LEE SMITH/Action images
LEE SMITH/Action images

Bivši vratar Osijeka i Slavena Belupa napustio Suduvu

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 14.04.21. | 08:49

Kardum je dvaput je bio prvak države, 2017. i 2018. godine, a 2019. osvojio je superkup. U tim sezonama bio je najzaslužniji igrač kluba, pogotovo kada su obranili prvenstvo 2018. godine. Naime, u toj sezoni primio je samo 20 golova, a čak 17 puta svoju je mrežu sačuvao čistom.

Ivan Kardum, bivši vratar Osijeka, Slavena Belupa i bečke Austrije, više nije stanovnik litavskog grada Marijampolea. Naime, kako doznajemo, 33-godišnji vratar raskinuo je ugovor s tamošnjom Suduvom, klubom u kojem proveo proteklih pet godina.

Ne samo da je proveo, već je osvajao i trofeje, točnije tri trofeja. Dvaput je bio prvak države, 2017. i 2018. godine, a 2019. osvojio je superkup. U tim sezonama bio je najzaslužniji igrač kluba, pogotovo kada su obranili prvenstvo 2018. godine. Naime, Kardum je u toj sezoni primio samo 20 golova, a čak 17 puta svoju je mrežu sačuvao čistom.

Zanimljivo, Suduva je klub u kojem je Kardum proveo najviše vremena, unatoč tome što nije znao ništa o njemu kada mu 2016. godine stigla ponuda sa sjevera.

„Nakon vremena provedenog u Slaven Belupu imao sam određene ponude da idem dalje pa zato nisam ni produžio ugovor sa Slavenom. No, u međuvremenu su mi te ponude propale i bio sam 4-5 mjeseci bez kluba. Bio je to jako, jako teško razdoblje u mojoj karijeri, a onda se pojavila opcija za Suduvu. Iskreno, do tada sam u Litvi čuo samo za Žalgiris, ali trener je u Suduvi tada bio Aleksandar Veselinović koji je rodom iz Obrovca i koji je bio dobro upoznat s igračima s prostora bivše Jugoslavije. Preko njega je i došla ideja da dođem tu, da probam, a kada sam vidio da je klub jako dobro organiziran i da ima fantastične uvjete za rad, onda mi je bilo jasno da sam izabrao dobru opciju. Suduva svake godine igra europska natjecanja, a to mi je u tom trenutku bio najveći izazov jer si na tim utakmicama ipak u izlogu i za veće klubove“, rekao je Kardum za Germanijak prije više od tri godine.

U međuvremenu se tamo aklimatizirao, a situaciju mu je olakšala i činjenica da je u klubu bilo nekoliko Hrvata. Uz njega, boje Suduve su tada branili Andro Švrljuga, Josip Tadić i Marko Iharoš. U međuvremenu, svi oni napustili su klub, Kardum je ostao posljednji hrvatski mohikanac u Marijampoleu, no došao je kraj i toj priči.

Inače, Suduva je trenutno vodeća momčad litavskog prvenstva, a 15 osvojenih bodova u šest odigranih kola. Odmah iza nje je Žalgiris, financijski najmoćniji klub države, čije zeleno-bijele boje brane četiri Hrvata. Vratar Tomislav Duka, desni bek Marko Karamarko te napadači Tomislav Kiš i već spomenuti Josip Tadić. Zanimljivo, upravo ove dvije momčadi igraju međusobno za vikend.

Što se tiče Karduma, njegova sljedeća destinacija nije nam poznata i tek ćemo vidjeti gdje će 33-godišnjak nastaviti karijeru. Osijekovo je dijete, proveo je tamo veći dio karijere, s povremenim posudbama u Vukovar i Grafičar Vodovod, a zadnjeg dana zimskog prijelaznog roka 2012. godine preselio je u glavni grad Austrije. Tada ga je na vratima Osijeka zamijenio Ivan Vargić, koji je danas u slovenskom Koperu.

U Austriji se Kardum zadržao dvije i pol godine, nakon čega se vratio u Hrvatsku, točnije Koprivnicu. U veljači 2016. godine završila je njegova podravska avantura i od tada je bio član Suduve.


Tagovi

Ivan KardumSuduvaJosip TadićAndro ŠvrljugaMarko IharošLitva

Ostale Vijesti