REUTERS/Sergio Perez Livepic
REUTERS/Sergio Perez Livepic

Bio je zadnji hrvatski junak protiv Španjolske, a sad ga 'tjeraju' iz Rusije

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 17.06.23. | 12:00

Član Srebrne generacije i igrač koji je dvama golovima srušio Furiju u Maksimiru, daleko je od očiju javnosti i na novoj prekretnici karijere

Što se događa s Tinom Jedvajem? I zašto baš s njim? Sjetili smo ga se i nedavno, podsjećajući se nekih utakmica hrvatske reprezentacije, ali ako je ijednu obilježio onda je to utakmica sa Španjolskom. Odnosno, dvije. Jer, u zadnja dva trijumfa Hrvatske protiv 'Furije', a novome se nadamo u nedjelju u Rotterdamu u finalu Lige nacija, potpis Tina Jedvaja bio je ispisan debelom tintom. Dvaput je igrao protiv Španjolaca, dvaput po 90 minuta, dvije pobjede. Prva, ona na Euru 2016., kad je Ante Čačić u trećem kolu u skupini, na Španjolce poslao 'pričuvnu' momčad. Jedvaj je odigrao odličnih 90 minuta, dobro se hrvao s Moratom koji je, doduše, zabio i s Nolitom (naslovna fotografija). Slavili smo 2-1. A onda, dvije godine kasnije, u Ligi nacija, nakon teškog poraza u Elcheu (6-0) u kojemu nije igrao, proslavio se u Maksimiru. Velika utakmica Tina Jedvaja, dva pogotka Tina Jedvaja, ovaj drugi u sudačkoj nadoknadi, Hrvatska je od 1-2 došla do 3-2. Igrao je tada lijevog beka!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bila su to i dva jedina Jedvajeva pogotka za Hrvatsku, uostalom, nije mu to niti specijalnost, ali dva vrlo upečatljiva gola za veliku pobjedu. No, umjesto da od tog trenutka Jedvajeva reprezentativna (a i klupska) karijera krene uzlaznom putanjom, bio je to, barem zasad, njegov labuđi pjev. Odigrao je otad još devet utakmica za Vatrene, a zadnje je minute za Hrvatsku upisao u listopadu 2020. protiv Švicarske u prijateljskoj utakmici. Malo ozljede, malo status u klub i Jedvaj je, umjesto da postane nositelj hrvatske obrane nakon Rusije, gdje je igrao protiv Islanda i bio dio srebrne generacije, ispao iz svih Dalićevih kombinacija. Bio je tada u Leverkusenu, odradio sezonu na posudbi u Augsburgu i premda je tamo bio standardan, po povratku u Bayer potpuno je izgubio mjesto. Ostao je u Leverkusenu, valjda vjerujući da će se izboriti za minutažu, ali bila je to sezona iz (2020./21.) iz noćne more. Odigrao je samo tri utakmice u Bundesligi, ispao s Dalićeva popisa. I onda je u ljeto 2021. za četiri milijuna eura otišao u moskovski Lokomotiv.

No, opet se sve izvrtjelo protiv njega. iako je u Moskvi bio standardan, krenula je ruska invazija na Ukrajinu, ruska liga je 'blokirana', Rusija izopčena iz nogometa i, iako to nitko nije glasno rekao, Jedvaj, zapravo, nije niti bio u kombinacijama za povratak pod nacionalni stijeg. Ostao je svejedno u Lokomotivu, ali sad sve dalje od očiju i srca, a krenuo je u istom klubu i u protekloj sezoni. Onda ipak zimus otišao na posudbu s pravom otkupa u Emirate, u Al Ain. Iako mu je tek 27 godina, Jedvaj je odlučio otići na Bliski Istok, odraditi polusezonu izvan Rusije, u kojoj, očito, više nema smisla igrati ozbiljan nogomet. I u Al Ainu bio je uglavnom prvotimac, odigrao je ovog proljeća 18 utakmica u svim natjecanjima, zabio jedan pogodak i to s preko 40 metara(!) protiv Al Wahde. Formalno, posudba mu istječe 30.lipnja i trebao bi se vratiti u Moskvu, no, po informacijama koje dolaze otamo, taj je povratak doista samo formalan.

Naime, s obzirom na situaciju, koja u Rusiji niti u nogometu ne može biti bajna, moskovski mediji pišu da će se Lokomotiv ovog ljeta riješiti čak devet igrača, mahom onih najskupljih, a među njima je, naravno, i Jedvaj. Priča se o prodaji, ne spominje se pritom da će to biti Al Ain, iako, zapravo, teško je naći pravu informaciju, hoće li Emiraćani otkupiti Jedvaja ili su od toga ipak odustali. U svakom slučaju, u Moskvi više nema budućnost, Lokomotiv se okreće novim i jeftinijim rješenjima, a Jedvaj će se u 28. godini još jednom naći na prekretnici karijere. Koji će put odabrati, može li se vratiti i u Dalićev fokus, iako Hrvatska sad ima iznimno jake adute u obrani, ovisi ponajviše o njemu. Nije napravio ono što se očekivalo, nije niti u reprezentaciji ostavio trag, koji se čini tako jasan i čist nakon Rusije, gdje je, svejedno, ušao u povijest kao dio jedne velike generacije. A baš protiv Španjolske, u našoj zadnjoj pobjedi nad Furijom bio i neočekivani junak, s ta dva pogotka. Nešto manje od tri godine kasnije nema ga na 'mapi', u medijima ga se spominje tek u kontekstu gradnje nekretnina u Zagrebu, a nogometno je, nažalost, sve dalje od bitnih uloga. No, možda ovo ljeto ipak nešto promijeni, ovaj je prijelazni rok prilika da se Tin Jedvaj opet 'vrati u igru'.



Tagovi

Tin Jedvajšpanjolska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaFinal Four Lige nacija 2023Liga nacija

Ostale Vijesti