Action Images via Reuters/Andrew Boyers, Action Images via Reuters/Matthew Childs, REUTERS/Dylan Martinez
Action Images via Reuters/Andrew Boyers, Action Images via Reuters/Matthew Childs, REUTERS/Dylan Martinez

Bitka za Otok: U redovima Građana vlada idila, kaotični Topnici žele ponovno postati 'dosadni' (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 26.04.23. | 08:04

Arteta mora kod svojih igrača probuditi onu sigurnost i preciznost u igri, kakva je krasila londonski sastav tijekom sezone, jer će se teško nositi s ovim kaosom do kraja prvenstva. Posebno ne protiv ovakvog Cityja.

Ulozi ne mogu biti veći. To je sasvim jasno. Pet tjedana uoči finiša vrlo zanimljivog Premiershipa, drugoplasirani Manchester City dočekuje vodeći Arsenal – momčad za kojom zaostaje pet bodova i koja ima dvije utakmice više.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

„Bitka za Otok“, prozvat će večerašnji ogled koji u 21 sat starta na Etihadu engleski mediji, a koji bi, sasvim sigurno, mogao biti jezičac na vagi za jednog od navedena dva protivnika. City, znana je stvar, juri trostruku krunu i treći zaredom trofej namijenjen pobjedniku Premier lige, dok Arsenal traži svoju prvu prvenstvenu titulu nakon 19 godina.

Ogled je to i profesora – Pepa Guardiola i naučnika – Mikela Artete.

A glavno pitanje kojem se bavi i Građani i engleska nogometna javnost je - što se to događa s Arsenalom? Topnici su ispustili bodove u svakoj od posljednje tri utakmice, pa je sada sasvim legitimno upitati se koji će to Arsenal istrčati na travnjak Etihada? I kakvo vlada raspoloženje u klubu, je li ih težina pritiska osvajanja titule konačno sustigla?

Vrlo vjerojatno u sjevernom Londonu vladaju pomiješani osjećaji. Artetine trupe su toliko dugo vodile u utrci za naslovom prvaka, još ju i vode, ali subjektivni osjećaj je kako njihovo samopouzdanje visi o niti. Zadnja tri vikenda su bila apsurdna, što dodatno hrani nervozu uoči ove utakmice, a koja bi se mogla pokazati ključnom.

Zato bi neutralni navijači mogli imati svoj dan i doživjeti novu dozu dramatike, dok se navijači Arsenala sigurno nadaju kako će im momčad pronaći formu kakva ih je krasila većim dijelom sezone.

Ako već nekako pregrme strah od novog razočaravajućeg nastupa svojih igrača, pitanje je kako se navijači Topnika nose sa strahom od Erlinga Haalanda. Norveški stroj za pogotke nakupio je 15 golova u zadnjih osam nastupa u kojima je preko glave navlačio nebesko-plavi dres, a i puno sigurnije i čvršće obrane od Arsenalove su nakon okršaja s njim djelovale poput amaterskih. Njihovom slučaju neće pomoći niti vijest da je branič William Saliba definitivno otpao za večerašnju utakmicu, a lako moguće i za ostatak sezone.

Arsenal je u zadnja tri remija inkasirao sedam pogodaka protiv Liverpoola, West Hama i Southamptona, pa je sasvim normalno da se u predvečerje okršaja s Haalandom, Kevinom De Bruyneom i Jackom Grealishem, na hodnicima Emiratesa osjeti anksioznost.

Reuters/Lee SmithReuters/Lee Smith

Uoči ogleda sa Southamptonom koji je u konačnici okončan remijem 3:3, Arteta je zavapio;

„Želim da postanemo svima dosadni, da se ponavljamo i da se fokusiramo na ono što je ispred nas“, istaknuo je strateg Arsenala, aludirajući na bezglavu jurnjavu u utakmicama koje njegova momčad nije nikako znala 'zauzdati'.

Pucnjevi upozorenja su ispaljeni u smjeru Arsenala u zadnjim ogledima. Suviše ležeran stav i nemogućnost kontrole zbivanja na terenu, napravili su udubinu u ambicijama Topnika oko hvatanja naslova. Izađu li s istim pristupom večeras na Etihadu, svima je jasno kakav scenarij ih očekuje.

Arteta mora kod svojih igrača probuditi onu sigurnost i preciznost u igri, kakva je krasila londonski sastav tijekom sezone, jer će se teško nositi s ovim kaosom do kraja prvenstva.

REUTERS/David KleinREUTERS/David Klein

Posebice će to teško biti pored Guardiolinih, do u detalja istreniranih igrača čiji je niz od deset uzastopnih pobjeda remijem zaustavio Bayern prošlog tjedna, i to nakon što su Građani u prvoj utakmici slavili s komotnih 3:0. Ukupno gledajući, City ne zna za poraz u zadnjih 16 utakmica. Niz je to koji se od Cityja očekivao i ranije u sezoni, ali očigledno je stigao u najbolje moguće vrijeme – u finišu, kada se skupljaju trofeji.

Etihad, kojeg ostali klubovi engleske lige posprdno nazivaju kazalištem – zbog manjka publike, sigurno neće biti poluprazan za utakmicu ovakve magnitude. Dodatni plus za Guardiolu je i činjenica da mu je momčad više-manje sasvim zdrava, a tek je otvoreni pitanje hoće li Nathan Ake konkurirati za utakmicu.

U redovima Građana, dakle, vlada pobjednička atmosfera, svi su zdravi i dobro raspoloženi. No, jedan poraz, u ovom slučaju od prvog konkurenta, mogao bi sve to izokrenuti naglavačke. Tako nešto Topnici i priželjkuju.

Očekivane postave

Man. City (4-3-3):

Arsenal (4-3-3):




Tagovi

Premier ligaManchester CityArsenalPep GuardiolaMikel Arteta

Ostale Vijesti