tome ćemo razmišljati tek nakon finala, u slučaju da trofej ne završi u Toskani.

Momčad pod vodstvom Vincenza Italiana na putu do finala zabila je čak 36 golova u 14 utakmica, a svega tri puta poraženi su u Konferencijskoj ligi ove sezone. Grupnu fazu okončali su na 2. mjestu iza Basaksehira, a potom su u nokaut fazi redom padali Braga, Sivasspor, Lech i Basel. Švicarce su riješili tek nakon produžetaka u uzvratnom dvoboju, a na putu do finala imali su nekoliko raspucanih strijelaca. Arthur Cabral vodeći je topnik natjecanja sa sedam komada, Luka Jović zabio je jedan manje, a po pet golova zabili su Antonin Barak i Nico Gonzales. Napadački potencijal Viola je zaista jak i, pomalo atipično za jednu talijansku momčad, na njemu će graditi optimizam za osvajanje trofeja. Bolne točne kluba.

Naime, njihova riznica nije pretjerano ispunjena trofejima. Tek su dva puta osvojili Scudetto (zadnji puta 1969. godine), jedini europski naslov im je Kup pobjednika kupova iz 1961., imaju jedan Superkup, dok su Coppu osvajali šest puta (zadnji puta 2001.). S obzirom na navedenu sušu od 22 godine, mogućnost da osvoje bilo kakav trofej, još k tome europski, predstavljala bi povijesni uspjeh za Fiorentinu.

No, slično vrijedi i za West Ham. Čekičari su u prilici da nakon nevjerojatne 42 godine u klupske vitrine pospreme neki trofej. Naime, osvojili su 1981. godine Liga kup, sezonu prije i FA Cup, iz 1965. imaju Kup pobjednika kupova, a godinu prije slavili su u Community Shieldu. Dakle, samo četiri trofeja u siromašnoj riznici, stoga je ovo doista rijetka, ali i idealna prilika za prekid neugodnog posta.

Dodatna motivacija (ako je nakon prethodnog podatka uopće i potrebna) bit će im i iskupljenje za jako loša izdanja na domaćim terenima, napose Premier ligi. Završili su je na 14. mjestu i daleko od bilo kakve borbe za mjesta koja i sljedeće sezone vode u Europu. Osvajanje Konferencijske lige zadnja im je prilika da spoje dvije sezone na euro sceni.

Put do finala sastav Davida Moyesa vodio je preko perfektnog omjera od šest pobjeda u grupnoj fazi (Anderlecht, Silkeborg, FCSB), dok su u nokaut fazi počistili AEK iz Larnace, Gent i AZ. Za razliku od Viola, osvajanja skupine donijelo im je stepenicu manje u rundi na ispadanje, tako da su odigrali 12 utakmica na europskoj sceni ove sezone. Kao i Talijani, tako su i Moyesovi izabranici bili vrlo efikasni te su postigli 27 pogodaka u 12 susreta. Prvi strijelac im je Michail Antonio sa šest golova.

Za kraj spomenimo kako dvoboj počinje u 21 sat, a sudit će ga Španjolac Carlos del Cerro.

Očekivani sastavi:

Fiorentina (4-3-3)


West Ham (4-2-3-1)



Tagovi

Konferencijska ligaWest HamFiorentinaJosip Brekalo

Ostale Vijesti