Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Bišćan je svoje napravio, sad je red na klubu. Dinamo mora zadržati glavne zvijezde, ali i dovesti još pojačanja!

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 08.07.23. | 09:00

Dinamove pripreme potvrdile su dvije stvari. S Petkovićem i reprezentativcima Modri su i dalje moćna momčad. Ali, Bišćan zasad ima malo igrača koji bi mogli nadomjestit njihov odlazak

Igor Bišćan dao je svojim igračima dva slobodna dana po povratku u Zagreb iz Slovenije, okupit će ih ponovno u ponedjeljak i krenuti u završni dril za adrenalinski početak sezone. Jasno je da Modri žele u što boljem stanju dočekati Superkup, nije Bišćan dosad tražio alibi u kasnijem ulasku u formu i dugačkoj sezoni, u kojoj treba pametno rasporediti snage, svjestan je da se od Dinama očekuje da bude na visini zadatka već protiv Hajduka u obje startne utakmice, ali i u prvim europskim dvobojima.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bišćan je relativno zadovoljan napustio Brdo kod Kranja, zadovoljan kako je momčad odradila pripreme i provodila njegove ideje, a prvo poluvrijeme protiv praške Sparte (1-1) bilo je demonstracija nogometa kakav Bišćan želi. Brzi izlaz iz suparničkog presinga, brz i konkretan protok lopte prema naprijed, munjevita reakcija na izgubljenu loptu... U drugom dijelu gledali smo slabije Dinamovo izdanje, što također nije slučajno i vrlo dobro sažima analizu Modrih nakon priprema; Bišćan, s reprezentativcima u kadru još uvijek ima snažnu, moćnu momčad. No, izvan kruga, maksimalno, 15 igrača Bišćan u ovom trenutku teško nalazi igrače prevage. I, žudi za pojačanjima! Nije, stoga, čudno da nakon svake utakmice ponovno vapi za dva ili tri nova imena. Ali, krenimo redom, ovo su segmenti Dinamove slike nakon priprema u Sloveniji:

DINAMO JOŠ IMA KLASU, ALI PETKOVIĆA MORA ZADRŽATI

Bruno Petković, s obzirom na tu priču oko Trabzonspora, bio je stalno u fokusu u Brdu kod Kranja. I u svakoj utakmici najbolji ili jedan od najboljih Dinamovih igrača. Još jednom je pokazao klasu i važnost za momčad, Petković u izdanjima kakva je nudio na pripremama svakako je dimenzija više. U Dinamu žele zadržati sve najvažnije igrače barem do 15.kolovoza, osigurati s njima (barem) Europsku ligu, a od svih njih najvažnije je zadržati Brunu Petkovića. Naravno, odlazak bilo kojeg reprezentativca bit će hendikep, no, dojam je da je Petkovića načelno najlakše zadržati, a time se puno može dobiti. Novi ugovor, koliko god Petković tražio, isplativije nego tražiti za isti ili manji novac igrača, koji bi ga mogao zamijeniti. Takvoga će biti teško ili nemoguće naći!

SUČIĆ JEDINI 'RUŠI' HIJERARHIJU, EMRELI DOBRA VIJEST

Od svih igrača na pripremama samo se jedan iz drugog plana približio prvih 11. Riječ je o Petru Sučiću, veznjaku, koji je prošlu sezonu odradio na posudbi u Zrinjskom, došao na pripreme kao 'autsajder', a sad je ozbiljna opcija za startera u Superkupu. Sučić je jedini igrač, koji 'ruši' hijerarhiju u momčadi, jedini koji bi mogao pokvariti planove igračima, koji su i prije priprema bili 'nacrtani' u prvih 11. On ili Bulat, to je, čini se, jedina Bišćanova dvobja prije utakmica s Hajdukom. Do utakmice sa Spartom Sučić je bio u prednosti, no, Bulat se tek priključio i protiv Čeha odigrao vrlo dobro poluvrijeme te natjerao Bišćana da razmisli o njemu. Istaknimo i Mahira Emrelija, povratnika s posudbe, koji je naznačio da bi mogao biti od koristi i povećati Dinamove napadačke kapacitete. S njim se računa!

DINAMU TREBAJU POJAČANJA

Koliko je god dobro što nitko (zasad) nije otišao i što će Dinamo, ako ne bude naglog preokreta, na početku sezone imati na raspolaganju sve najjače snage, toliko je jasno da Modrima trebaju pojačanja. Rekao je i Bišćan, još jednom, da mu trebaju dva-tri nova imena, u klubu moraju krenuti u realizaciju tih nekih skautiranja, preuzeti rizik i odgovornost i dovesti još igrača. Dakle, i ako ostanu svi na okupu, Dinamu treba svježa krv, a pogotovo ako netko ode. Na Bišćanovu žalost, nije se puno igrača s klupe nametnulo kao ozbiljna opcija, u redu, ne ulaze svi istovremeno u formu, neki će se vjerojatno probuditi kasnije, ali trenutno Dinamo nema više od 15 ili 16 igrača, koji mogu donijeti prevagu. A to je premalo za ritam utakmica, koji očekuje Modre idućih mjeseci. Primjerice, Josip Mišić i nadalje nema zamjenu, zar će opet odigrati 50 plus utakmica!?

BERNAUER ZASAD RAZOČARANJE

Jedini igrač koji je ovog ljeta došao u Maksimir, Maxime Bernauer, zasad ne da nije pojačanje, nego je i razočaranje. Iz utakmice u utakmicu pokazuje manjkavosti, imao je i protiv Sparte nekoliko loših reakcija, Česi, srećom, nisu uspjeli zabiti. U redu, svi ponavljaju da treba biti strpljiv, da mu treba vremena za prilagodbu, međutim, u Dinamu vremena nikad nema previše, a ono što je pokazao dosad ne ulijeva povjerenje da će uskoro biti drastično bolji. Nitko sretniji od Dinamovih navijača da nas sve demantira. U zadnjoj utakmici isprobao ga je Bišćan i na poziciji zadnjeg veznog, vidjet ćemo je li to bila tek nužda ili ideja, kojom će se Bišćan još pozabaviti.

BOŠKO ŠUTALO JOŠ DALEKO OD FORME

To nije kritika, već logika, Boška Šutala nije bilo 10-ak mjeseci, propustio je, praktički, čitavu prošlu sezonu zbog teške ozljede i najbolja je vijest da se vratio na teren, nakon svih peripetija i nuspojava. Participirao je po 15-ak minuta u zadnje dvije utakmice, trebat će još vremena i utakmica da se približi najvišim razinama svoje forme. A mogao bi biti vrlo potreban, pogotovo ako ode prezimenjak Josip, s obzirom da se Bernauer još nije pokazao pojačanjem. Dinamo treba pravog Boška Šutala, Bišćan se nada da će ga tijekom jeseni i dobiti.

MLADI SE NISU NAMETNULI

I to je možda i nešto što bi moglo najviše zabrinuti Bišćana, ali i Dinamovu struku. Osim već spomenutog Sučića, nitko od najmlađih igrača, nijse iskočio na ovim pripremama. Nitko nije niti blizu prvoj momčadi, čak niti kao neki džoker s klupe i velika većina njih otići će na posudbu. Neki, poput Gurlice, nisu dobili ni priliku, a oni koji jesu, nisu se naigrali niti pokazali. Gabriela Rukavinu muči ozljeda, on još nije niti mogao igrati, Krdžalić, koji se vratio iz Olimpije i od kojega se očekivalo da bude u široj rotaciji, ostao je neprimijećen, a niti Lukanić i Vrbančić nisu poboljšali svoj status u prvoj momčadi. Šteta, novi mladi igrači uvijek su bili dobra priča priprema i jamstvo još boljih dana u Maksimiru.

Bišćan je protiv Sparte u zapisniku imao 22 igrača i to je krug onih s kojima sad ozbiljno računa. Dakle, 20 igrača i dva vratara. Rekao je prije početka priprema da ih je idealno imati 22+3. Dakle, ako nitko ne ode, upravo još ta dvojica ili trojica igrača, mogla bi i trebala popuniti momčad, donijeti novu kvalitetu u svlačionicu. Iako, teško je vjerovati da baš nitko neće otići, stoga, doista je vrijeme da u Maksimiru krenu po pojačanja. Bišćan je svoj posao napravio, unutar gabarita koje ima, pripremio je momčad za početak sezone. Sad je red na klupskoj struci da mu omogući da Dinamo doista bude snažan i moćan, kakav bi mogao biti.



Tagovi

GNK DinamoIgor BišćanpripremeDario Šimić

Ostale Vijesti