Foto: ND Gorica
Foto: ND Gorica

Biti ili ne biti za ND Goricu i Tabor

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 19.05.23. | 08:05

U susjednoj Prvoj slovenskoj nogometnoj ligi već sada imamo odgovore na praktički sva pitanja, ali tko će sezonu završiti kao posljednji i direktno preseliti u Drugu ligu, a tko će biti deveti pa putem dodatnih kvalifikacija tražiti put do ostanka među elitom saznat ćemo u petak kad će bodovno izjednačene momčadi sa začelja odigrati posljednju prvenstvenu utakmicu u kojoj si loš dan ni u kojem slučaju ne mogu dopustiti.

Posljednje kolo Prve slovenske nogometne lige u petak će otvoriti ND Gorica i Tabor Sežana. Budući da je taj prilično neatraktivan termin uglavnom rezerviran za nešto manje praćene klubove kojima se tako pokušava dati jedna svojevrsna dodatna vrijednost da ih svi zaljubljenici u domaće prvenstvo budu 'prisiljeni' gledati, mnogi tu utakmicu naprosto odluče preskočiti. Igrom slučaja – ili možda baš pozornom predikcijom nekog analitičara koji radi u Savezu – se dogodilo da se u posljednjem kolu sastanu posljednja i pretposljednja momčad prvenstva pa će tako ogled dvije najslabije momčadi ove sezone u Sloveniji, koje su zajedno skupile sedam pobjeda u sezoni, biti uvjerljivo najzanimljivija, a vjerojatno i najgledanija utakmica kola. Iako neće biti jedina koja će o nečemu odlučivati…

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon 35 odigranih kola ND Gorica je deveta, a Tabor iz Sežane posljednji deseti. S tim da, važno je naglasiti, momčadi su bodovno izjednačene. Budući da se u Sloveniji, baš kao i u HNL-u, igra četverokružni sistem natjecanja, ova dva takmaca su se susrela tri puta ove sezone. Dvaput je ND Gorica, kao gost, slavila (3-1, 1-0), dok je jedna utakmica završila bez pobjednika (1-1). ND Gorica je od četiri pobjede u sezoni polovicu njih ostvarila protiv svojeg današnjeg protivnika. I to je praktički jedina stvar zbog koje su uoči današnjeg ogleda 'koliko-toliko' puni samopouzdanja.

S druge strane, Tabor, čiji je najbolji igrač nekadašnji hrvatski U19 reprezentativac Sacha Marasović, je u prošlom kolu osvojio bod na domaćem terenu protiv Maribora. Violicama ta utakmica nije odlučivala ni o čemu, a nakon harikirija u finalu Pokala Slovenije u kojem je Tolić bio apsolutni tragičar, jasno je zašto Krznarova momčad teško pronalazi motivaciju u utakmicama koje su preostale do kraja sezone. Iako je Maribor poveo golom Jakupovića, Dino Halilović u 94.minuti zabio za 1-1 nakon sjajnog ubačaja s lijeve strane Gabonca Ndzenguea.

Budući da je u 35. kolu ND Gorici presudio Mirlind Daku s hat-trickom (konačan rezultat bio je 4-2 za Muru, a osim Dakua je za crno-bijele precizan bio i nekadašnji branič Dinama Morris), Tabor se uspio bodovno izjednačiti s klubom kojem je ova sezona povratnička u elitni razred slovenskog nogometa i koji već neko vrijeme funkcionira kao 'yo-yo klub.

No, tkogod završi na devetom mjestu, to ne znači da će sigurno ostati u Prvoj ligi. Naime, deveta momčad igra dodatne kvalifikacije protiv druge momčadi Druge lige, a to će biti ili Rogoška (koja u posljednje kolo ulazi kao lider s 65 bodova) ili Aluminij (koji ima dva boda manje i koji je prošle sezone ispao iz Prve u Drugu slovensku ligu).

Rogošku vodi Oskar Drobne, nekadašnji napadač Vatreksa, a njihov kapetan je Dino Matošević koji je prije dvije godine stigao u klub iz Marsonije. S druge strane, u dresu Aluminija ove sezone sjajno igra kapetan Nik Marinšek koji je s 21 pogotkom i 7 asistencija praktički sam na svojim leđima iznio ovu sezonu bivšeg (a možda i budućeg) prvoligaša.

U drugom razredu slovenskog nogometa je dosta dugo dobro gurala momčad Krke koju je vodio Mario Carević, ali oni su posustali njegovim odlaskom te neće dogodine biti dio 'elite'.

No, vratimo se ND Gorici i Taboru. Za današnjeg domaćina nastupa šest Hrvata, a za Tabor njih četvero. Marasović i Halilović su u formi, a to sigurno puno znači treneru Dušanu Kosiću uoči posljednje utakmice sezone u kojoj nema popravnog ispita. Zanimljivo, Kosić je u sezoni 19./20. s Celjem osvojio naslov prvaka Slovenije, a za taj trofej najviše može zahvaliti Dariju Vizingeru koji je te sezone skupio 23 pogotka i 12 asistencija. Tri godine kasnije, Kosić, koji je glavni trener Tabora godinu i pol dana, spašava 'živu glavu' u posljednjem kolu. Veliki udarci za njega bili su zimski rastanci s Diegom Živulićem (nekadašnji veznjak Rijeke koji je svojevremeno igrao za Viktoriju Plzen) te je Elvisom Letajom koji se vratio s posudbe u matični klub Hajduk. 

Utakmica se igra u 20.15 sati u Športnom parku Nova Gorica, pravdu će dijeliti 32-godišnji Rade Obrenović, a prema najavama očekuje se da će kapacitet stadiona biti do maksimuma popunjen (3100 mjesta). (I.A.S.)

Očekivani sastavi:

ND Gorica (4-2-3-1): Dajčar – Krajnc, Hrka, Mevlja, Brekalo – Petrović, Baruca – Karrica, Velikonja, Juncaj - Kolobarić

Tabor (3-4-2-1): Koprivec – Kaleba, Ovepnek, Briški – Šušnjara, Zeljković, Halilović, Seliškar – Marasović, Korošec – Stanković



Tagovi

Tabor SežanaND GoricaSlovenska nogometna ligaSlovenija

Ostale Vijesti